Forum
Herşey gelişiyor, yeni yazılımlar ve donanımlar çıkıyor.
Bu süreçte Çözümpark' ın sistem uzmanlığına yeni başlayanlara ve işin içinde olanlara en iyi şekilde rehberlik ettiğini görüyoruz. Lakin yeni bir etkinlik veya özellik olarak düşündüğüm bir konuda eksiklik göz ardı edilmiş. Bu eksikliği de bu konu altında işlemek istedim.
Yöneticilerde uygun görürse sitede, yeni bir yapılanma kuran veya kuracak sistemciler için kılavuz niteliği taşıyacak TOPOLOJİ REHBERİ adlı bir bölüm açarak, bilgi güvenliğinin en üst olduğu veya maliyeti düşük ancak işletme yapısına uyacak güncel ve modern ağ yapılarını gösteren topolojileri yayınlamanın iyi bir fikir olabileceğini düşündüm. Böylece bilgi eksikliği olan arkadaşlarımız ne alması gerektiğini daha çabuk anlar ve sistemli olarak alımlarını yaparlar.
Senaryo örneği vermek gerekirse;
Bilgi güvenliğinin en yüksek seviyede olduğu, 7/24 çalışacak, yedekli sunucularla desteklenmiş DC, Terminal Server, SQL Server+ERP+CRM, File Server, UTM, ISA Server, 20TB Back Server, IP Santal Server ın en doğru şekilde yapılandırıldığı ve 50 client ın çalıştırıldığı bir ağ yapısının topolojisini gösteriniz...
Bu örnekte DC+Terminal Server+SQL Server+ERP+CRM tek bir donanımda çalıştırılması önerilebileceği gibi, ayrı bir donanımda tutulması da önerilebilmektedir. Veya UTM var ise ISA Server a gerek yoktur denilebiliyor. Ama en doğrusu nedir?.. Bunu anlatmak çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Bunun dışında, daha basit ağ yapılarının daha az maliyetle kapatmak isteyen orta seviye bilgi güvenliği işimi görür diyen sistemcilere de yol gösterecek çalışmalar olabilir.
Fikirlerinizi bekliyorum.
bence cevap MUALLAK
Çünkü herşey ideal topoljiyle bitmez fiziksel imkanlara göre topolojiniz değişir ki ayrıca bahsi geçemeyen ama her zaman ve en büyük sorun olan bütçe herşeyi değiştirebilir.
Bilgi güvenliğinden bahsediyoruz? ama nereye kadar ? burada kullanıcının rölü ne ?
teori ile pratik farklı şeylerdir. %100 uyumlu olamaz.
Teşekkürler yorum için. Haklı olduğunuz noktalar var.
Teori ve pratik farklı şeyler olabilir ancak birbirini destekleyen şeylerdir.
Bütçe ve bilgi güvenliği konusunda ise teoriler veya modeller geliştirmek için bütçenin önemli olmadığını düşünüyorum 🙂 Bahsetmek istediğim, hazır modeller oluşturarak, insanların bu modelleri kendilerine göre özelleştirebilmelerini sağlamak. Bir KOBİ nin BT yapısı kaç farklı şekilde olabilirse o kadar farklı model geliştirilebilir. Kısık Bütçe, Orta Seviye Bütçe ve Bütçenin Önemsiz olduğu kategorilendirmeler yapılabilir.
Önemli olan işletmelerin 7/24 hatasız çalışacak yapılar üzerinde çalışmalarını sağlayacak modelleri düşünmek ve geliştirmek.
Eğer herşey bu kadar belirgin olsaydı zaten hiç bu forumlar bu sorunlar vs ile uğraşılamazdı.
Yine aynı şeyden bahsetmişsin. şirketin ihtiyacı ne ? ve amacı ne?
sen sadece mailllerine bakması gereken birisine ver bir blackberry sorunu çözülür.
Bu sektör başka hiç bir sektörde olmayan bir potansiyel ve çalışma alanı mevcut.
bugün dünyada bilgisayarlar durdumu hayat duruyor.
ioz,
Anlatmak istediğini anlıyorum. Ancak bazı şeyler tecrübe ile sabittir. Bazı küçük değişikliklerle aslında belirli bir standart vardır. Bizler aslında standartları özelleştiriyoruz.
Sistem uzmanlığı sınavlarında gördüğümüz senaryolara göre nasıl bir yapı kurabiliyorsak, bahsettiğim bölümde de senaryolar kurup bu senaryolara göre bazı standart yapılar kurulabilir. O bölümü takip eden ziyaretçiler de bu yapılardan kendisine en uygun senaryoyu bularak, gerekirse yeniden özelleştirme yapabilir. Bana göre son derece öğretici ve faydalı olacaktır.