Forum

BSA çat kapı g...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

BSA çat kapı geldi ne hakları var, prosedür nedir?

36 Yazılar
24 Üyeler
0 Reactions
12.4 K Görüntüleme
(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Farzedelim ki BSA kapıdan girdi. Uygulama nasıldır?, ne yaparlar?, hakları nelerdir? oda oda bilgisayar mı ararlar, server odasının içine mi dalarlar nasıl olur bu denetleme? Saatlerce kurulmuş tüm programları mı incelerler özel bir yazılım mı kullanırlar nedir bu işin pratikteki şekli?

 
Gönderildi : 19/11/2009 11:29

(@riza-sahan)
Gönderiler: 18034
_
 

Bildiğim kadarıyla gezici ekiplerde bsa inceleme elamanları bsa avukatı ve güvenlik kuvvveti ile ilgili oalrak gelip inceleme yapıyorlar.


Zaten lisansız bir ürün kullanmak o ürünü geliştirinlere karşı yapılmış çok büyük bit etik olmayan hareket.


Lisans probleminiz yok ise neden dert ediyorsunuz.Eksikler var ise tammalayınız.Lisansızsa her şey yaptırımlarına hazır olunuz:)


Yada laptop alın tüm sisteme camdan atın:)))


İşin esprisi bi yana bize geldiler paşa paşa çaylarını içtiler faturaları lisans belgelerini döktüm önlerine adamlar mest oldu envanterime ve lisanlama sitline.Masadan kalkmadılar bile:)Teşekkür ettiler.


2 hafta sonra belge yolladılar denetimden geçtğimize ve teşekkürlerine dahil.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 19/11/2009 11:55

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Soruyu sormak bir lisans problemi olduğu şeklinde anlaşılmamalı dostum ya. Bunun uygulamasını bilmek lazım. Adamların nelere bakma hakkı var nelere yok bunlar önemli. Lisans kontrol edecekler diye herşeyi kurcalayacak halleri yok herhalde. Sonuçta bir çok şirketin kanunen saklama hakkı olduğu bilgiler var. Herhal iki kanun burda kafa kafaya girecek değil. Farzedelimki o gün işte değilim server odası kilitli, kapıyımı kıracaklar haciz yapar gibi yoksa ertesi günmü gelecekler, işte bun tür şeyler...

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:03

(@riza-sahan)
Gönderiler: 18034
_
 

MErhaba,


Ya esasen geldiler bana ben adamalra karşı action bi görüntü çizdim.


Masada bitirdim işi bi yerede gitmediler.


Genel yapıyı sordular ne iş yaparsınız felan az muhabettler oldu.


Ben sistemimi anlattım belgelerimi faturalarımı çıkardım önlerine koydum.Şurada ne var burada ne var dediler.Şu şu var isterseniz tektek bakalım dedim.


Kalkıp bakmadılar bile çünkü adamlar ne istediyse önlerine koydum.


Faturalarımı,open lisanlarımı özel yazılım sözleşmelerimi,envanter yapımı 1 çay daha söyledim içip gittiler.Lisans konusunda sorun yok ise problem etmeyin şirketin özel bilgisi onalrı ne ilgilendirir onların görmek istediğide zaten pclerdeki lisanslar zaten adamalrın öneüne magma,catia gibi programalrın 200.000 tllik bedellerini koyunca gözleri fırladı.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:12

(@sinankahraman)
Gönderiler: 5224
Illustrious Member
 

İhbar olursa prosedür nasıl işler bilemiyorum ama genelde gelmeden önce sizden yazılı olarak bilgi güncellemesi isterler. Hatta bunu birden fazla sefer yaparlar. Şayet siz istedikleri tarihte bilgileri göndermezseniz ziyaretinize gelirler.

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:23

(@abdullahnalcaci)
Gönderiler: 144
Estimable Member
 

Merhaba,

bir kaç bilgisayar için genelde gelmiyorlar. İlk başta telefon açıyorlar biraz hem işletmeniz hakkında bilgi alıyorlar hemde ihtar anlamında bir telefon görüşmesi oluyor. Daha sonra sizin kaç bilgisayarınız olduğunu soruyorlar, Lisanslarınız olup olmadığını eğer varsa hangi firmadan satın aldığınızı soruyorlar. Genellikle bir envanter formu gönderiyorlar doldurup lisans faturalarınla beraber kargoya verip gönderiyorsun. Genelde her sene istiyorlar.

 
Gönderildi : 08/06/2010 18:22

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

Ülkemizde "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca yazılım korsanlığı denetleme hakkı "Business Software Alliance" (BSA) verilmiştir. Hernekadar " Kar amacı gütmeyen ticari bir işletmeyiz " deselerde, uygulamış oldukları cezanın en az % 20'sini ihbar eden birey , geri kalan miktarı anlaşmalı yazılım firması ile paylaşmaktadır.


( BSA Türkiye Genel Müdürü nedense görevini bıraktığında microsoft'un direk satış birimi müdürü olabilmektedir. )


 "BSA sadece Türkiyede yazılım konusunda, üye kurumların hakları hususunda yaptırımlara sahiptirler." ABD ve AB'de kafalarına göre işletmeleri seçip baskın yapamazlar,( Her ihbar denetleme sebebi değildir ) kimseyi zan altında bırakmadan devlet'e başvuruda bulunurlar, devlet kurum ile haberleşip böyle bir durum olup olmadığına dair savunma ister ve son olarak bsa devletin izni ile o kuruma denetime gidebilir. Ama denetim derken yanlış anlaşılmasın bizde ki gibi " siz suçlusunuz, çekil bilgisayarın başından inceleyeceğiz, bir ceza keseriz şirketiniz bunun altından kalkamaz" diye değil, daha efendice incelemede bulunup, devletin gerekli mercileri ile raporlarını göstererek çalışmalarını yürütmektedir. BSA direk bir işletme veya kurumu seçip incelemeye gitmemektedir. Daha çok ihbarlar veya üye yazılım firmalarının söylediği / yönlendirdiği, kuruluşlara gidip inceleme yapılmakta.


Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması halinde uygulanacak cezalar aşağıdaki gibidir.


- 150 milyar TL'ye kadar ağır para cezası;


- 4 yıla kadar paraya çevrilmeksizin hapis;


- 3 seneye kadar meslek veya ticaretten men;


- Korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması


Kaynak : BSA Türkiye


Türkiye de ilk yasal süreç:


ComCom Bilgisayar firmasının sahibi Salih Bozdoğan hakkında açılan ve 27 Temmuz 2005'de sonuçlanan birinci davada, Bursa 4. Ceza Mahkemesi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 345. maddesi gereği internet kafe işletmecisi ve ComCom Bilgisayar'ın sahibi Salih Bozdoğan'ı sahtecilik suçundan 1 yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme süresi boyunca Salih Bozdoğan tarafından mağdur duruma düşürülen başka firmaların da şahitlik yapması, suçların delillerle ispatlanması ve Salih Bozdoğan'ın mahkemede yanlış bilgiler verdiğinin tespit edilmesi sonucu hakim hapis cezasını, para cezasına çevirmeyerek 1 yıl 2 ay olarak uygulanmasına karar verdi.


* Nedense yasal süreç olmadan önce lisans da neymiş diyen kurumlar ( ki biz bilişim çalışanları onlarca kez uyarırız kendilerini ), dava sürecinde mağdur durumuna düştüklerini söylerek davalı aleyhine şahitlik yaparlar. Davalının cezası hem hapis, hem para olarak arttırılır. ( Türkiyede hapis değil belki ama, para cezalarının örnekleri gerçekten çok fazla )


BSA,


- Kurumlarda çalışan bireyleri dikkate almaz


- Herhangi bir korsan kullanımda kurum yetkilisi yada sahibi dikkate alınır ve suçlanır.


- Kurumlarda personelin korsan kullanmasını engellemek, kurum yetkilisinin / sahibi sorumluluğundadır. Eğer personel kurum içinde korsan kullanır ve bsa incelemesinde ortaya çıkarılırsa, sadece şahitlik etmesi bile kurumu suçlu duruma düşürür.


( İlk yasal süreçte" de işletme çalışanları değil, işletme sahibi cezaya çarptırılmıştır. )


- Bsa her zaman uyarı vermeyebilir, bu onlara kalmıştır. Eğer sizin lisans almanızı istiyorlarsa uyarıda bulunup tekrar incelemeye gelirler. Ancak her inceleme bu süreçte bitmez.


BSA'nın diğer yönleri,


- Her ne kadar Türkiyede astığım astık kestiğim kestik deselerde, incelemeleri sonucunda ceza maliyetini , bir üst kuruma bildirmek ve sonucu beklemek zorundadırlar.


( bu korsanın kullanım alanı, yolu ve adedine göre değişir )


- Diğer yanıyla bsa sonuçta bir kuruluştur, size ceza kesebilir ama nasıl belediyenin, devletin aldığı kararlara itiraz edebiliyorsak, bizde karşı dava açabiliriz.


( Haksız isek bu süre kazandırır ve bir şekilde ortak nokta bulunmasını sağlar )


- BSA davaları özellikle korsan kullanımı geniş çaplı ise davanın süresi uzun olabiliyor. ( örn. Bilişim firmalarının lisansız kurumlumları, film satıcıları ) Sonuç bekleyen onlarca korsan yazılım davası bulunmakta.


- Bsa küçük çaplı korsan dağıtımları bilmekle birlikte, bunlara müdehalede bulunmuyor.Özellikle client tabanlı işletim sistemleri ise.


( örn. korsan client işletim sistemlerinin boy boy gezdiği, türk forumlar )


- evet ilk duyduğumda inanamasamda korsancılığın önüne geçmeye çalışan bir kuruluşun, kendi tr ofisi açılış işlemlerinin korsan olup, bu şekilde çalışmaya 10 yıl devam etmeleri, buranının türkiye olduğu gerçeğini bana anlatmakta son nokta oldu Bu açılan dava ile bsa'nın tüm korsansızlık sloganlarının inandırıcılığı bitmiştir.


Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/e-yasam/5249435.asp?gid=54


Herkesin kanuni tedbirlerini alabildiği, korsana ihtiyaç duymadığı ve kendi özgür yazılımlarımızı kullandığımız günler, umarım olur. İyi çalışmalar

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 13/06/2010 20:32

(@erdemcilingiroglu)
Gönderiler: 2205
Noble Member
 

Turan Bey'in yazısı ne kadar doğru yada daha doğrusu ne kadar uygulanabilir bir fikre sahip değilim. Ama yukarıda bahsi geçen maddeler çok ağır maddeler.


Danışmanlığını yaptığım bir internet cafeye Microsoft tarafından yapılan bir baskın neticesinde. Toplamda 41 makina, 20 tanesi OEM lisansa sahip kalan 21 makina lisanssız. Lisanslar OEM tabi firma zamanında bilgi sahibi olmadığından OEM lisansların geçersiz olduğu bilinmiyor. Üstelik lisanslar XP Home, ama kurulan OS'ler Windows XP Pro.


Bu senaryoda. Bir ihbar vasıtasıyla geldikleri açık. 10 gün müddet verildi. Ankara'da Microsoft Avukatının telefonu verildi. Uzlaşma için. Biz de uzlaşma yoluna gittik. Sonuçları.


14.000 TL bedelinde Open License, Ekleyeceğimiz PC'lere hiç bir işlem yapmadan lisans kurma hakkı.


Patrona 1 sene kamu hizmeti cezası.


Bunun dışında ne para ne de hapis cezası. Bilgilerinize.    

 
Gönderildi : 14/06/2010 01:33

(@OmerFarukKAYA)
Gönderiler: 43
Trusted Member
 

14.000 TL bedelinde Open License, Ekleyeceğimiz PC'lere hiç bir işlem yapmadan lisans kurma hakkı.

Kusura bakmayın Erdem Bey, tam olarak anlayamadım. 14.000 TL bedelinde Open Licence ne demek?

İyi günler

 
Gönderildi : 15/06/2010 20:06

(@erdemcilingiroglu)
Gönderiler: 2205
Noble Member
 


14.000 TL bedelinde Open License, Ekleyeceğimiz PC'lere hiç bir işlem yapmadan lisans kurma hakkı.

Kusura bakmayın Erdem Bey, tam olarak anlayamadım. 14.000 TL bedelinde Open Licence ne demek?


İyi günler



Lisanslara 14 milyar Türk Lirası verildi demek. =)

 
Gönderildi : 15/06/2010 20:09

(@OmerFarukKAYA)
Gönderiler: 43
Trusted Member
 

:))

Open Licence'in anlamını bilmiyordum, onu da öğrendim 🙂

Teşekkürler, 

İyi çalışmalar

 
Gönderildi : 15/06/2010 20:15

(@mesutsariyar)
Gönderiler: 2515
Co-Founder
 

Değerli arkadaşlar, baskın gibi bir durum söz konusu değildir.


Mahkeme/Savcılık kararı olmadan kimse şirketinizden içeri sizin izniniz olmadan adım atamaz, eğer buna cüret eden bir durum ile karşılaşan var ise haneye tecavüzden dava açabilir.


Türkiyedeki kanunları bu kadar da yabana atmamak gerek, bugün bir mali denetleme kurumu ya da polis ekipleri dahi mahkeme/savcılık arama izni ile sizin kapınıza gelebilir. Sonuçta BSA sadece bir firma ve üstelik yerli bir kuruluşta değil ve bu bakımdan pek çok haktanda mahrum bir kurumdur bunu unutmayın.


Ama elbette lisanslanma konusunda daha bilinçli olmalıyız, özellikle güncel güncelleştirmelerin yapılabilmesi, olası güvenlik sorunları, destek almak istediğinizde yaşanabilecek sıkıntılar gibi pek çok sayıda sıralanabilecek maddeler nedeniyle lisanslanma konusunda firma yöneticilerinizi bilgilendirmemizde yarar var.

 
Gönderildi : 15/06/2010 22:25

(@riza-sahan)
Gönderiler: 18034
_
 


Değerli arkadaşlar, baskın gibi bir durum söz konusu değildir.


Mahkeme/Savcılık kararı olmadan kimse şirketinizden içeri sizin izniniz olmadan adım atamaz, eğer buna cüret eden bir durum ile karşılaşan var ise haneye tecavüzden dava açabilir.


Türkiyedeki kanunları bu kadar da yabana atmamak gerek, bugün bir mali denetleme kurumu ya da polis ekipleri dahi mahkeme/savcılık arama izni ile sizin kapınıza gelebilir. Sonuçta BSA sadece bir firma ve üstelik yerli bir kuruluşta değil ve bu bakımdan pek çok haktanda mahrum bir kurumdur bunu unutmayın.


Ama elbette lisanslanma konusunda daha bilinçli olmalıyız, özellikle güncel güncelleştirmelerin yapılabilmesi, olası güvenlik sorunları, destek almak istediğinizde yaşanabilecek sıkıntılar gibi pek çok sayıda sıralanabilecek maddeler nedeniyle lisanslanma konusunda firma yöneticilerinizi bilgilendirmemizde yarar var.



Hocam özetle en iyi lisanlı kullanıp her şeyi gelene bir kahve içirip güle güle git demek sanırım en iyisi:)

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 16/06/2010 00:53

(@mesutsariyar)
Gönderiler: 2515
Co-Founder
 

Aslında dediğiniz gibi amaç en iyi lisanslama yani bilinçli lisanslama dır, bu konuda gerek seminer gerekse eğitimlere gidilmeli, lisanslama konusundaki eksik ya da hatalı bilgilerden dolayı pek çok firma da lisans çöplüğü yaşanabiliyor, yok yere alınan pek çok lisans var... iyi bir kontrol ve mantık ile lisans maliyetleri çok daha aşağı seviyelere çekilebilir. Bu da tabi lisanslanan firma sayımızda artışı sağlar 🙂



Değerli arkadaşlar, baskın gibi bir durum söz konusu değildir.


...



Hocam özetle en iyi lisanlı kullanıp her şeyi gelene bir kahve içirip güle güle git demek sanırım en iyisi:)

 
Gönderildi : 16/06/2010 11:34

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

Turan Bey'in yazısı ne kadar doğru yada daha doğrusu ne kadar uygulanabilir bir fikre sahip değilim. Ama yukarıda bahsi geçen maddeler çok ağır maddeler.


Danışmanlığını yaptığım bir internet cafeye Microsoft tarafından yapılan bir baskın neticesinde. Toplamda 41 makina, 20 tanesi OEM lisansa sahip kalan 21 makina lisanssız. Lisanslar OEM tabi firma zamanında bilgi sahibi olmadığından OEM lisansların geçersiz olduğu bilinmiyor. Üstelik lisanslar XP Home, ama kurulan OS'ler Windows XP Pro.


Bu senaryoda. Bir ihbar vasıtasıyla geldikleri açık. 10 gün müddet verildi. Ankara'da Microsoft Avukatının telefonu verildi. Uzlaşma için. Biz de uzlaşma yoluna gittik. Sonuçları.


14.000 TL bedelinde Open License, Ekleyeceğimiz PC'lere hiç bir işlem yapmadan lisans kurma hakkı.


Patrona 1 sene kamu hizmeti cezası.


Bunun dışında ne para ne de hapis cezası. Bilgilerinize.    

Erdem bey, belirtmiş olduğum yazıda hangi noktanın yanlış yada doğru bulmadığınızı belirtirseniz, bende yanlışımı düzeltmiş olurum sanırım .
Bugüne kadar 13 farklı bsa baskını ile karşılaştım, danışmanlık yaptığım firmalarda.
Yazdıklarımın çoğu kaynak belirtilip yazıldı, birazda tecrübelerimle.
BSA ciddi anlamda ikili oynayan bir firma. İşletmenin büyüklüğüne göre davranış şekilleri değişiyor.
Ceza kısmı tamamen Bsa Türkiye üzerinden alınmıştır ve mahkeme kararıda.
1 tane mp3 indirdiğin için 2200 € cezaya çarptırılan ingilterede ki bireyi düşünürsek, ceza maddeleri çok da ağır değil, ama uygulanması bizim ülkemizde zor.

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 16/06/2010 16:14

(@erdemcilingiroglu)
Gönderiler: 2205
Noble Member
 

Turan Bey öncelikle sizi suçlar bir yazı yazmadım. Eğer böyle anlaşıldıysa kusuruma bakmayın.


Ben sadece şu maddelere takıldım.


Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması halinde uygulanacak cezalar aşağıdaki gibidir.


- 150 milyar TL'ye kadar ağır para cezası;


- 4 yıla kadar paraya çevrilmeksizin hapis;


- 3 seneye kadar meslek veya ticaretten men;


- Korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması


Kaynak : BSA Türkiye


Türkiye'nin durumu ortada siz bu maddeleri uygulamaya kalktığınızda ülkede kaos çıkar. Çünkü o kadar çok firma illegal kullanıyor ki. Direk uzlaşmaya gidiliyor.


Yanlış anlaşıldıysam tekrar kusura bakmayın. Saygılar.

 
Gönderildi : 16/06/2010 16:44

(@samilaltundal)
Gönderiler: 525
Prominent Member
 

Merhaba,

 

Başımdan geçen bir olayı sizin ile paylaşmak istiyorum,

 

Sanırım BSA çat kapı gelmiyor, çalıştığım yer de  önce telefon ile konuştuk, sonra ufak bir program atıp doldurmamı istediler, 50 pc lik bir iş yeri bazı eksiklerimiz vardı, bunları da zaman için de alacağımızı belirttik, ve işlem tamamlandı, bence Microsoft gerektiği kadar veya daha doğrusu gereğinden fazla anlayış ile karşılıyor, gidip bilgisayarları götüreceklerini tahmin etmiyor, belki 100 pc lik bir ofis te 100 pc de lisansız ise götürülebilir, e o kadar olsun derim, ama benim tahmin ettiğim % lik bir dilim var misal % 20 ise lisansız ve siz bunu gelecekte alacağınızı belirti yorsanız anlayış ile karşılıyorlar.

 

 

 
Gönderildi : 20/06/2010 00:49

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

Erdem bey ,


Sadece " ne kadar doğru yada daha doğrusu ne kadar uygulanabilir" kısmı dikkatimi çektiği için belirttim. Yanlışım olabilir yada prosedür değişmiş olabilir. Ceza bölümü,


http://www.bsa.org.tr/yasalyaptirimlar.html


adresinden alındı.


Uygulanması zor ancak, isteseler yasal dayanakları mevcut. Tabi bizim gibi bir ülkede siz 100.000 tl'lik 3 tane yada biraz daha büyük rakamlar ile ceza keserseniz ve bu duyulursa, bsa'ya üye firmaların ürünlerinde satış artışı değil, düşüşü gerçekleşir. Alternatifler artık fazlaca, birçok firmanın ürünleri var ve fiyatlar ciddi değişkenlik gösteriyor.


Lisans konusunda 2005 - 2006  yılları arasında türkiyenin en büyük devlet hastanelerinden birine lisanssız kullanımdan dolayı bsa ceza kesmeye çalıştı.  ama işlemler hemen askıya alındı nedense 🙂


Devlet hastanesi de office programı için alım ihalesi açtı. Open office tarafında türkiyeden bir firma göstermelik olarak, pc başına " 5 " tl ile lisanslama ücreti talep etti. ( Ücretsiz bir yazılım ancak, ihaleye bedel göstermeden dahil olunamaz. )


Diğer firma ise ms office ile girdi ve 500 kullanıcılık ihaleyi almaya hak kazandı. ( ihaleyi alması için en çok 4,99 tl fiyat vermeli )


O dönemde bizde farklı şehirlerde ihalelere giriyorduk ve en aşağı çekilen pc başına lisans bedeli 160 tl'nin altında değildi, yazılım sektöründe satış rakamları konusunda bir dengesizlik söz konusu.


Yazılım pastası büyük ama rakip çok fazla,türkiye de  ve  küresel dünyada , siz maliyetleri arttırsanız, marka bağımlılığı diye birşey kalmaz.


Yapıkredi bankası ciddi bir örnektir.


 

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 23/06/2010 02:04

(@sevkituranli)
Gönderiler: 3
New Member
 

Öncelikle BSA'yı kurum olarak değil de; platform olarak adlandırırsak daha doğru olur. Sonrasında BSA Türkiye avukatlarının Türrkiye'deki herhangi bir firmanın herhangi bir avukatının haklarından hiçbir eksiği yoktur. Bu olay tamamen hakların korunması olduğu için kurallar herkese aynı işler.

 
Gönderildi : 21/10/2011 13:27

Sayfa 1 / 2
Paylaş: