Forum

Kablolu ve wireless...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Kablolu ve wireless internet Projesi Hk.

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
474 Görüntüleme
(@caglayanbenzer)
Gönderiler: 51
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba.

Henüz altyapısı tamamlanmamış bir site için kablolu ve kablosuz internet projesi hazırlıyorum.şöyle ki 22 blok var her blokta 40 daire bu yani 880 kullanıcı.duvarla çevrili bir site, şimdi henüz telekomla görüşmedim yani o bölge de metro  ethernet hizmetini veriyormu ya da vdsl. benim tasarladğım şekil 300Mb metro ethernet telekom  kapıya kadar çektiğinde binalara fiber optikle gezdirerek her bina da gigabit portlu switch lere bağlanıp bina içi cat6 ile dağıtımının yapılması. bu aşamada sorularım:

1-)300Mb internet  bağlantısı yeterli olurmu.

2-)kablo seçimleri konusunda sizin fikileriniz yani bina içi ve binalar arası.

Wireless konusuna gelince bina içlerinde  kablosuz internetin de kullanılabilmesi isteniyor bu konuda benim bu güne kadar gördüğpüm AP ler perde beton olan bina da en fazla 3 kat kadar randımanlı iletim sağlayabiliyor ancak bu tip işler için acaba tüm binayı (ya da binaları) kapsama alanına alabilecek gelişmiş bir çözüm varmı  yoksa bi kaç düzine AP mi kullanmalıyım.ve bu tip bi iş için AP önerileriniz nelerdir.

 

 

 
Gönderildi : 29/07/2009 01:42

(@GokayAtatekin)
Gönderiler: 100
Estimable Member
 

merhaba


 bir önerim olabilir tellcom istanbulun her yanına fiber kablo döşedi tabi sizin site istanbulda  mı bilmiyorum ama silivriden tuzlaya kadar her yerde var hızı 100 mbps quıck net hizmetin adı. güzel yanı bu hizmeti sadece sitelere veriyor. ve sizden alt yapı hizmeti almıyor.internetden daha detaylı bilgi alabilir tellcom süperonline ile görüşüp yerinizde keşif yaptırabilrisiniz.


 iyi çalışmalar

 
Gönderildi : 29/07/2009 17:02

(@caglayanbenzer)
Gönderiler: 51
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

ilginize teşekkür ederim ama maaslesef istanbulda değil.

 
Gönderildi : 29/07/2009 17:17

(@muratguclu)
Gönderiler: 1164
Noble Member
 

Merhaba;

Öncelikle farklı çözümlerde uygulanabilir. Örneğin IPDSLAM kurularak her eve bakır tel üzerinden internet sağlanabilir. Her evde 1 wireless adsl router konumlandırılarak adsl kullanıcısı gibi bant genişliği atanabilir. 

Binalar arasında mutlaka fiber gidilmeli, ve cat6 utp ise HCS veya Legrand ın Halojen Free olanları kullanılabilir.  Evlerde ise data prizi kullanırsınız ama hangi markayı tercih ediyorsanız o makanın ürünlerini kullanın.Sonra panellerde , prizlerde vs uyumsuzluk problemi yaşanabiliyor.

Wireless konusunda malesef tek cihazla her yeri kapsayamıyoruz. 802.16 da bu yapılabiliyor fakat Türkiye de lisans verilmiyor. 802.11g kullanacaksanız dikat etmeniz gereken 1 ap başına maksimum 20-25 kullanıcı düşmesi gerekir. Onun dışında bir wireless lan controller kullanılarak AP leri kontrol edilmesinde yarar var.

 

 

 
Gönderildi : 29/07/2009 17:38

(@caglayanbenzer)
Gönderiler: 51
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Peki binalar arası cat7 olabilir mi? çünkü araştırdığım kadarıyla fiber ve aksesuarları oldukça maliyetli.

wireless lan controller kullanmanın avantajı nedir acaba ben AP leri her binanın altında bulunan 48 li switchlere direk bağlamayı düşünüyorum bir sakıncası olurmu?

 
Gönderildi : 30/07/2009 02:55

(@muratguclu)
Gönderiler: 1164
Noble Member
 

Fiber den vaz geçmeyin. Aslında kablo maliyeti ve sonlandırma malzemesi çok pahalı değil. Single Mode kabloda sonlandırma malzemeleri biraz daha pahalı, gbic ler iki katı fiyatlı. Metraja göre Multi Mode veya Single Mode kullanılabilir.

WLC ile tüm AP leri bir noktadan yönetiyorsunuz. Konfigürasyonu WLC dan alırlar. Avantajı sürekli WLC, AP leri kontrol eder ve load balancing veya bir ap down olma durumunda güç değerleri ile oynayıp ölü noktaları kapsamaya çalılır. Bunun gibi birçok konuda yönetim sağlar. Cisco nun cihazları başarılı ama çok pahalı cihazlar.

 

 

 

 
Gönderildi : 30/07/2009 11:43

Paylaş: