Forum

Debian 7 ile Sorgu ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Debian 7 ile Sorgu süresi problemi...

7 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
667 Görüntüleme
(@VeliSeremet)
Gönderiler: 4
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar,

Ben bu siteye Google aracılığı ile bulup yeni üye oldum ve yeni bir konu açıp forum kirliliği yapmamak için problemimi bu başlık altına yazmayı kendimce uygun buldum. Şayet yanlış yerdeysem beni bağışlayın.

Aslında ben bir linux değil windows kullanıcısıyım. Web sayfamda kurmuş olduğum "ürün karşılaştırma script'i" windows sunucusu altında bazı kısımları çalışmadığı için, bu script beni linux'e yönlendirdi. Kiralamış olduğum linux sunucunun özellikleri buradaki linkte bulunan

http://english.keyweb.de/dedicated/index.shtml

KMXQ12 dedicated sunucusudur. Sunucuyu kiralamadan önce aslında CentOS, Debian, SuSE, Ubuntu gibi seçenekler bana sunuluyordu. Bende anlamadığım için kazara Debian'ı seçmiş bulundum. Kazara diyorum çünkü birçok kişi Debian'dan memnun değilmiş.

Kurulum işlemleri gerçekleştirilip sunucuyu bana teslim ettiklerinde, sunucu ilk etapta gayet iyi ve hızlı bir şekilde sorunsuz çalışıyordu. Kullandığım "Ürün Karşılaştırma Script'i" bir süre sonra sunucuyu yavaşlattı. Çünkü zaman zaman 501, 503 ve buna benzer çeşitli hatalar almaya başladım. Bu hataları gidermek için de araştırma yaparak sunucunun bazı ayarları ile zorlanarak da olsa oynadım. Hoş olan ve benim de şansızlığım ve yanlış seçimimden dolayı bu script'te kötü yazılmış olduğunu zamanla öğrendim. Artık satın almış olduğumdan dolayı bunu kullanmak zorundayım.

Şimdiye kadar 6,5 milyon ürün ekledim ve artık ziyaretçiler ürün araması yaptıklarında sonuca ulaşmak için 30 ila 60 saniye beklemesi gerekiyor. Bu da doğal olarak ziyaretçinin sayfadan ayrılmasına sebep oluyor. Örneğin şöyle bir arama yaptığımda:

http://www.rapidpricecomparison.com/Search/case

tam 30 saniye kadar bekliyorum.

Benim sorum ise sunucumu nasıl hızlandırabilirim? Aslında çok iyi anlayan birisi ayarlarımı incelese çok daha memnun kalırım.

İkinci problemim aslında bu başlık altına ait değil. Birden fazla wordpress yüklü subdomain kullanırsam, bu subdomainlerin veritabanını tek bir websayfasında nasıl okuturum? Örneğin;

abc.websayfaadi.com

def.websayfaadi.com

fgh.websayfaadi.com

ijk.websayfaadi.com

ana sayfa ise:

websayfaadi.com (Burada ise arama kısmından, diğer subdomain websayfaların veritabanındaki bilgileri bu sayfada göstermek istiyorum.)

Bu dediğim yapılabilir mi?

Yardımlarınız ve bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim. 

Sevgi ve saygılarımla,

Veli Seremet

 
Gönderildi : 18/06/2013 22:14

(@bilgehanpoyraz)
Gönderiler: 809
Illustrious Member
 

Konu önceki post ile alakalı olmadığından ayırdım.

 

el-cevap, problemin kaynağının Debian olduğunu düşünmüyorum. çünkü debian'da iyi bir linux dağıtımıdır.

site içeriği ve database sorgu yapısına bir programcı arkadaşla göz atmanızı tavsiye ederim.

 

 
Gönderildi : 18/06/2013 22:28

(@VeliSeremet)
Gönderiler: 4
Active Member
Konu başlatıcı
 

En azından konuyu çöpe atmadığınız ve ayırdığınız için teşekür ederim. Pek tanıdığım kimse olmadığı için problemimi sizin forumda paylaşmayı tercih etmiştim.

 
Gönderildi : 18/06/2013 22:53

(@borayildiz)
Gönderiler: 675
Honorable Member
 

ayni veritabani uzerine birden fazla wordpress kurabilirsiniz. ancak bu durum tavsiye edilen bir cozum mudur bilemiyorum.

wordpress kurulumundan once wp-config.php icersindeki table prefix degerini degistirerek farkli farkli prefixler kullanarak her wordpress kurulumuna ait table  prefixler elde edebilirsiniz.

 
Gönderildi : 18/06/2013 23:09

(@VeliSeremet)
Gönderiler: 4
Active Member
Konu başlatıcı
 

Dediğinizi anladım Bora Bey. Aynı veri tabanına aynı tablolar açılacak. Burada sadece tabloların isimleri değişik olacak. Bu işlemin pek tavsiye edilmediğini bende duymuştum. O nedenle doğrusu denemedim. Peki farklı değerler verirsek web adresi ne olacak? Veri tabanlarına nasıl ve nereden veri yüklenecek? Birazda bana sanki fazla mantıklı değil gibi geldi.

Birden fazla subdomain açmaya çalışmamın sebebi ise, veri tabanının bir müddet sonra kaldırmamasından dolayıdır. Atıyorum 1 milyon konu veya ürün yükledik diyelim ondan sonra server takılıp kalıyor veya yavaşlamalar oluyor. Ama diğer türlü pek aynı sorunu yaşamayacak gibi görünüyor. Tabi böyle şeyler için SSD kartlı bir sunucu daha iyi olur ama onlarda az kapasiteli ve fiyatı da çok pahalı 🙂

Bunun mutlaka başka bir yolu vardır da henüz ben bulamadım. Şayet bulursam burada sizlerle de paylaşırım. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 19/06/2013 02:38

(@borayildiz)
Gönderiler: 675
Honorable Member
 

Tam anlatamamışım heralde aynı veritabanında her blogun farklı tabloları olacak şekilde bir dizayn bu

mesela a.com ve b.com diye iki siteniz var 

 a.com için tablolarınız wpa_users vs vs vs gibi olacak b.com için de wpb_users vs vs vs gibi olacak 

ben çok fazla veritabanından anlamam ancak index leme yaparak sorgu hızlarınızı arttırabilirsiniz diye düşünüyorum.

SSD konusuda haklısınız ben 4 core i5 makina 8 gb ram ve ocz agility3 ssd disk ile ubuntu üzerine kurulu mysql veritabanına 80.000 satırın 1,5 - 2 saniye gibi bir sürede T-SQL scriptler ile (application kullanmadan) insert edilebildiğini gördüm 🙂 . 

 
Gönderildi : 29/06/2013 19:36

(@VeliSeremet)
Gönderiler: 4
Active Member
Konu başlatıcı
 

Harikasınız! Dediğinizi anladım ve deneme amaçlı kullandığım bir web sayfamda burada ( http://www.bestpricecomparing.com ) uyguladım Boray Bey. İlk önce WordPress yükledim. Sonra Multisite'yi aktif yaparak çoklu subdomain'ler oluşturdum. Bu subdomain'lerden sadece birine deneme amaçlı ürünler ekledim. Ve Google Search ile bulduğum bir web sayfasından çoklu siteler için arama (sorgu) kodu buldum. Kod çok basit bir şekilde çalışmaktadır. Problemin büyük çoğunluğunu atlattım sayılır. Sadece problemim arama sonucunda, resimleri ve fiyatları da göstermesini istiyorum. Onların henüz veritabanından nasıl çağrılacağını öğrenemedim. Olayı çözdükten sonra başka bir sitemde bunları işleme koyacağım.

Buradan ( http://www.bestpricecomparing.com ) search kısmından şimdilik sadece "watch" diye arama yaparsanız, göreceksiniz ki "watch.bestpricecomparing.com" adlı subdomain bulunan siteye bağlantı kuracak. Yani bu işlem tam istediğim gibi.

Bu arada birde sphinx Search diye adlandırılan programı sunucuya birisine yüklettim. Onun da çok çok faydası oluyor. Hızı sizde farkedebiliyorsunuz. Sorgu süresini o kadar az dereceye indiriyor ki anlatamam. Sizlere de tavsiye ederim.

Son olarak birşey daha söylemek istiyorum. Ama bu söyleyeceğim biraz konunun dışına çıkacak. Kusura bakmayın.: Elimde "Z-Drive R4 PCI-Express" SSD kart var. Bunu çok basit eski bir hp Compaq AMD PC'ye taktım. Böyle bir hız şimdiye kadar görmedim. Bu karttan o kadar çok memnunum anlatamam. Aslında bu kartı evde 128GB RAM'li ve çift CPU'lu bir server yapmak için almıştım. Sonradan bana dediler ki, evde server çok masraflı oluyor ve kullandığınız internet hızı da yeterli olmuyor dediler. Bunun için altın kablolu hat çekilmesi lazımmış ve onun parası da ayda 600 dolar civarındamıymış neymiş. Bir de dediler elektrik parası da çok gelir. O nedenle evde server kurma işleminden vazgeçtim.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. 

 
Gönderildi : 04/07/2013 06:50

Paylaş: