Forum
Arkadaşlar router ile modem aynı şeymi??Biraz araştırdım bazıları aynı diyor bazıları farklı diyor.Farklı ise neden farklı aynı ise neden isimler farklı?
konuyla ile ilgili bilgilerim kesin olamamakla birlikte farklı şeyler olduğunu düşünüyorum.
Modem modülasyon demodülasyon ifadelerinin kısaltmalarından oluşur ve amacı farklı modülasyon tekniklerini birbirine dönüştürerek mesafe, kazanç gibi kazanımlar elde etmek için kullanılır.
router biraz daha kompleks bir cihaz olup arayüzleri arasında sinyal değişimi yanında routing işlemide yapar.
ADSL modem dediğimiz şey aslında ADSL router'dır. genellikle bu cihazların üzerinde de ADSL Router yazar.
Router Nedir? Nasil calisir?
Internet-Router basarili bir sekilde kurulursa ev veya ofisteki tum bilgisayarlara Internet’in kapisini aciyor. Ama su anki sisteminizden vazgecmeden once iyi bir arastirma yapmaniz gerekiyor. cunku bircok masraftan kurtulacaksiniz ama yenileriyle karsilasacaksiniz, ayrica aginizdaki problemlerden de kurtulacaksiniz.
500 dolarin altinda fiyatlara satilan routerlar ile yerel aginizdaki makineleri hicbirine modem yada ISDN karti takmadan Internet’e baglayabiliyorsunuz.cunku telefon agina baglanti isini router yapiyor. Bu akilli cihazlar teknik olarak aglar arsindaki baglantilari gerceklestiren cihazlar olarak biliniyor. Gorevleri local agdaki herhangi bir makineye yonlenmis olan veri paketini toplamak. Eger baglanti yoksa router servis saglayici secip ariyor ve isim-sifre girerek Internet’e baglantiyi sagliyor. Daha sonrada veri paketlerini tasimasi icin servis saglayiciya veriyor.
Router ile coklu ag baglantilari
Router’in baglanti mantigina gore tek bir servis saglayici olma zorunlulugu yok.Ayni sekilde tek bir baglanti sarti da yok Router verinin ulasacagi adrese gore secim yapabilir.”Routing-table” adi verilen bir tabloda tutulan yollara gore aglardaki gruplarin istedikleri yerlere nasil ulasacaklari belirlenmis.Altenatiflerde yine ayni tablolarda sabit bir sekilde tutuluyor . ayni tablolama mantiginda her bilgisayar kendi adina da faydalaniyor.baska bir bilgisayara mi yoksa bir ag gecidine mi verileri yonlendirecegini bu tablolara bakarak kararlastiriyor.
En onemli avantaj birden fazla baglantinin ayni anda desteklenmesidir. Bir taraftan Internet’e baglanilirken diger taraftan bircok grup ve ag dogrudan erisilebilir oluyor. Baglanti noktalari icin sifre ve isimlerden olusan farkli profiller bulunuyor ve tabi ki birde ozel ag adresi. Diger ag adresleri ise servis saglayici cikisini gostermeli. Boylece router hafizasindaki tablo araciligiyla paketleri nereye gonderecegini kolayca bulabilmelidir. ISDN-router’larin bir ozelligi de ISDN baglantisinin her iki kanalini da ayni anda aktif tutabilmeleri. Bir grup Internet’e bagli iken bir diger grup da Internet baglantisi hazirlayabilir.
“Routing-table” adi verilen tablolar aslinda birden fazla islere sahiptir. Alternatif yollar da hazirlayabiliyorlar. Bunun anlami bir adres bolgesine ulasmak icin birden fazla baglanti noktasinin oldugudur. Bunun avantaji da eger bir baglanti koparsa veya cok yuklu ise diger yollarin paketi yerine ulastirmak icin denenecek olmasidir.
Maskeleme yardima yetisiyor
Bilgisayari ile servis saglayici uzerinden Internet’e baglananlar her seferinde farkli bir IP adresi alirlar.Adres,kullaniciya servis saglayici tarafinda adres havuzundan dinamik olarak saglanir.Router uzerinden Internet’e cikan birden fazla makine varsa ortaya bir sorun cikmaktadir:Bircok bilgisayar icin sadece bir IP adresinin bulunmasi.ornegin bir kullanici bir Web sayfasina erismek isterse Router’in gelen paketi hangi istasyona yonlendirecegi konusunda karar vermesi zorlasiyor.
Bu sorunun cozumu port adreslerindedir.Tum IP paketleri sadece gonderenin ve alicinin IP adreslerini degil,her iki tarafin port adreslerini de tasiyor.Hedef portu paketin Server’a hangi gorevle geldigini bildiriyor.Eger bir www servisi soz konusuysa 80 numarali,e-mail ise 110 numarali port kullaniliyor.
Yardimci port da her zaman gereklidir.ornegin iki Browser penceresi(ayni Browser) aciksa,aralarinda bir fark olmali ki cevap dogru pencereye gelsin.Tum Internet uygulamalari her yeni bir baglantida bilgisayarin TCP/IP sisteminden henuz kullanimda olmayan yeni bir port ister.Bu yeni portun adresi karsi tarafa da bildirilir.yeni bir baglanti kurulmasina sebep olur ve kendine ait bir adresi olur.
Router,gonderenin port numarasini yerel agdan farkli istasyonlardan gonderilen veri paketlerini ayirt etmek icin kullanilir.Kural olarak 60.000 numarali porttan sonrasini kullaniyor ve bir tabloda belirledigi duzene uyuyor.
Eger agdaki iki istasyon ayni Web Server uzerinde geziyorlarsa, Server icin bir bilgisayar iki ayri baglanti kurmus gibi gorunur. Server dan cikan paket icindeki port numarasina gore taniyip,ait oldugu bilgisayara gonderiliyor.Yani dahili IP adresine dogru istasyona yonlendiriliyor.
IP maskelemenin kucuk aglarin guvenligi icin bir faydasi daha var.İslem her zaman aktif oldugu bilgisayardan aktif duruma getiriliyor.Programlama hatasi yuzunden bir uygulama da teorik olarak bir arka kapi(Backdoor:Karsi tarafin bilgisayara sizabilecegi hatali bir yan) bile varsa(ornegin port 4711) , kotu niyetli kullanici ancak uygulama daha onceden bir baglanti kurmussa istasyona erisebilir.Pasif bir makine etkilenmez.Tek tehlikeli durum bir truva atinin tum guvenlik kordonunu kirmasidir.
Modem ise tek bilgisayar çalışan bi adsl modemdir.. router le arasında pek fazla fark yoktur..
iArkadaşlar router ile modem aynı şeymi??Biraz araştırdım bazıları aynı diyor bazıları farklı diyor.Farklı ise neden farklı aynı ise neden isimler farklı?
Router : Temel olarak Layer 3 kapmanında çalışır. Amacı yol göstermektir. Yani bir noktadan bir noktaya gidişteki en kısa yolu, yolu sorana tarif etmektedir. Bugün ağ sistemlerine bağlı her cihazda rout tablosu vardır ve kendisine direk bağlı ağlara ulaşmak için hangi yolu izliyeceğini bu tabloda tutar. Bu tablolarda 0.0.0.0 default routu olarak adlandırılan rout satırı cihaza direk bağlı olmayan ağlar için gidilecek bir sonraki router cihazını işaret eder. Her bir router cihazında taki merkezi bir router cihazına ulaşana kadar kendisine bağlı olmayan ağlara ulaşmak için 0.0.0.0 routu bulunur. Bu durumda router cihazı yol gösterici şeklinde tarif edilebilir.
Modem : Modem temel olarak dönüştürücü görevi görmektedir. Ethernet yapısı çok hızlı olsa da her yere direk ethernet çekmek oldukça pahalı bir işlemdir. Bu nedenle ethernet yapısı hem telefon ağlarına göre yeni hemde hali hazırda telefon kabloları ile yapılmış kablolamanın hazır olmasından dolayı bu telefon kabloları üzerinden geçirilen dataların ethernet ağlarına aktarılması içindir. ( Tanı bu kadar kısıtlı değil ama şu an ki konu ağ sistemleri ) Evinizde kullandığınız modemler üzerlerin de modem arayüzü bulunan router cihazlarıdır. Fakat birçok nedenden dolayı router cihazları aynı zamanda NAT sistemlerine sahiptirler. Evlerimizde kullandığımız router cihazları yani modemler genelde internet gateway olarak tanımlanırlar. Bunun temel nedeni evimizde yada yerel ağımızda bulunan ağ direk olarak internet ortamına rout edememizdir.