Forum
Copy center işi yapıyoruz ve büyük dosya trasnferleri gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra erp sistemi ile müşterilerden dosya alıp dosya gönderiyoruz. internet hattımızın sağlıklı ve iyi olması lazım.
türktelekomdan geçen sene adil kota sebebi ile turksata geçtik. şu anda mevcut internet hattımız 100 / 4 Mbit şeklinde 500 gb adil kotası bulunan bir hat .
Sıkıntımız hattın stabil olmaması ve veri kaybını çok yaşatması devamlı olarak Loss paketler oluşuyor. Müşteriler dosya indirirken çoğunlukla indirme leri yarıda kesiliyor. Araştırmalarım sonucu simetrik hatlara geçmek durumundayız.
Bulunduğumuz binada
Türktelekom
Superonline
Turksat
var metro ethernet yada turksatın simetrik hatları var sizce nasıl bir yol izlemeliyiz acaba . içeride 20 ye yakın pc ve cihazlar var asıl yük erp yazılımda devamlı upload ve download işleri yürütülüyor en düşük boyutlar 50 mb ve üstü .
Maliyeti min seviyede tutmamızda gerek .
Fikirlerinizi bekliyorum.
Merhaba,
Verdiğiniz hizmetten kazandığınız para vereceğiniz bu ek hizmet ile artış gösterip kendisini amorti edebilecekse çok pahalı olsada simetrik hat almak daha makul. Sadece şunu unutmayınız hangi bağlantı türünü kullanırsanız kullanın Mbit yine Mbit tir bu durumda 4Mbit lik hat yerine simetrik 5 Mbit hatta para vermek letancy süresini düşürmekten başka bir işe yaramaycaktır ayrıca çok pahalıya gelecektir. Eğer yüksek upload değeri olan bir hat alırsanız buda pahalıyamaal olacaktır.
Bu durumda vereceğiniz bu hizmetin size kazanımı hesap edin ve alabiliyorsanız simetrik bir hat alıp burdan hizmet vermeyi deneyinen makul çözüm budur, pahalı ve verilen hizmetin dönüşünden elde edilcek kaar bunu karşılamıyorsa DrayTek gibi multiwan load balance cihazı alıp bu işi 5 hattan yapın sonuçta 5*4 = 20 Mbit upload demektir.
5 hattı birleştirince her hat için ayrı çıkış ip lerimizmi olacak . örneğin dışarıdan müşteriler site.com diye giriş yaptığında bir ip adresine yönleniyor site dns a kaydı var .
Kafamı karıştıran 5 farklı ip olunca ve müşteri bu ip lerin biri ile sisteme eriştiğinde nasıl olacak load balance yapacakmı sistem bu ip deki upload yoğun sana şu ip ile gönderim yapıyorum gibi bişeymi olacak.
Umarım anlatabilmişimdir.
Merhaba,
Burada cihaz bir şey yapmayacak, A kaydına beş IP adresinide gireceksiniz, bir A kaydı için birden fazla kayıt girilebilir. DNS sunucu her sorguda bir diğer IP adresini verecektir. Buda her bir kullanıcının farklı bir hattan gelmesini ya da download programı kullanıyor ise tüm hatlardan aynı anda download yapmasını sağlar.
Cihaz bu beş hattın yönetinini sunucunuz için yapacaktır diğer türlü sunucu beş hattan cevap veremez.
merhaba,
Şirketimizde şu an 5mbps metro internet kullanıyoruz. Biraz yavaş kalıyor.
Sizce 10mbps metro mu daha hızlı çalışır? Yoksa 50Mbps fiber mi hızlı çalışır?
Yaklaşık telefonlarla beraber 60 civarı cihaz mevcut. B2B sistemimiz mevcut.
Diğer internet kullanımlarımız.
NOT: Mail, İnternet tabanlı program ve araçlar için yazılım güncellemeleri yüklüyoruz.
İyi çalışmalar.
Hızlı çalışır gibi bir soru biraz absürt kaçıyor. Doğal olarak ne kadar yüksek bandwidth o kadar hızlı download demek. Burada upload ihtiyacınız önemli. İletişimde tek taraflı trafik zaten söz konusu değil. Ör B2B ortama sık görsel upload ediliyorsa, VPN üzerinden bir online veri takibi kullanılıyorsa, ses trafiği varsa, webserver local de tutuyorsanız upload sizin için önemli durumdadır bu tip durumlarda simetrik devreler kullanmanız tavsiye olunur. Yukarıda ki beyin ihtiyacı da buna benzer görünüyor.
Simetrik hatları malum ekseriyetle kurumsal ile alabiliyorsunuz. Metro ethernet simetrik yapıdır. Yukarıda ki mantığa göre upload önemli olduğunda 50/2 mbps devreden 10/10 devre daha mantıklı, verimli hale gelir iş verimliliği yönünden de zaman=para... Ancak bandw. ihtiyacınız da önemli 5 mbps bugün oldukça düşük bir değer 10 mbps hizmetin yeterli olup olmayacağını belirleyecek olan sizlersiniz. Ör çok kullanıcılı yapılarda user policy, bandw. management yapmazsanız 20 mbps devrenizi video streaming ile sadece 2 kişi tüketir yine diğerlerine birşey kalmaz. Eh Ertan beyin belirttiği gibi de simetrik kurumsal devrelerin diğer As belirleyicisi maliyet politikası.. Bu yüzden bir firewall, UTM planlanması da önemlidir.
Ayrıca bir tavsiye sağlayıcı sizseniz kullandığınız mobile operatör öncelikle ile görüşür kurumsal taahhütlü sözleşme haline getirebilirseniz toplam maliyetlendirmede daha ekonomik, verimli bir yöntem ortaya çıkarabilme ihtimali vardır. Burada hat, cihaz sayılarınız önemli. Ör benim için böyle bir yapıda 20/20 devrenin tekil maliyeti TT den alınan 30/30 simetrik ve daha yüksek mbps'li asimetrikten daha uyguna geliyor.
Yöneticilerinizi yıl bazlı raporlar ile ikna etmeniz daha kolaydır.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Copy center işi yapıyoruz ve büyük dosya trasnferleri gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra erp sistemi ile müşterilerden dosya alıp dosya gönderiyoruz. internet hattımızın sağlıklı ve iyi olması lazım.
türktelekomdan geçen sene adil kota sebebi ile turksata geçtik. şu anda mevcut internet hattımız 100 / 4 Mbit şeklinde 500 gb adil kotası bulunan bir hat .
Sıkıntımız hattın stabil olmaması ve veri kaybını çok yaşatması devamlı olarak Loss paketler oluşuyor. Müşteriler dosya indirirken çoğunlukla indirme leri yarıda kesiliyor. Araştırmalarım sonucu simetrik hatlara geçmek durumundayız.
Bulunduğumuz binada
Türktelekom
Superonline
Turksatvar metro ethernet yada turksatın simetrik hatları var sizce nasıl bir yol izlemeliyiz acaba . içeride 20 ye yakın pc ve cihazlar var asıl yük erp yazılımda devamlı upload ve download işleri yürütülüyor en düşük boyutlar 50 mb ve üstü .
Maliyeti min seviyede tutmamızda gerek .
Fikirlerinizi bekliyorum.
Merhaba Hakan Bey,
Asıl yükü oluşturan ERP uygulamanızı clouda çıkarmayı düşünür müsünüz? Böyle bir hamle ile hattınızda değişiklik yapmadan ilerleyebilirsiniz gibi. Müşterileriniz download trafikleri cloud tarafına olacağı için sorun yaşamazlar. Sizde müşterilerden gelen dataları download edeceğiniz için şuanki hattınız yeterli olacaktır. AKK takılmak istemiyorsanız metro ethernet düşünülebilir.
Kullandığınız Türksat paketinin aynısını kullanıyorum. FTP Server olarak dışarıya açtım. Upload paketi alıp upload hızını 10Mbit'e çıkardım. Fakat memnun değilim. Sizin de bahsettiğiniz gibi gecikmeler ve kayıp paketler oluşuyor ve indirme işlemi olumsuz sonuçlabiliyor. Modemi bridge modda kullanmama rağmen kimi zaman hat down oluyor ve modemi restart etmek zorunda kalıyorum.
Türk Telekom Metro Ethernet inanılmaz pahalı olmasına rağmen bu sorunlarla hiç karşılaşmamıştım. Türksatta şu an sorun yaşıyorsanız simetrik paket tercihi yapsanız da sorun yaşamaya devam edeceğinizi düşünüyorum.
Sanık sizindir.