Forum

Access Point Öneris...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Access Point Önerisi

9 Yazılar
6 Üyeler
0 Reactions
4,151 Görüntüleme
(@berkayguzelbeyoglu)
Gönderiler: 253
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar forumda daha önce benzer konular açılmış ama hem güncel öneriler hemde yeni çıkan ürünler hakkında tecrübeleriniz rica ediyorum. Kısaca yapımız için üretim ve ofislerde kullanmak amaçlı ofislerde takribi bir ap'ye 20-25 kişi bağlanacak. üretim tarafında ise el terminalleri sürekli yer değişikliği yaptığı için apleri daha çok gezecek.

10-15 ap ile başlangıç yapmayı düşünüyorum. Aslında amacım sorunsuz ve kullanımı basit bir marka ile çalışmak. Unifi ürünlerini düşünüyorum ama bazı sorun yaşayan arkadaşlar gördüm.

Bunun dışında fiyat performans ürünü olarak önerileriniz nedir ?

 

 
Gönderildi : 23/11/2021 17:07

(@sinanosman)
Gönderiler: 89
Estimable Member
 

Selamlar,

Firewall olarak forti kullanıyorsanız forti ap önerebilirim. Arubaların antenli olanları üretim ve depo gibi alanlarda çok iyi sonuçlar veriyor. Unifi de keza kendini kanıtlamış çok iyi bir marka. Fiyatlamalarda muhtemelen birbirlerine çok yakındır. Arubanın antenli ap'leri daha pahalıdır. Dediğim gibi forti firewall varsa, firewall üzerinden tek bir ekrandan yönetim sağlamış olursunuz. Aruba için controller almanız gerekebilir.

 
Gönderildi : 23/11/2021 17:29

(@serkanates)
Gönderiler: 1322
Üye
 

Sinan'a katılıyorum. Fortigate varsa FortiAP için demo talep edin. Controller için ek maliyetlere katlanmazsınız. Üstelik entegrasyon konusu daha stabil olur. Ama wi-fi konusunda tabiki HP-Aruba nın göz ardı edilemez bir liderliği söz konusu. Her AP için data hattı çekerseniz sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Aruba altyapısını +300 mobil cihaz,  +70 AP ile tecrübe ettiğim için gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Ancak unutulmamalıdır ki söz konusu kablosuz ağ olduğunda AP ler kadar istemci tarafındaki kablosuz ağ donanımları da çok önemlidir.

 
Gönderildi : 23/11/2021 17:43

(@nazmikavalci)
Gönderiler: 245
Reputable Member
 

@SerkanAtes Merhaba; 

HP Aruba yı bir yerde deneme fırsatım oldu teknik destek den yarı ingilizce yarı türkçe anlaşmaya çalıştım bulut yönetimi pek hoşuma gitmedi. Genelde TP link ürünlerini ve omado kontrol yazılımını kullanıyorum kullanılan el terminallerinin geçiş hızları da önemli tatbikîde ve terminallerde kullanılan yazılımlar malum çok profesyonel bir firma tarafından yazılmadı ise bellek tutmuyor ve en küçük geçişlerde sql bağlantısı koptuğundan dolayı sql hatası veriyor ve programa tekrar çıkış yapıp giriş yapmak gerekiyor bu da can sıkıcı  bir durum oluyor. Arubayı herhalde ben beceremedim acaba arubanın da bulutdan değil de lokalde kurulup yöneten bir yazılımı var mı ? Terminal de tek profil olmasına karşın acsessler arası geçişlerde mac değişikliğinden kaynaklı geçiş sorunu yaşanıyor gibi düşünüyorum sahada tecrübe etmişsiniz özellikle depolar içi önerdiğiniz bir sistem var mı ? ve kullanılan yazılımlarda sql bağlantısının kopamaması için her ne kadar yazılım ekiplerine bildirsek de sorun çözülmüyor donanıma suçu atıp içinden çıkıyorlar. piyasada sql e canlı bağlanıp çalışan o kadar çok yazılım var ki bu konuda düşünceniz nelerdir. Hatta wifi teknolojisinden vaz geçip bir çok müşteride sim kartlı tablet tada el terminali kullanıyoruz yatırım maliyetini göz önüne alınca da bu sonuçlar doğuyor

 
Gönderildi : 24/11/2021 01:54

(@berkayguzelbeyoglu)
Gönderiler: 253
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

değerli görüş ve önerileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Fiyat ve performans olarak baktığımda Unifi gerçekten avantajlı geliyor ücretsiz controller ürünlerin fiyatları vs. Uzun vadede baktığımda ise Aruba bir tık önünde olacak gibi geliyor. 

TP-link ürünlerini tavsiyeniz üzere araştırdım fiyatları daha da uygun tabi performans konusunda deneyimlerinizi de dikkate alıyorum

 
Gönderildi : 24/11/2021 08:07

(@mehmethanifi)
Gönderiler: 463
Prominent Member
 

Unifi cihazları da araştırabilirsiniz. Kaliteli ve fiyat performans olarak uygundur. Kurum içinde 30'a yakın cihaz kullanıyoruz. 

Tavsiye edebilirim.

UNİFİ AP -AC- LR modelini araştırabilirsiniz.

Bu ileti 3 yıl önce Mehmethanifi tarafından düzenlendi
 
Gönderildi : 24/11/2021 09:00

(@serkanates)
Gönderiler: 1322
Üye
 

Günaydın;

Gönderen: @nazmikavalci

Genelde TP link ürünlerini ve omado kontrol yazılımını kullanıyorum

Açıkcası TP link ürünlerini sadece ev ortamında kullandım, kurumsal altyapılarda test etme şansım olmadı. Omado yazılımını ise tanımıyorum.

Gönderen: @nazmikavalci

en küçük geçişlerde sql bağlantısı koptuğundan dolayı sql hatası veriyor ve programa tekrar çıkış yapıp giriş yapmak gerekiyor bu da can sıkıcı  bir durum oluyor.

Takdir edersiniz ki detaylı incelemek gerekir ancak temel problem yazılım katmanı gibi duruyor. Eğer yazılım tarafında servise olan bağlantı süreci iyi yönetilmemişse, kablosuz bağlantılardaki paket kayıplarından etkilenmeniz doğal. Veritabanı katmanına kablosuz bir bağlantı üzerinden direkt erişen yazılımarda ise durum daha da can sıkıcı olabilir, siz de bu durumdan bahsetmişsiniz. Eminim sahada sinyalin zayıf olduğu noktalarda notebook bile kullansanız benzer problemleri yaşayabilirsiniz. Açıkcası bende de bazı bölgelerde paket kayıpları mevcuttur, ancak bu durum bana bağlantıda kopma değil de yavaşlık olarak yansıyor.

Gönderen: @nazmikavalci

acaba arubanın da bulutdan değil de lokalde kurulup yöneten bir yazılımı var mı ?

Burada controllerdan bahsediyorsunuz sanırım. Ben aktif/pasif cluster yapıda yedekli çalışan ve fiziksel controller ile çalışan bir sistemi test etmiştim. Bulut üzerinden yönetim yapmadım ama mantıklarının aynı olduğunu düşünüyorum. Ancak bu noktada AP'lerin bağlı oldukları platforma erişimleri de sorunsuz olmalı.

Gönderen: @nazmikavalci

özellikle depolar içi önerdiğiniz bir sistem var mı ?

Aslında özellikle depo için diye bir sistem olmadığını düşünüyorum. Kablosuz altyapının yapısı gereği dikkat edilmesi gereken durumlarını iyi yönetirseniz sorun çıkmamalı. Ben projenin ihtiyaçlarını belirlerken mutlaka hesaplanandan +3 AP ekliyorum. Bazen ortamdaki materyallerden kaynaklanan, bazen sonradan yapılan raf bölme vs durumlardan olumsuz etkilenebiliyorsunuz. Birde daha az sorun için her AP'ye düzgün bir kablolama ile erişim önemli. Bunun dışında servis / marka desteği iyi olan herhangi bir kurumsal marka kullanabilirsiniz. HP/Aruba'nın liderliği daha çok arge ve mühendislik kısmından kaynaklanıyor. Teknik destek konusunda ise çözüm ortağı üzerinden destek aldım ve bir sorun yaşamadım. Kablosuz ağ ile ilgili forumda daha önce birçok başlık açıldı, onları da inceleyebilirsiniz.

Gönderen: @nazmikavalci

sql bağlantısının kopamaması için her ne kadar yazılım ekiplerine bildirsek de sorun çözülmüyor donanıma suçu atıp içinden çıkıyorlar. piyasada sql e canlı bağlanıp çalışan o kadar çok yazılım var ki bu konuda düşünceniz nelerdir.

Piyasada kalitesiz yazılımlarla biz de karşılaşıyoruz maalesef. Ancak bu iş köfte/ekmek meselesi. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Bilgi sistemleri departmanlarındaki karar vericiler fiyat üzerinden değil, teknik açıdan değerlendirme yapmalı diye düşünüyorum. Fiyat konusunu satınalma departmanı çözmeli.

Gönderen: @nazmikavalci

Hatta wifi teknolojisinden vaz geçip bir çok müşteride sim kartlı tablet tada el terminali kullanıyoruz yatırım maliyetini göz önüne alınca da bu sonuçlar doğuyor

Bu cümlenizde ise uygun fiyatlı bir yatırımın uzun vadedeki olumsuz işletme maliyetlerinin etkisini anlıyorum. Konu ile ilgili bir önceki paragrafta yorum yapmıştım.

İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 24/11/2021 09:06

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4594
Co-Helper
 

"değişikliğinden kaynaklı geçiş sorunu yaşanıyor gibi düşünüyorum sahada tecrübe etmişsiniz özellikle depolar içi önerdiğiniz bir sistem var mı ? ve kullanılan yazılımlarda sql bağlantısının kopamaması için her ne kadar yazılım ekiplerine bildirsek de sorun çözülmüyor donanıma suçu atıp içinden çıkıyorlar. piyasada sql e canlı bağlanıp çalışan o kadar çok yazılım var ki bu konuda düşünceniz nelerdir. Hatta wifi teknolojisinden vaz geçip bir çok müşteride sim kartlı tablet tada el terminali kullanıyoruz yatırım maliyetini göz önüne alınca da bu sonuçlar doğuyor"

Bu kısım tamamen teknolojinin ve dolayısıyla insanın akli sınırlarıyla ilgili.:)
İşi yapmak isteyipte bilimine uygun yapmamak kaynaklı tamamen.
Lojistik depoları işe dönüp extreme alanlar değil ancak faraday cafesi benzeri gibi yapısıyla ve yüksek gerilim hatlarıyla, işin bilimine uygun sihhat kazandırması için maliyet karşılığını gerektirir. Kaçarsan şikayetten kaçamazsın.
Yazılım konusu da benzer kur geç gibi yaz geç yapıldığından öyle, yazılımcı donanım üzerinde koşacağını düşünmüyor bu yetkinliğe sahip değil. Elbet ki herşeyi bilemez fakat aynı şirkette hw uzmanları da olmalı. Var mı? yok. Niçin birlikte sunulan on hardware çözümler çok iyi malum sebepten.
GSM/LTE ve Wifi çok farklı alt yapı mimarileri dolayısıyla frekans ve çözüm gereklilikleri farklı olduğu kadar da maliyet, işletme ve bakım ölçekleri de farklı. Akıllar da ki kurgular da LTE daha ucuz gibi gelebiliyor ancak denk ölçütlerde olamaz Wifi zaten yerel omurga ölçeğinde bu yüzden var ve gelişiyor. Maliyet dolayısıyla tabi ki o işin çözümü mobile terminal vs olabilir fakat handikapları olur her sistemin olduğu gibi.
Bu tip durum ve konuların en temel özeti de bir insanın hakim olduğu konular sınırlı olduğundan ekip çalışmalarına muhtaç olunduğu fakat uygulamalarımızda yine fizyolojik sınırlarımıza uymuyoruz. 🙂 

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 24/11/2021 17:06

(@nazmikavalci)
Gönderiler: 245
Reputable Member
 

Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 25/11/2021 05:51

Paylaş: