Forum
Windows'un kendi routing tablosu var. Bu routing tablosu bazen istediğim gibi çalışmıyor. Windows üzerinde router olarak çalıştıracağım bir uygulamaya ihtiyacım var. Firewall değil sadece router olarak. Böylece makinemi router'a dönüştürmüş olacağım.
windowsun routing tablosu istedigim gibi calismiyor derken neyi katettiginizi anlamadim ama
third party bir yazılım olmadan windows 7 ile routing yapamazsiniz
ozellikle windows uzerinde yapmak istiyor iseniz server surumleri tercih etmelisiniz
windows sart degil ise linux dagitimlari ile basitce bunu yapabilirsiniz
Merhaba,
Bunun yerine server 2003,2008,2008r2 gibi sistemlerdeki rras özelliği ile router işlemlerini yapabilirsiniz.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Amacım, hotspot wireless'e bağlı bir cihazın, hotspot yapan makinenin ethernetine bağlı olan bir sunucuya ulaşmasıydı.
Hotspot yaptığım makineye route eklememe ve regeditden interfaceler arası trafiği aktif yapmama rağmen hotspot client hotspot makinesinin ethernetinin bağlı olduğu sunucuya gitmiyordu. Trafiği trace lediğimde w7'nin tam olarak routing tablosuna göre hareket etmediğini anladım.
Notebook'a win2008 kurdum wireless driver sorun çıkardığı için tekrardan ubuntu desktop kurdum. Canavar gibi routing girmeme gerek kalmadan hotspot client hotspot makinenin ethernet networküne erişebildi.
w7'nin routing yapamadığını çok iyi anlamış oldum. cevaplar için teşekkürler.
routing tablosu olması ayrı sey routing yapması ayrı sey hocam
Sonuç olarak routing'i tabloya göre yapıyor. w7'de "route print" 'in output'unda ne varsa computer ona göre hareket eder. w7'de interfaceler arası trafiği açmak için IPEnable Router'ı 1 yapmamız gerekli. Daha sonra "route add" ile destination network için bir route yazdığımzda yanlışda olsa oraya zorlaması gerekir. Trace alırken bazen yazdığım route'a göre hareket etmiyor, bazen doğru gidiyor,, ne alaka !!!!!!! Yanlışda olsa benim yazdığım route'a göre hareket etmesi gerekir. w7'nin routing işlemi çok zayıf, benim anladığım tablosunu sadece internet için kullanıyor, biraz complex hale geldiği tökezliyor.
Computer>HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>services>Tcpip>Parameters ‘IPEnable Router’ =1
Linux dağıtımlarında böyle değil. #vi /etc/sysctl.conf net.ipv4.ip_forward = 1 yaptığımızda makine interfaceler arası trafiği aktif hale getiriyor ve router olarak çalışıyor. #netstat -r ilede routing tablosunu görürüz. Yazdığımız route'a göre makine routing yapar.
Şimdi hocam routing tablosu ile routing yapması farklı şey derken doğru söylüyorsun ama interfaceler arası trafiği açınca makine router'a dönüyor. Kendi tablosuna göre route ediyor.
Cisco'yu configure etmişsin ya da redhat hiç fark yok. Biri kutu olarak çalışır diğeri soft.
Sonuç olarak routing'i tabloya göre yapıyor. w7'de "route print" 'in output'unda ne varsa computer ona göre hareket eder. w7'de interfaceler arası trafiği açmak için IPEnable Router'ı 1 yapmamız gerekli. Daha sonra "route add" ile destination network için bir route yazdığımzda yanlışda olsa oraya zorlaması gerekir. Trace alırken bazen yazdığım route'a göre hareket etmiyor, bazen doğru gidiyor,, ne alaka !!!!!!! Yanlışda olsa benim yazdığım route'a göre hareket etmesi gerekir. w7'nin routing işlemi çok zayıf, benim anladığım tablosunu sadece internet için kullanıyor, biraz complex hale geldiği tökezliyor.Computer>HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>services>Tcpip>Parameters ‘IPEnable Router’ =1
Linux dağıtımlarında böyle değil. #vi /etc/sysctl.conf net.ipv4.ip_forward = 1 yaptığımızda makine interfaceler arası trafiği aktif hale getiriyor ve router olarak çalışıyor. #netstat -r ilede routing tablosunu görürüz. Yazdığımız route'a göre makine routing yapar.
Şimdi hocam routing tablosu ile routing yapması farklı şey derken doğru söylüyorsun ama interfaceler arası trafiği açınca makine router'a dönüyor. Kendi tablosuna göre route ediyor.
Cisco'yu configure etmişsin ya da redhat hiç fark yok. Biri kutu olarak çalışır diğeri soft.
bence sonuç olarak routingi route tablosuna gore yapmıyor (çünkü windows7 routing yapmıyor )
yine yazıyorum route tablosunu işletmek farklı şey routing (router görevi ) yapmak farklı şey , windows7'nin router ozelligi yok zaten
linux üzerinde kernele gömülü olarak bu secenek ile derlendiginden basit bir ayar ile router oalrak çalışabiliyor
cisco ile linuxun konfigurasyon açısından (basitlik olarak ) fark olmasada performans açısından birbirinin yerini tutmayacağı aşikar
ki routing sadece route tablosundan ibaret bir olay degil , ospf ,eigrp , rip gibi terimleri araştırmanızı tavsiye ederim
http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=286&kelime=Router
Hocam ellerinden öperim, galiba biraz yanlış anlaşıldım, benim istediğim sadece hotspot clinet olan android telefonların hotspot yapan notebooga bağlı server'lara ulaşmasıydı. İhtiyacım olan şey basic routing idi. Bunuda w7 yapamadı, ubuntu yaptı. Bu arada july 13, 2012 de CCNA sertifikam invalid oluyor. 🙂
🙂 baltayı taşamı vurduk
şaka bir yana benimde söylemeye çalıştığım bu özetle windows 7 router olarak çalışabilecek bir işletim sistemi degil ama linux çekirdeği içinde
gömülü olarak bu özellik geldigi için basitçe yapabilir bunu