Forum
Arkadaşlar sirketin web server ve mail server icin Linux Fedora 9 kullanmaya karar verdik. Sizce ne kadar isabetli bir karar bu?
Yaklasık olarak 200 adet web sitesi tutulacak bu serverda ve her web sitesi basına yaklasık. 1000 ile 2000 arası bir mail hesabı olusturulacak. Linux Fedora bu isteklerimize cevap verebilirmi? Ayrica bu server icin nasıl bir internet baglantısı onerirsiniz? Yorum ve yardımlarınızı beklıyorum. Tesekkurler
bence fedora kurup kendiniz kasmayın cpanel plesk directadmin türü paneller var herhangibi bir linux işletim sistemi işinizi görecektir. linuxde asp aspx tam randımanlı çalışmaz bunuda gözünüzün önünde bulundurun. eğer kullanıcaksanız windows kullanın. bu kadar trafiği kaldıracak hat kapasitesi sizin için 30 - 40 mbit başlangıç olabilir. diğer sorunlarınızda size yardımcı olabilirim.
iyi çalışmalar.
Oncelikle tesekkurler. 30 - 40 mbit baglantının malıyeti ne kadardır. Ayrıca bu baglantı türü hangisidir. Bu konudada biraz bilgi verirseniz sevinirim. Tesekkurler. iyi calsımlar
bunu herhangibi bir datacenterdan öğrenebilirsiniz
www.radore.com
www.teklan.com.tr
www.grid.com.tr
en sağlam firmalar bunlardır.
kendiniz host etmek istiyorsanız bu iş datacenter kurmaya kadar gider. o yüzden başka datacenterlarla konuşup gerekli teknik vs. konularda size yardımcı olacaklardır.
iyi çalışmalar.
bence fedora kurup kendiniz kasmayın cpanel plesk directadmin türü paneller var herhangibi bir linux işletim sistemi işinizi görecektir. linuxde asp aspx tam randımanlı çalışmaz bunuda gözünüzün önünde bulundurun. eğer kullanıcaksanız windows kullanın. bu kadar trafiği kaldıracak hat kapasitesi sizin için 30 - 40 mbit başlangıç olabilir. diğer sorunlarınızda size yardımcı olabilirim.
iyi çalışmalar.
Bence çok yanlış cevap. windows ile yapılan web sunucularının hali ortada...Windows kurarak web sunucunuzu saldıralara hazır hale getirmeyin.ASP ve ASPX Linux tarafında gayet iyi çalışır.
Fedora Linux yerine gene Red Hat tabanlı CentOS kurun. Cpanel kurarak Plesk üzerinden elde edebileceğiz her türlü imkanı bulursunuz. Fedora masaüstü kullanıcıları ve Red Hat Sunucu sürümünün test versiyonudur. Yani önce Fedora çıkar, açık kaynak cemaati test eder, açıklar kapatılır ve bu Red Hat sunucusunu uygular.
Ayrıca Web sunucularında Apache den başkası şu an için yalandır( Benim şahsi fikrim, microsoft kullanan arkadaşlar alınmasınlar).
Dediğim gibi Fedora yerine CentOS kurun. İstediğiniz kadar hosting yapın. Hemde birşey ödemeyin. İşletim sistemine ödeyeceğiniz parayı, altyapınıza harcarsınız..
Kolay gelsin
Web Hosting hizmeti için CentOS işletim sistemi üzerine cPanel uygulaması çalıştırabilirsiniz. Oluşturacağınız domain hesapları takibi düzenlemesi ve desteğini cPanel ile kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcılara vereceğiniz e-mail hesapları gelişmiş web arayüzü sayesinde kolayca yönetilebilir. Aynı şekilde cPanel / WHM (Web Host Manager) üzerinden kurmuş olduğunuz sunucu üzerinde bulunan tüm servisleri kolayca yönetebilir ve yeni özellikler ekleyebilirsiniz. Bahsettiğiniz kadar web sitesinin hit ve trafiğine göre ortalama 10 mbit direk bağlantı yeterli olacaktır. ( Havuz sistem kullanan datacenterlar için bu bağlantı yeterli olmayabilir. ) Kurmuş olduğunuz sunucunuzu da türkiye de bulunan bir datacenter' a bırakırsanız yani co-location hizmetinden yararlanırsanız cPanel lisansı ile birlikte aylık ortalama 400$ gibi bir masrafı olabilir..
Sevgili Arkadaşlar ;
CentOS'ta Fedora gibi redhat tabanlı bir dağıtımdır.Yani biri neyse diğeri de odur aslında
Sizin buna karar vermeden önce dağıtımları biraz kurcalamanız gerekirdi. Sonuçta profesyonel bir iş yapacaksınız. Ya da buna kalkışmışsınız.
Şunu unutmayın fedorada CentOS'ta çok kararlıdır . Ama bu gun birçok web hosting firması CentOS kullanmakta. Ayrıca birçoğu da debian kullanıyor.
debian'da birçok dağıtıma kaynak olmuş ve bir çok kişi tarafından geliştirilmeye devam edilen bir dağıtımdır.
Bence siz kendiniz karar verin. Karar verirkende paket desteği en iyi olanları seçin.
Sonuçta bütün dağıtımların çekirdeği aynı.
Krtiterleriniz şunlar olabilir .
- Paket desteği nasıl ?
- Desteği Nasıl ?
- Türkçe destek var mı ?
-Kararlılık?
- üzerine hangi e-mail sunucusunu kuracağım ?
- Hangi web sunucusu ?
Bir arkadaş apache demiş ama apache'ninde açıkları var. Mesela eğer kod döngüye girmişse apache'nin time-out suresi dolana kadar sizin buffer patlıyor.
Aslında her sistemin artısı ve eksisi mevcut.
Son olarak benim tavsiyem ;
Ubuntu server 8.10
Debian
CentOS
Suse Linux 11
Dağıtımlarından biri