Forum

Active Directory ve...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Active Directory ve Linux hakkında

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
680 Görüntüleme
(@aliolgun)
Gönderiler: 39
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Sistemimde AD yi etkin bir şekilde kullanıyorum, Linux ile ilgili küçük denemeler kurcalamalar haricinde uğraşmadım diyebilirim. Forumdaki soruşardan anladığım kadarıyla Samba ile Active Directory etkileşimi sözkonusu. Bu noktada tecrübeli arkadaşlara bir iki sorum olacaktı, doğru anlayıp doğru yerden Linux u kullanmaya başlamak için, hem etkin tanımak adına.


1.Mevcut çalışan Windows AD yapıma , Linux bir makinayı dahil ederken sanırım Samba yuklemem lazım.(Nedense kendimce sambanın bu işe yaradıgını cıkardım) Bunu yukledikten sonra, bir windows makinayı domaine katar gibi, Linux makinayı domaine katıp, onu AD users and computers içinde gorebiliyormuyuz, yani tam bir katma oluyormu bu?


2.Eğer domaine katabiliyorsak yukardaki gibi, Linux makinayı uygulanan GP lerden etkşilendirebiliyormuyuz, bunun için bir paket vb birşey var mı?


3.Son olarak en çok merak ettiğim şeylerden biri, Linux un herhangi bir sürümünün, kendisinin (Windows Server  ın oldugu gibi) bir domain controller olabileceği , yine kendi domainine Linux PC lerin dahil olabileceği ve hatta windows calısan clientların da bu domaine dahil olabilecegi bir Linux sürümü var mı? 

 
Gönderildi : 12/11/2008 00:12

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız o zaman Linux makinesini domain ortamına almayın... AD falan dinlemez tüm istemcilere buranın kralı benim der. Domain niz de problem yaşarsınız.

Şimdi...

Samba Windows ve Linux sistemlerinin dosya paylaşımı için kullanılır. Ama siz sadece makinenizi domain'e katmak istiyorsanız /etc/hosts altındaki gerekli ayarlamaları yapmanız gerekir.

192.168.0.10   makineadi.domain.com gibi. Bu işlemi yaptıktan sonra ağda makinenizi görürsünüz. DNS'e kayıtları eklerseniz. Oldu bitti.

Samba bir dosya paylaşım sunucusudur. Siz dosyalarınızı  Linux altına koyarsanız.. Neden? Öünkü kolay kolay çökmez, dosyaları koyduktan sonra samba ayarlarını yaparak, AD kullanıcılarının bu sunucuya erişebilmeleri için AD veri tabanındaki kullanıcı adı ve şifrelerini kullanmasını sağlarsınız.

Linux makineye GPO uygularsınız. Ama bunu direkt olarak yapamazsınız? Neti biraz araştırmanız lazım. Hatta Kullanıcıları AD den bile alabilirsiniz.

3.cü soru kesinlikle evet.. MS ona Active Directory diyor ve reklamını iyi yapıyor. Bir iki de GUI koyunca işlem tamam.. Tipik olarak LDAP veri tabanının GUI hali.. Bu yıllardan beri Linux üzeerinde var. Ancak kurulu zor. Ancak sonra zamanlarda yazılan araçlar ile buda kolaylaştırıldı.

Linux domainini Samba kullanarak yapabilirsiniz. Windows istemciler de buradan logon olurlar.. Ancak GPo yapamazsınız..

Kolay gele

 
Gönderildi : 12/11/2008 13:00

Paylaş: