Forum
Arkadaşlar öncelikle merhabalar.. Direk konuya girsem ayıp olmaz sanırım 🙂
Bizim firmamızda; bir AD Serverımız+bir Exchange Serverımız+birde muhasebe programımız için 2003 Serverımız mevcut.
Merkez istanbul olmak üzere şehir dışında şubelerimizi mevcut .. toplamda 30 civarı clientımız var...
Bizim yapmak istediğimiz windows arayüzünden dışarı çıkarak hem güvenliğimizi arttırmak, hemde maliyeti azaltmak... Bundan sonraki alınacak olan pclerimiz için linux kullanmayı düşünüyoruz... gerekirse bazı serverlarımızıda linux servere çevirmek... yalnız bunun için bilgimiz yetersiz... sizden öğrenmek istediğim; nasıl bir çalışma yapmalıyız?lisanlı olan windows serverımızı muhafaza etmeyi ve bundan sonra kurabileceğimiz serverları linux server kurarak sistemi genişletmeyi düşünüyorum.. ve hatta bundan sonraki client işletim sistemlerinide linux kurmak istiyorum... bunun eğitimizi alıcaz şüphesiz.. fakat en başta bu işe kalkışmadan sizlere danışıyım istedim..
şuan bir linux suse 10.1 kurdum inceliyorum.. kaç gündür forumlarda araşatırma yaptım yalnız; kafam sanki her makale okuduğumda, her bilgiyi okuduğumda dahada çok karışıyor... sizden yukarıda anlattığım sistemimiz için nasıl bir yol izlemeliyim? 'in cevabı.. bu mümkünmüdür? linux ve windows client yada serverlar bir birleriyle senkronize çalışırlar mı? AD Windows server olsa bu domaine linuxleride dahil edebilirmiyim? Aslında bir sürü sorum var, ama siz bir yerden girin ben artık sorularımı arttırırım 🙂 gerçekten fransızım linux 'e.... inşallah gün gelir bu topic başlangıç olurda, burada bizde kardeşlerimize yardım eder konuma geliriz 🙂
şimdiden herkese beni dinlediği için teşekkür ederim 🙂 her türlü yorumunuzu bekliyorum...
Bir linux server bir web server olarak çok ii ve güvenilir ama bir windows server yönetilebilirlik açısından şirket ortamında çok daha yararlı ve istersen kurulu windowslarının güvenliğini nasıl arttırabilirim die araştırma yaparsan şuan kurulu olan sisteminide oldukça güvenli hale getirebilirsin..
işinize karışmak gibi olmasın lütfen sölediklerim hertürlü yorum demişsiniz bende söliyim dedim 🙂
Merhabalar,
Linux tabanlı sistem kurmak başta her zaman sıkıntılır ancak kurulumdan sonra kur ve unut durumu yaşarsınız. Linuxx makineleri domain'e katabilirsiniz ancak GPO lar onlara işlemeyecektir.
Artı Windows tabanlı programlarınız Linux istemcilerine geçtiniz de artık çalışmayacaktır. Web tabanlı bile olsa asp de yazılmış ve MS standartlarına göre kodlanmış her programda problem yaşayacaksınız.
İyi bir analiz yapmanız gerekmekte. Benden size tavsiye Red Hat Desktop edtion ı satın almanız.
Kolay gele
öncelikle sami kardeşim yorumun için çok saol... ve tabikide her yorum benim için önemli.... söylediklerinde haklısında.. dediğin gibi güvenliği arttırabileceğim çalışma yapmam bu yönde sistem sağlığı için yararlı olucaktır... bizim burda birazda istediğimiz, bundan sonraki sisteme dahil edilecek olan işletim sistemlerdine maliyeti düşürmek ve bilmediğimiz bir bölüm olan linuxten nasıl faydalanabilirizi araştırmak... bunun içindir ki; ortaya karışıkta olsa sağlam bir sistem çıkarmak.. çünkü firma sahibimizin aynı binada açacağı ikinci bir farklı ünvanlı firmaya pekte lisans ücreti ayırmak istemiyor... birazda tabi benim merağımdan kaynaklanıyor... yeni bir işletim sistemini öğrenmek kim istemez ki 🙂
erdal kardeşim yorumun için öncelikle saol... şimdi işin aslı bizim sadece kullandığımız bir program var. Muhasebemizde, diğer departmanlarımızda bu programı kullanıyor.. geriye birde exchange serverdan maillerini bu kullanıcılara ulaştırmak kalıyor...office programları olsun, internet olsun zaten linuxte mevcut... burda söz konusu bizim programımızın linux işletim sistemi üzerinde çalışıp çalışmadığı.. ki şuan görüştüm malesef çalışmıyormuş... pekala linux işletim sisteminden exchange serverdan maillerimizi almamız mümkün mü? hatta pst. uzantılı maillerimizi linuxse taşıyabilirmiyiz yada bunun tam tersi mümkünmüdür??? en azından bu mevcutsa; programı kullanmayan departmanlara linux kurulumunu gerçekleştirebiliriz... birde size sormak istediğim; bu sistemde linux taraflı ne yapabilirim... linuxse çok çok yabancı olduğum için soruyorum... yani linuxle firewall kursam mı? mesela ISA server kurmayı düşünüyoruz, bunu linux ile gerçekleştirebilirmiyim? ya sorularım biraz saçma olabilir kusura bakmayın.. hani dışardan neyi zorluyor bu diye görünüyor olabilirim, ama ben sadece linuxle neler yapabilirim sistemim için onu merak ediyorum.. ve tabi patronumada rapor vemek için gerekli bilgiye sahip olmak istiyorum. o yüzdende dediğim gibi her yoruma açağım...
Bende erdal kardeşimin bir yazısında dediği gibi, linuxle mümkünse sistemini güçlendirerek, yükümü haffleterek yani rahat bir nefes almak ve ardından göbek yapmak istiyorum 🙂 tabi sistemim için yapıla bilecek bir şey varsa 🙂 maksat yeni işletim sistemi öğrenmek tabi bir yerdede çaktırmayın 🙂
Öncellikle forum kuralları gereği birbirimize kardeş, amca, dayı, halaoğlu gibi kelimeler ile seslenmiyoruz.
İkincisi Linux ile yukarıda bahsettiğiniz mail taşıma işlemlerini yapmanız mümkün.
Firewall yapılandırması Linux ile yapabilirsiniz. Bunun için makaleler protal da mevcut. Linux yapabilecekleriniz sizin hayalleriniz ile sınırlıdır.
Ancak size tavsiyem bu tür büyük bir deployment yapmadan, ki yapacağınız işletim sistemini hiç bilmiyorsunuz, oturup önce o sistemin neler yapabileceğini ve yaptıklarının sizin organizasyonunuza nasıl uyacağını araştırın.
1. Öncellikle Linux ü sunucu tarafında hangi uygulamalar için kullanacaksınız?
2. İstemci tarafında hangi uygulamalar için kullanacaksınız, sizin istemcileriniz şu anda ne kullanıyor, bu uygulamaları Linux tarafında nasıl çalıştırırsınız, yada çalışmazsane tür alternatifleriniz var.
Lisans parası vermemek için yapacağınız bu tür bir deployment ilerde başınıza lisans parasından daha fazla tutacak belalar açabilir.
Bu konuda Google en yakın yardımcınız olacaktır.
Kolay gele
öncelikle kusura bakma kardeş olayı için... sanırım büyüksünüz benden abi diyim tabi sakıncası yoksa..
şimdi erdal abim yorumların ve fikirlerin için gerçektende çok saolasın... yalnız demişsin ki; sistemi önce araştırmalısın... evet çokta doğru söylüyorsun.. ben zaten bunun eğitimini almayı düşünüyorum.. fakat öncesinde benim burdaki amacım kabacada olsa linux neler yapabiliyor bunu öğrenmek... aceleci değilim tabikide bu konuda.. hemen bugün kalkıp bu işlemleri yapmıcam tabiki... hazır sistemimi riske etmem ama işte birazda ufaktan sizden bilgi alarak kafamda kabaca yeni projeyi çıkartmak istiyorum.. böylece firma sahibimize alıcağım eğitim doğrultusunda neler yapabileceğimizi gösterir ve firma sahibinin isteklerini kabacada olsa yorum yapabilirim... forumları araştırdım fakat dediğim gibi kafam sanki daha çok karıştı... bende topic açıyım istedim.. umarım niyetimi anlatabilmişimdir..
soru kısımlarına gelicek olursak?
1.) sunucu tarafından neler istiyorum söyliyim; mesela mümkünse bir linux ile firewall server oluşturarak sistem güvenliği arttırmak.. mesela biz şuanda isa server kurmak istiyoruz.. nedeni kullanıcıların sakıncalı sitelerden ve özellikle haber sitelerinden uzak tutarak vakit öldürmelerini engellemek.. bunu linuxun geliştirdigi bir sistemde yapabilmem mümkünmüdür? (isa server ayarında) mesela linux ile file server kursam kaynaklarımı windows kullanıcılarınada ulaştırabilirmiyim?
( 2.) istemci tarafında ise; linux işletim sisteminde kullanılamıyan bir programımız var orda takılıyoruz zaten.. fakat genede şunları öğrenmek istiyorum; linux işletim sistemi windows domaine bağlanabiliyor mu? dediğinize görede bağlanıyormuş zaten.. sonrasında bizim için önemli olan windows exchange serverdan mailleri çekebiliyor mu? önceki mailleri linuxe taşıyabiliyormuyuz? yada yarın öbürgün alındıktan sonra windows outlooka geri alma işlemi yapabiliyormuyuz? dediğinize göre bunuda yapabiliyoruz... şimdi bizim için zaten geride pekte bişey kalmıyor.. bir kaç kullanılan bazı departmanların özel programları var tabi.. onuda yazılımı aldığımız yerle görüşerek öğrenicez zaten... burda belki benim sistem olarak uzaktan kontrol etmek istegim olabilir. bunu bana linux sağlar mı bunu sorabilirim mesela? şuanlık pekte istemci taraflı bişey yok diyebilirim...
bu arada dediğim gibi linux suse 10.1 işletim sistemini kurdum 3 gündür onu inceliyorum... yeterli olabileceğini düşünüyorum istemci taraflı...
yada siz dersiniz ne gerek var? bu gibi sorunlar yaşarsın, şu sorunlar oluşur... ben onlarıda öğrenerek firma sahibine iletmiş ve işin en başında ona göre yön çizmiş olurum... ilğiniz için saolun...
çok mu uzun yazdım, yoksa çok mu karmaşık yazımı? özetini çıkararakta sorabilirim inanın 🙂
CEVAPLARI ANLAŞIR OLMASI NEDENİ İLE BÜYÜK HARFLERLE SORULARININ ALTINA YAZIYORUM. YANLIŞ ANLAŞILMASIN LÜTFEN. BAĞIRMIYORUM YANİ :))))
1.) sunucu tarafından neler istiyorum söyliyim; mesela mümkünse bir linux ile firewall server oluşturarak sistem güvenliği arttırmak.. mesela biz şuanda isa server kurmak istiyoruz.. nedeni kullanıcıların sakıncalı sitelerden ve özellikle haber sitelerinden uzak tutarak vakit öldürmelerini engellemek.. bunu linuxun geliştirdigi bir sistemde yapabilmem mümkünmüdür? (isa server ayarında) mesela linux ile file server kursam kaynaklarımı windows kullanıcılarınada ulaştırabilirmiyim?
EĞER PORTALI İNCELERSEN YADA www.erdalyazicioglu.com.tr ADRESİNE GİDERSEN ORADA LİNUX KERNEL İÇİNE GÖMÜLÜ GELEN IPTABLES İLE İLGİLİ MAKALERLERDEN BAŞLAYABİLİRSİN. IPTABLES ÇOK GÜÇLÜ BİR FIREWALL DUR. EN BAŞTA BİRAZ KARIŞIK GELEBİLİR ANCAK KURCALADIKÇA HOŞUNA GİDECEKDİR. ANCAK LINUX ÜZERİNDE FIREWALL YAPILANDIRMADAN ÖNCE TABİKİ LINUX U İYİ ÖĞRENMEK GEREK. YUKARIDA SÖYLEDİKLERİNİN ÇOK DAHA FAZLASINI LINUX İLE YAPABİLİRSİN.
FILE SERVER'INDAN SAMBA KULLANARAKİ, SAMBA YI DA ACTIVE DIRECTORY YAPINA ENTEGRER EDDEREK, DOMAIN DEN AUTHENTICATION YAPARAK PAYLAŞIMA AÇABİLİRSİN. YANI LINUX FILE SHARING İLE ACTIVE DIRECTORY'İ BERABER ÇALIŞTIRABİLİRSİN.
( 2.) istemci tarafında ise; linux işletim sisteminde kullanılamıyan bir programımız var orda takılıyoruz zaten.. fakat genede şunları öğrenmek istiyorum; linux işletim sistemi windows domaine bağlanabiliyor mu? dediğinize görede bağlanıyormuş zaten.. sonrasında bizim için önemli olan windows exchange serverdan mailleri çekebiliyor mu? önceki mailleri linuxe taşıyabiliyormuyuz? yada yarın öbürgün alındıktan sonra windows outlooka geri alma işlemi yapabiliyormuyuz? dediğinize göre bunuda yapabiliyoruz... şimdi bizim için zaten geride pekte bişey kalmıyor.. bir kaç kullanılan bazı departmanların özel programları var tabi.. onuda yazılımı aldığımız yerle görüşerek öğrenicez zaten... burda belki benim sistem olarak uzaktan kontrol etmek istegim olabilir. bunu bana linux sağlar mı bunu sorabilirim mesela? şuanlık pekte istemci taraflı bişey yok diyebilirim...YUKARIDA DEDİĞİM GİBİ DOMAIN'E BAĞLANABİLİRSİN. EXHCHANGE DEN DIREKT OLARAK MAILLERİ ÇEKEMEYEBİLİRSİN. BU KONUDA HİÇ TECRÜBEM OLMADI ANCAK INTERNET ÜZERİNDE BİRAZ ARAŞTIRMA YAPARSAN HERHALDE BU KONUDA CEVAP BULABİLİRSİN. EĞER BU İŞLEMİ YAPABİLİRSEN BİZE DE BİR MAKALE YAZAR SİTE DE YAYINLARIZ. LINUX ÜZERİNDE EXCHANGE TİPİ IMAP SUNUCUSU KURARSINIZ TÜM KULLANICILARINIZIN OUTLOOKLARINI IMAP OLARAK AYARLARSINIZ OLUR BİTER. ANCAK DÖNÜŞÜMLER NASIL OLUR BİLEMİYORUM.
ÖZEL PROGRAMLARINIZI LINUX ALTINDA WINE ADLI PROGRAM İLE KOŞABİLİRSİNİZ. WINE WINDOWS PROGRAMLARINI LINUX ÜZERİNDE ÇALIŞTIRILMASI İÇİN TASARRLANMIŞ BİR PROGRAMDIR.
UZAKTAN KONTROL MANTIĞI ZATEN UNIX MIMARİSİNDEN GELİR. İLK OLARAK BBS, TELNET İLE BAŞLADI ŞİMDİ İSE SSH VAR. İSTEDİĞİNİZ ŞEKİLDE YÖNETİRSİNİZ. SSH İLE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE KOMUT SATIRINDAN, VNC İLE GUI İLE, YADA LINUX REMOTE DESKTOP İLE GENE VNC TİPİ MİMARİ İLE. WINSDOWS ISTEMCILERİNİZİ GENE LINUX ÜZERİNDEN RDESKTOP ADLI PROGRAM İLE YÖNETEBİLİRSİNİZ.
bu arada dediğim gibi linux suse 10.1 işletim sistemini kurdum 3 gündür onu inceliyorum... yeterli olabileceğini düşünüyorum istemci taraflı...
SUSE HİÇ KULLANMADIM ANCAK SON KULLANICI İÇİN SİZE ÖNERİM FEDORA ÖZELLİKLE FEDORA8-9 YADA YERLİ İŞLETİM SİSTEMİMİZ PARDUS OLACAKTIR. PARDUS.ORG.TR İLE TEMASA GEÇTİĞİNİZDE SİZE DAHA ÇOK BİLGİ VERECEKLERDİR.
yada siz dersiniz ne gerek var? bu gibi sorunlar yaşarsın, şu sorunlar oluşur... ben onlarıda öğrenerek firma sahibine iletmiş ve işin en başında ona göre yön çizmiş olurum... ilğiniz için saolun...
SORUNLAR OLACAKTIR. ANCAK NE GİBİ SORUNLAR İLE KARŞILAŞIRSIN BİLEMİYORUM. ANCAK ŞU BİR GERÇEK DOĞRU OLARAK YAPILANDIRDIĞIN BİR LINUX SENİ İŞİNDEN EDEBİLİR 🙂 UNUTMAYIN BİZE LANSE EDİLEN(MS TARAFINDAN :)) HER YENİ TEKNOLOJİ ASLINDA LINUX TARAFINDA UZUN ZAMANDIR KULLANILIYOR OLABİLİR. ÖRNEĞİN SANALLAŞTIRMA 🙂
P YÜZDEN İYİ BİR PLANLAMA İLE BU İŞİN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRSİNİZ.
Kolay gele
Gerçekten cevapların için saol erdal abi... benim için şu aşamada yeterli bilgiler bunlar... İyi bir analizden geçirirde bu işe giricek olursak ki; denemek lazım, bende dediğin gibi outlookta ilk makalemi yazarım inşallah... gerçi biraz zaman alır bu olucak olsada, bilmiyorum sabredermisiniz 🙂
tekrar tekrar saol...