Forum
Arkadaşlar Selam,
Tt mpls e geçicez şuan network tüm şubelerimde point to point me. Mpls
için kendi routerlarımda ne konfigürasyon giricem bilgisi olan var mı?
Biraz araştırdım dynagen de birkaç lab yaptım ama hali hazırda aramızda mpls kullanan arkadaşlar vardır diye düşünüyorum. Nette gördüğüm örneklerde client roterlarında eigrp
ve static kullanılmış gördüğüm kadarıyla..Mümkünse ipleri saklayıp sh
run paylaşan olursa yada bu geçişi yapmış arkadaşlar tecrübelerini
aktarırsa sevinirim..saygılar selamlar
Merhaba
Türk Telekom’dan yardım isteyebilirsiniz, türk Telekom yapılması gereken konfigürasyon konusunda yardımcı oluyor.
Tavsiyem tüm şubeleri ile TT arasında BGP konuşmaları, eğer tüm networklerinde Türk Telekom ile karşılıklı BGP konuşurlarsa kendi route planlamalarını daha kolay olacaktır
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Hakan abi kendi routerlarımda statik ya da eigrp ile route edicem. ve aynı anda avaya santral de kullanmaya başlayacağız bu sebeple Qos'da yapmam gerekecek.. qos TT'ye bakan router'ımda ve vlanları oluşturduğum layer 3 switch'de aynı anda 2 yerde mi konfigüre edeceğim yoksa bu konuyu daha detaylı konuşmak iyi olurdu en azından ilerleyen süreçte de birilerine referans olurdu ama forum konuya pek ilgili göstermedi.
Hakan abi kendi routerlarımda statik ya da eigrp ile route edicem. ve aynı anda avaya santral de kullanmaya başlayacağız bu sebeple Qos'da yapmam gerekecek.. qos TT'ye bakan router'ımda ve vlanları oluşturduğum layer 3 switch'de aynı anda 2 yerde mi konfigüre edeceğim yoksa bu konuyu daha detaylı konuşmak iyi olurdu en azından ilerleyen süreçte de birilerine referans olurdu ama forum konuya pek ilgili göstermedi.
Hiçbir ayar yapmanıza gerek yok zaten MPLS ağına alındığınızda telekom gerekli routları yapıyor yani siz tek route yazacaksınız oda interface route. ISP ile sizin routerların konuşmasına gerek yok.. QoS konusunda ise normalde MPLS layer2 seviyesinde QoS yapabilir yani telekomdan istediğiniz paketler için TOS kaydı isteyebilirsiniz... Kısacası yapacağınız bir Public bir Private subnet ayarı yapmak ki bu IP adreslerini zaten telekomdan alacaksınız sonrasında tüm trafiği public olan interface route etmek başkada bir şey yok...
Nihayet şuan istanbul içi wan networkumde konfigürasyonları tamamladım. Ne yaptığım konusunda merak eden ve mutlaka ileride yararlanmak isteyen olacaktır.Elimden geldiği kadar adım adım açık açık anlatıcam. Yine soruları olan arkadaşlar olursa seve seve yardım ederim.
1- Mpls networke tek gecede tüm lokasyonlarımda lokasyon sayısı fazla olduğundan geçemeyeceğim için Popint 2 point ME ve MPLS VPN networkünü aynı anda kullanmam gerekti. Muhtemelen şube sayısı fazla olan arkadaşlarda da aynı durum gerekecektir.
2- Mevcut Router'ıma yeni interface kartı takmak yerine elimde yedek 2911 router vardı onu network kabinetimde konumlandırdım. Üzerinde 3 adet interface var bu modelin. Kendi iç network yapınıza göre değişiklik göstermekle beraber ben 1. interface i Telekom switchine, 2. interface i Backbone Switch'e, 3. interface i Firewall a bağladım. Sonrasında gerekli izinler Route'lar vs.
3- Mpls networküne dahil edeceğimiz router'da Telekom statik ya da dinamik route yapılmasıyla ilgilenmiyor. Statik default route yapabilirsiniz. tüm trafiği telekomun edge router'ına yönlendiriyoruz. lokalde olan networkleri telekoma bildiriyoruz.
4- Qos konusuna gelince Telekom Bronz, Gold, Platin 2 paket türünden birini seçmeni istiyor. Ben
Gold seçtim ve telekom önceliklendirmek istediğim trafiği af41 olarak
işaretlememi istedi.
Class-map oluşturuyoruz, önceliklendirmek istediğimiz protokolü seçiyoruz ( burda farklı yöntemler kullanılabilir.)
policy map oluşturuyoruz, Class olarak biraz önce oluşturduğumuz Class-map i seçiyoruz, set dscp af41 diyerek marking işlemini yapıyoruz. son olarak aynı policy map altında Class default yapmamız gerekiyor ki normal trafik önceliklendirilmeden Telekom tarafında görünebilsin.