Forum
her iki kabloyu incelediğim zaman tek fark olarak cat6 da kablları 4e ayıran plastik oluk var bunu dışında cat5 nasıl olurda 1000mbit veri taşıyamaz ?
her iki kabloyu incelediğim zaman tek fark olarak cat6 da kablları 4e ayıran plastik oluk var bunu dışında cat5 nasıl olurda 1000mbit veri taşıyamaz ?
Cat5E alırsan gigabit bağlayabilirsin. Cat5e ile Cat6 arasında kablo özelliklerinde farklar var. Mesafe ve data kaybı yaşamak istemiyorsan Cat6 tercih edilir. Plastik ayırıcı ve dışındaki sarılı aluminyum folyo bile yeri geldiğinde iletişimi çok etkiliyor.
Merhaba ;
Şöyle bir örnek vermek isterim . 100mbit lik bir şirket içi network trafiğimiz var. Eski yapıda cat5e kullanılmaktaydı. Şuan ise cat6 utp kullanmaktayız..
Aradaki fark ise bir çağrı merkezi olduğumuz için ses transferinde ms. nin bile önemi ni göz önüne aldığımızda şuan bir sorun yok. Eski kablolar ile sorun yaşanıyordu.
Tabi gb cihazları kullanırsanız daha güçlü bir network yapınız olacaktır.
Saygılarımla..
Audi A3 ile Audi A4 gibiler, her ikisinde de motora giden kablolar var ve aynı yakıtı alıyorlar ama arada farklılıklar var 🙂
Audi A3 ile Audi A4 gibiler, her ikisinde de motora giden kablolar var ve aynı yakıtı alıyorlar ama arada farklılıklar var 🙂
Ben her zaman 4 kapı A3 ü tek geçerim [:)]
Aralarındaki fark cat6nın cAT5e oranlar tek kesitinin daha kalın olması ve telin iletkenliğinin daha iyi olmasıdır elektrik teli düşün 3x1,5 kablo ile bir elektrikli soba yakarsın ama soba sayısını 5 e çıkar o kablo ısınıp erir aynı olay. cat6 nında modelleri mevcut tam modelini bilmyorum ama serçe parmağı kalınlığındada cat6 bir modeli mevcut ve sağlam altyapılarda bu kablo kullanılmaktadır. Cat7 ise cat6 dan çok ufak bir farkla kalın ve her peri aliminyum ile sarılıdır bu kabloda 10 gbit hıza kadar desteklemektedir.
her iki kabloyu incelediğim zaman tek fark olarak cat6 da kablları 4e ayıran plastik oluk var bunu dışında cat5 nasıl olurda 1000mbit veri taşıyamaz ?
Evrende bulunan her madde atomların birleşiminden meydana gelmiştir. Bu atomların dizilişi yoğunluğu ve atomun cinsi maddelerin iletkenliğine doğrudan etki etmektedir. Altın, Bakır gibi madenler hem kolay işlenebilir hemde oldukça yüksek iletkenliğe sahiptirler ayrıca oldukça esnek tirler. Buna karşın saf bakır ya da saf altın gibi nesneler tek başlarına gerekli dayanıklılığı gösterememektedirler ve başka alaşımlarla karıştırılarak bu durum aşılmak istenir. Fakat daha dayanıklı olan alaşımlarla karıştırıldıkça dirençleri artar ve daha az iletken olurlar, bunun sonucunda tele zarar vermeden taşınabilecek olan elektirik sinyalinin başlangıç noktasından bitş noktasına yolculuğu saf madene göre hem daha uzun sürecektir hem de daha fazla kayıba uğrayacaktır. Burada ki kayıp yok olma anlamında değil ısı gibi değişik enerji formalarına dönüşmedir. Aynı CPU larımızda overclock yaparken verilen fazla voltaş ve karşılaşılan fazla direnc sebebi ile işlemcilerin çok ısınması gibi.
Bu durumda veri akım miktarını arttırmak için yapılacak olan direnci bakıra yakın fakat ondan daha dayanıklı madenlerle bakırı karıştırmaktır. Bu karışımda üretim sisteminde değişik tekniklerle ve yeni teknolojiler le direnç oldukça düşürülür. Sonucunda akım hızı arttırılır. İşte CAT 5 ile CAT6 arasında ki temel fark budur. Gerisinde yapılan tüm işlemlerde akım hızını arttırmak içindir.
Aynı sistem 2.4 GHZ wifi ile 5.4 Ghz wifi arasında da vardır. 2.4 GHZ wifi ile 20 MHZ lik bir kanalda taşınabilecek olan değer 20 Mbit seviyelrinde iken bu değer 5.4 Ghz değerinde 40 Mhz lik kanallar ile 54 Mbit değerlerine kadar çıkacaktır. Hızın yükselmesi veri aktarım hızını arttırken ortamın direncinin değişmemesi mesafe ve kayıp sorunlarına neden olabilir. Bu durumda aynı hızda frekans yayını yapmak için daha fazla enerji patlaması sağlamaktır o zaman CAT6 daha fazla enerji akımın ada dayana bilmelidir.
Tabi bunlar kablo lar için olsada temelde 1Gbit Ethernet ile 100 mbit Ethernet arasında program sal bazı değişikliklerde olmalıdır. Mesala paket sıkıştırma teknolojisi gibi. Yani sadece kablonun kalitesini arttırmak tek başına işe yaramaz bu denli bir datayı anahtarlayacak switch ve ethernet adaptörleri nede ihtiyaç vardır. Yani CAT6 kablo çekmek 100 Mbit lik bir switchde hızınızı 1 Gbit değerine çıkartmaz fakat paket kaybını azaltıp olan hız değerini daha iyi kullanmanızı sağlayacağı kesindir.
Bi başka sorunda şudur. Gbit olan ethernet portları POE ( Power Of Ethernet ) desteklemezler. POE olan sistemde illaki 100 Mbit lik ethernet sistemi kullanılmalıdır. Bu sorunun temel kaynağı Gbit yapılarda CAT6 kabloda bulunan 8 telinde data aktarımı için kullanılması CAT5 10/100 Ethernetlerde sadece 4 kablonun data aktarımı için kullanılması ve diğerlerinin boşta beklemesidir.
Bu durumda ethernet kablo alırken dikkat edilmesi gerekenler,
1 Kablonun içinde kesinlikle ayraç olmalıdır, bu şekilde oluşan ısının kabloları etkilemesi önlenir.
2. Kablonun içinde kesinlikle bakırdan daha sert bir maddeden yapılmış kalavuz olmalıdır bu şekilde kıvrım, kuş gözü gibi durumların ve duvarlardaki küçük deliklerden kablo geçirmeye çalışırken oluşacak sorunların önüne geçilir.
3. Kablonun aktarım frekansı kontrol edilmeli ve en yüksek olan alınmalıdır.
4. Sürekli kablo işi ile uğraşıyorsanız üstte bulunan üç seçeneği sağlayanlar arasında gerekirse kimsal kullanarak bakırı ayrıştırın ve cm başına en yüksek bakır oranına sahip olan kabloyu alın. Bu durumda kalın kablo iyidir diye bir durum yoktur ama daha sağlam olduğu kesindir.
5. Kabloları elektirik hatlarına paralel ya da yakın çekmeyin, elektormanyetik alanlar kablo üzerinde bulunan veri akışını etkiliyecektir.
Daha fazlası için bir ansiklopedi alın 😀