Forum
Arkadaşlar merhaba, 3 Katlı bir binamız var ve tarihi bir bina. Haliyle duvarları çok kalın (1M civarı bir kalınlık) Misafir internet ağı kapsamında Wireless internet yayını oluşturmak için bir girişimde bulunduk.
Elimizde halihazırda bulunan 4 adet Engenius Enh202, 2 adet Motorola AP-0622 ve 8 adet Dlink DWL-3200AP Access Point'i kullandık.
Hepsi aynı SSID ile yayın yapıyor.
Konumlandırma ve kanal seçimine de özen göstermemize rağmen verim maalesef düşük. Düşük sinyal yada sürekli dalgalanan sinyal durumu söz konusu.
3 Katlı bir bina ve bina uzunluğu da ortalama 60 mt civarı.
Böyle bir binada minimum cihaz ve maksimum verimi alabileceğim çözüm önerisinde bulunur musunuz rica etsem.
Minimum cihaz'dan kastım maaliyeti düşürmek değil ilk planda, fazla sayıda cihaz da hoş bir durum oluşturmuyor bunun da önüne geçmek istiyoruz.
Şimdiden tüm öneriler için teşekkür ederim.
Ubnt nin indoor AP lerine bakın. Hem maliyeti uygun hemde görünümü şık duruyor. Keşif yaptırıp proje isteyebilirsiniz.
Uğur bey teşekkür ederim, siz kullandınız mı Ubnt cihazlarını?
Ben şuan çalıştığım yerde kullanıyorum. metallerin bina yapımında ve binaın içinde bolca bulunmasına rağmen iyi sonuç alıyorum ama 1m kalın duvarda ne olur bilemem.
Ben de kurşunun çok olduğu bir fabrikada kullanıyorum. Enterprise modelini. Kesinlikle tavsiye ederim.
Emrah bey model tavsiyesinde bulunabilir misiniz lütfen bunun yanında binanız kaç katlı ve kaç adet access point kullanıyorsunuz paylaşabilir misiniz rica etsem?
Özcan bey siz de bina yapınız, kullandığınız model ve cihaz sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz rica etsem.
2katlı uzun idari binada (5adet) ve 8 katlı otelde (her katta 2 tane) kullandık gayet verimli. Pc üzerine ücretsiz ve kullanışlı bir controller ı var. Satan firmalardan birine keşif yaptırabilirsin.
http://www.ubntturkiye.com/product/83/ubnt-unifi-enterprise-uap.html
http://www.ubntturkiye.com/product/61/ubnt-unifi-enterprise-ap-lr-long-range.html
Özcan bey siz de bina yapınız, kullandığınız model ve cihaz sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz rica etsem.
Çelik konstrüksiyon Tek katlı bir yapımız var. Binalar içinde bölme duvar yok. Metal standlar bolca mevcut. Biz 3'lü set halinde almıştık ama şimdi set olarak bulamıyorum. Kullandığım ürünün lnki aşağıdadır.
http://www.ubntturkiye.com/product/61/ubnt-unifi-enterprise-ap-lr-long-range.html
Bilgiler için teşekkür ederim Özcan bey.
Bilgiler için teşekkür ederim Uğur bey.
Arkadaşlar sorunu 10 Adet Unifi AP Long Range ve 1 Adet Unifi Outdoor+ ile çözdük.
Bina içerisinde orta katta tavanda 6 adet üst ve alt katta da yine tavanda 2'şer adet AP, dış ortam içinse 1 Adet Unifi Outdoor+ AP ile toplamda 11 adet AP kullandık.
UBNT'nin Edge POE Switch'i ile adaptör derdi olmadan kullanışlı ve temiz bir iş oldu.
Özellikle Controller yazılımını çok beğendim. Konu ile ilgili bilgi isteyen olursa deneyimlerimi paylaşabilirim.
Birkan Bey Merhaba,
Yakında bu konu ile ilgili bir makale hazırlarsınız artık 🙂 bu aralar ben de farklı marka ve model ap ve router arayışı içerisindeyim. Takip edeceğim.
İyi Akşamlar.
Sıkıntıyı çözmüşsünüz fakat aşagıdaki gibi bir ayarlamada yapabilirsiniz.
Unifi controller arayüzünde maps diye bir bölüm mevcut buraya yapınızın haritasını atıp nerelere ap koymanız gerektiğini söyluyor duvar kalınlıkları ayarlanabilir mi bilmiyorum fakat haritaya ap koydugunuzda ap nin nerelere kadar aktif olacagı yazıyor 1 metre ötesine gittiginizde çekmiyor maps bölümüde kullanılabilir.
Hocam Maps bölümünü de kullandık, dediğiniz gibi haritadaki etki alanı dışında kaldıgımızda cekmiyor. Biz işi garatiye alma adına fazla cihaz koyduk cünkü duvar kalınlıgı normalin dışında oldugundan, controller'in söylediğine pek güvenemedik acıkcası. Unifilerde Zero Touch Roaming diye bir özellik var örnegin yer değiştirdinizde cihazınız hemen bir sonraki AP'ye geçiş yapabiliyor. Bu ve benzeri avantajlarından dolayı tavsiye ederim herkese unifi'yi. Özellike fazla sayıda AP cihazın olması gerektiği durumlarda controller yazılımı yada donanımı büyük avantaj saglıyor.
Oğuzhan bey merhaba,
Makale hazırlamak isterim çok, bunu deneyeceğim (: