Forum
Merhabalar,
Linux un pek cok surumunu duymaktayım, haliyle insan merak ediyor? bu konuda 2 şey sorabşilir miyim
1..Linux un cesitli surumlerindeki farklılık nerden kaynaklanıyor, bu farklılık sadece masaustu gorunumu farklılıgı mıdır?
Mesela Linux versiyonlarının çekirdeği hepsinde aynı mıdır? Farklılık arzeder mi? Bir sürümün çekirdeğinin yenisi çıkmışsa bunu başka bir versiyonun çekirdeğini update etmek için kullanmak mümkün mü?
2..Makalelerde FreeBSD yi okudum, GUI si yok gibi algıladım, bütün Linuxların GUI si olması gerekmiyor mu?
Merhabalar
Linux çekirdeği açık kaynak kodu olduğunda geliştiriciler onun üzerinde istedikleri gibi oynama yapabiliyor. Değişkenlik buradan gelir. Bunu sadece masaüstü olarak alğılamayın.
Mesela Fedora da Fedora sunucusunda program yüklerken yum install derken Ubuntu da apt-get dersiniz.
Çekirdekler hepsi aynıdır. Son çekirdek 2.6.27.5. Linux çekirdeklerini www.kernel.org adresinden takip edebilirsiniz.
Tüm Linux lar GUI da çalışacak diye bir şey yok. Zaten GUI sonradan eklenme. Normal bir Linux kullanıcısı isen zaten ona ihtiyacın yok. Komut satırından yapabileceklerin ile GUI ile yapabileceklerin arasında dağlar kadar fark var.
Zaten şöyle bir Linux atasözü vardır;
"Senin Sistem yöneticisi olarak değerin, tuşlara basarak değil, komut satırından neler yapabildiğin ile ölçülür"
Kolay gele
erdal hocam detayları vermiş.
linux çok güzel bişi. az kaynak az sorun az iş vs. bunlara karşın rahat kullanım performans güvenlik süper... bide beleş :))
sürümler arasındaki farklar da firmaların yapmış olduğu değişikliklerdir.örneğin sizin bir yazılım firmanız var ve siz bir linux çekirdeği üzerinde düzenleme yaptınız kod geliştirdiniz ve adını MumiLUX dediniz. hayırlı olsun size ait bir işletim sistemi oldu.
kolay gelsin
merhaba;
değerli hocalarım linux konusunda sizlerden şunları öğrenmek istiyorum.
1)ben ufaktan ubuntunun server versiyonunu kullanmaya başladım.üzerine kurduğumuz servislerle içerik,filtreleme,url filtreleme yapabiliyoruz.firewall olarak kullanabiliyoruz.(yani bir utm cihaza 1000-1500 $ para vermek yerine)
forum da bir postta vardı. linux için neden antivirüs yok işte neden linux'a virüs bulaşmaz diye.
şimdi ben linux'u firewall,içerik filtreleme,url filtreleme için kullandığımda localimdeki clientlarda virüs sorunu yaşamamam için clientlarımda da linux desktop bir client yazılımı mı kullanmalıyım? internetten gelebilecek virüslere karşı
linux'un üzerine kurabileceğimiz güncel windows virüslerini tanıyabilen bir a.virüs programı varmıdır
sonuçta bir kullanıcı bir siteye ulaştı diyelim ve o site de windows virüs var,linux'un üzerinden geçti ve kullanıcının bilgisayarına bulaştı
teşekkürler