Forum
Lokasyonda 8 adet Accesspoint kullanmak istiyorum.
Her Accesspoint'den gelen cat kablosu modeme girmek zorundamıdır.(Modemde 4 giriş var.)
Switche girse sakıncası olurmu. (Switchden modeme)
Çakışma performans kaybı olamaması için ne yapmalıyım.Kanallarımı farklı tutmalıyım.
Accesspoint markası olarak,
1-Airties AIR-4340 150Mbps 4Port Kablosuz AP/Router : 57$ + kdv
2-Airties AIR-4310 150Mbps 1Port Access Point : 34$ + kdv
3-Draytek VigorAP-800 Wireless 300Mbps AP WDS 1 Port : 113$ + kdv
1-Model olarak daha önce airties kullandım.Vlan özelliği iyi çalışıyor.
Farklı bir subnetden dhcp ip dağıtabiliyor.Farklı ssd'ler oluşturulabiliyor.
Yönetimi kullanımı kolay fiyat olarakda iyi.Yalnız bir cihaz aynı anda max kaç kullanıcıya sağlıklı hizmet verebilir onu bilmiyorum.
2-Draytek modemi kullandım fakat Accesspointini hiç kullanmadım.
farklı vlanlar oluşturulup buralardan dhcp ip dağıtabiliyormu bilmiyorum.
aradaki fiyat farkına bakarak performansı okadar yüksekmidir,aynı anda max kaç kullanıcıya hizmet verebilir bilmiyorum.
Merhaba,
Airteis için yorum yapmayacağım. Ama draytek için şunları söyleyebilirim.
Vlan desteği mevcut online demosundan da kontrol edebilirsin. Wriless'lere aynı SSID ile yayın yaptırırsan kullandığın aygıtlar windows sayesinde otomatik roaming yapacaktır.
Kabloların hepsini modeme girmek zorunda değilsin switch ile de yapabilirsin ancak Vlan yapacaksan switch vlan desteği olması gerekiyor aksi durumda çalıştıramazsın.
Draytek AP 800 üzerinde 2 adet LAN portunu için iki kablo çektirebilirsen birincisini şirket içi diğerini guest olarak birbirinden bağımsız kullanadırabilirsin. 2 farklı subnet desteği ve DHCP desteği ayrıca DHCP Relay desteği de mevcuttur. AP üzerinde USB portunu kullanarak istersen paylaşım olarak yazıcı v.b. kullanabilirsin.
Kullanıcı desteğine gelince her AP sınır yoktur sınırlama tamamen bağlantı kuracak kullanıcılara düşecek hıza etki edecektir. Bu nedenle Ap 800 üzerinde önerilen değer 64 kullanıcıdır ve bunun ayarını istersen düşürebilirsin. Yani her AP için 20 kullanıcı yeter 21. alma diyebilirsin. (Kullanıcılara kota ayarlamasını direk AP üzerinden de yapabilme imkanı vermektedir.)
300 mbps hız ile 150 mbps hız aynı değildir bu nedenle fiyatta fark edecektir. Bununla birlikte AP 800 üzerindeki antenleri değiştirebilir ve alanı genişletebilirsin.
Son olarak ACS SI lisans satın alarak tüm AP ve Modemleri tek bir konsol üzerinden de yönetebilirsin.
airties üzerinde her port için iki ayrı kablo çekmeden farklı ssd'ler yaratarak bunlar için dhcp vlan yapmıştım.
pratikte mevcut notebooklar yada wireless algılayıcılar için 150mbs yada 300mbs hızı performans olarak ayır edilmiyor,
çünkü cihaz üzerinde 300mbs kullanacak donanım yok.
Bazı cihazşar 5ghz'de yayında yapıyor,algılayacak cihaz olmadıktan sonra bir işe yaramıyor.
Merhaba,
Ben ayrı ayrı kablo derken gerçekte farklı subları tamamen ayırmaktan bahsetmiştim. Tabiki AP800 üzerinde de tek kablo ile farklı SSID yayını yapabilirsiniz. Vlan oluşturabilirsin. Ancak tek kablo üzerinden gelen data switch üzerinden tek porta gireceği için portta tanımladığınız vlan tanımını nasıl iki farklı vlan tanımlayacaksınız onu anlayamadım. (Modem üzerinde sonlandırsanızda vlan tug ları aynı olacak neticede A SSID ve B SSID aynı vlan ile onlanacaktır bu durumda yapacağınız konfigte bunu nasıl birbirinden izole edeceksiniz ? )
Ap 800 de 5 Ghz yayın yapabiliyor. Bunu için dungle alıp kullanabiliyorsunuz. Neticede destekten çok ileri dönük yatırım olarak bakmalısınız. Standartta henüz dual wriless notebooklarda oturmadı ama bu N teknolojisi gibi sonradan gelip yerleşecek. Siz de tekrar bir yatırım mı yapacaksınız ?
Veya iki AP arası dual bağlantı yapmak istediğinizde olmasın mı ? 🙂
150 mbps ve 300mbps farkı ayırt edebilirsiniz. Şuanda N teknolojili bir çok diz üstü bilgisayar ve harici wi-fi cihazlarda var kullanıp farkı görebileceğiniz gibi 300mbps da yayın daha geniştir.