Forum
merhabalar öncelikle network konusunu yeni araştırdığım için sorduğum sorular saçma mantıksız olabiliceğinden şimdiden özür dilerim :)fakat
samimiyetinize güvenerekten sorma cesareti gösteriyorum:)
tcp ve udp neden aynı port numarasını kullanıyolar öncellikle bunu merak ettim fakat ondan önce sanırım temelde kavram olarak baya bi eksiğim var..
tcp ve udp protokolleri iletişim katmanında kullanılıyormuş.fakat bu protokol die nitelendirdiğimiz kavram tcp ve udp sistemle gelen bi özellik mi hangi durumda tcp
hangi durumda udp kullanılıyor bunları ayarlamak bizim elimizdemi
son olraka baştaki sorumu yineliyorum aynı port numaralarınaneden sahipler?şimdiden teşekkürler..
Selam Esma Hanım
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür: ağ üzerinden Paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.
Udp Örnek Olarak : Oyunlar en çok bu iletişim portunu kullanılır.
|
Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.
Bu na örnek olarak :FTP, File Transfer Protocol,( FTP)
SMTP Simple Mail Transfer Protocol ( SMTP ),
TCP ve UDP birer protokoldür. Bu ikilinin ayrımı verinin nasıl gönderileceği yönünde. Mesela veri doğrulaması kullanacaksan TCP ile göndermelisin UDP ise doğrulama yapmadığı için daha hızlı bir protokol bu nedenle Streaming işlemlerinde daha çok kullanılmaktadır. TCP port numarasından kastın tam olarak nedir anlamadım. Mesela FTP 21 TCP portunu kullanıyor. Yani TCP ve UDP kullanan uygulamalar standarlara göre port numarası alıyor. Tabi bunları değiştirmekte mümkün.
merhaba Esma Hanım;
Arkadaşların Anlatıklarına Bi Ek Olarakta Size bi Link Tavsiye edeyim..
Yalcın Bey Anlatıgı Tcp/ip Paketleri ile Oynamak Ve Uygulamak. Bu Size daha yararlı OLur diye Düşünüyorum..
http://www.beyazsapka.org/makaleler/hping-kullanarak-tcpip-paketleriyle-oynamak
Yukardakı linke Bakarak Tam Detaylı Anlamanızı Sağlar.. İyi Çalişmalar..
cevaplar için çok teşekkür ederim.port numarasından kastım şuydu:örneğin telnet tcp için 23 iken udp içinde 23 port numaralarının aynı olmasının bi özelliği varmı yada neden böyle?
cevaplar için çok teşekkür ederim.port numarasından kastım şuydu:örneğin telnet tcp için 23 iken udp içinde 23 port numaralarının aynı olmasının bi özelliği varmı yada neden böyle?
Öncelikle Telnet sadece TCP kullanıyor. Clear text formatta data gönderimi yaptığı için güvensiz olarak bilinir bu nedenle de UDP sanmış olabilirsiniz. Bir portun hem TCP hemde UDP çalışmasının çeşitli nedenleri olabiliyor.
Mesela ses paketleri ilk bağlantılarda TCP kullanıyor sonrasında UDP olarak gönderim yapıyor. Sesin doğrulamasının yani data gittimi gitmedimi gibi birşey yapması zaten mantıksız olurdu.
Yazı biraz karışık olmuş olabilir umarım izah edebilmişimdir.
cevaplar için çok teşekkür ederim.port numarasından kastım şuydu:örneğin telnet tcp için 23 iken udp içinde 23 port numaralarının aynı olmasının bi özelliği varmı yada neden böyle?
Esma Hanım arkadaşlar gerçekten kusursuz şekilde açıklamışlar, konuyu örneklendirmek gerekirse;
Mesala VOIP sistemleri 5060 SIP TCP portu ile ilk haberleşmeyi başlatır fakat sonrasında sesin iletimi bazen markaya göre değişmekle beraber 10000 - 20000 arası UDP port aralığından yapılır. Bu konuda örnek şu şekildedir. Siz telefonda esma kelimesini telefuz ettiniz eğer bu paket TCP olarak gönderilir gönderim esnasında geri dönüş paketlerinde sorun olursa aynı harfin karşıda iki kez duyulması söz konusu olur örnek esmaee gibi bir kelime duyulabilir. Bura da e harfinin paketlerinde geri dönüş sorunu olduğu için iki defa daha gönderilmiştir. Fakat trafik UDP olduğunda tek taraflı çalışır eğer bir harfte gönderim sorunu oluşursa o harf karşıda hiç duyulmaz ve kelime esm şeklinde duyulabilir.
Telnet programında durum bir miktar farklı. TELNET arkaşların söylediği gibi normal şartlar altında TCP çalışmaktadır fakat bir kaç data gönderim ( TELNET üzerinde birçok data gönderim şekli vardır ) şeklinde paketleri UDP göndermek gerekir. Doğrulama karşı taraf tarafından yapıldığı için göndericinin yapmasına gerek yoktur, bu nedenle data UDP gönderilir. Mesala eski birkaç cihazın frimware dosyası bu şekilde gönderilir.
cevaplar için çok teşekkür ediyorum gayet açıklayıcı oldu.