Forum
vmware altına pardus ve win7 kurulu. iki işletim sistemi arasında nasıl ilişki kurabiliriz. pardusde yeralan dosyayı yada tam tersi paylaşımını nasıl yapabiliriz.
pardusde tanımlı kullanıcı hesabıyla windows açılabilirmi.
pardusu server windowsu client olarak kullanmak mümkünmü
Linux'e yükleyeceğiniz Samba yazılımı ile dosya paylaşımı gibi konuları yapabilirsin.
Pardus server dediğiniz bir DC'den bahsediyorsunuz sanırım eğer öyleyse tam tersinin yani Windows Server DC olup Linuxun client olması yapılabiliyor şahsen yaptığım bir olay, ayrıca bu şekilde oturum açması hakkında intenette birkaç makale gördüm. Ancak Linuxun DC olup Windowsu client olması daha önce hiç rastlamadığım bir konu. Yapılsa bile GPO, AD gibi konular'ın nasıl olduğu hakkında bir fikrim yok. Sadece bir fikir, ikisi birlikte DC olabilir iyi araştırmak lazım.
Amacınız eğer sadece test yapmak ise vmware tools'u yüklerseniz vmware özgü Shared Folder özelliğini kullanrak sanal makine ile aranızda ortak kullandığınız bir klasör oluşturabilirsiniz.
hocam windows server pardus clienti nasıl oluşturabiliriz. vmware altına kurmak istiyoruz
Bu burada anlatılacak kadar basit bir olay değil çünkü ben bunları tekrar uygulamadan seni doğru bir şekilde yönlendiremem ezberden yaptığım bir olay değil araştırarak yaptığım bir olaydır. Ama sana basamak basamak neler yapabileceğini şöyle anlatayım.
Şimdi öncelikle şunu belirtmeliyim ki kuracağın linux clienti normal windows client gibi algılama. Çünkü Windows Server Üzerinde GPO ile yaptığın kısıtlamalar Linux üzerinde hiçbir anlam ifade etmemektedir. Amaç Linuxun açılışını Windwosta bulunan AD kullanıcıları üzerinden yapmak bunun dışında Windows server Linuxu pekte etkilemez sonuçta çok farklı sistemlerden bahsediyoruz ama bu yönde araçlar var mı bilemem dediğim gibi bunlara hiç rastlamadım.
Öncelikle Windows Server 2003 (2008'de muhtemelen olacaktır ancak ben 2003'te yaptım) kurup üzerine Active Directory kurman gerekli bu sitede bununla ilgili makaleler fazlasıyla var Active Directory Kurulumu diye arama yapsan makalelerden bulursun. Domain ismini belirleyip Domain Controller kurulumunu yaptıktan sonra Linux için Windowsta pekte bir şey yapmak gerekmeyecek.
Linux tarafında yapman gerekenler (Linux hakkında belli bir tecrüben olursa daha iyi olur).
Pardus demişsin samba yazılımı otomatik olarak kuruludur değilse kurmalısın. Kurulum işlemi basit iki clickle kurulur uygulama deposundan kurabilirsin zaten bu aşamadan sonra terminal ile işlem yapacaksın. Zaten Samba yazılımı kurulurken Windows AD'ye bağlanmak için gerekli olan araçlarda yüklenecektir. Winbind, OpenLDP, Kerberos v.s. gibi yazılımlar AD'ye bağlanmak için gerekli olan yazılımlardır. Linuxun networkunu ayarlamalısın örneğin DNS'i sabit vermelisin tabi ki bu DC'nin ipsi olmalı. Hostname, domain name gibi ayarlarıda oluşturduğun domain ismine göre yapmalısın. LDAP ile nasıl AD bağlantı kurulur. Winbind ayarlarını nasıl yapabilirim gibi olaylar hakkında internette çuval çuval bilgi bulunmaktadır linuxun wikilerine bakarak biraz araştırarak kolayca ulaşabilirsin. Şimdi ben niye yazmıyorum diye sorabilirsin ama bunları anlatmak gerçekten çok uzun bir iş o yüzden sen bunlara başla ve bu konu hakkında takıldıklarını buraya yaz ki bu şekilde yardımcı olalım sana, üstelik Linux hakkında bilgi düzeyin nedir bilmiyorum ki ona göre yardımcı olayım. Bunların her biri ayrı makalelik konulardır. Bunları iyi algılayıp öğrendikten sonra, Benim bu sistemi kurarken yararlandığım bazı makaleleri seninle paylaşayım;
http://wiki.samba.org/index.php/Samba_&_Active_Directory
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/authenticating-linux-active-directory.html
http://technet.microsoft.com/en-au/magazine/2008.12.linux.aspx#id0060057