Forum
Merhabalar, Samba ile uğraşıyorum içinden çıkamadığım bazı durumlar için yardıma ihtiyacım var.Güzel bir makale sitede var onu da okudum ama sorunumu çözemedim. tek tek nokta sorular sorarsam sanırım hedefe daha kolay varırım müsadenizle.
1. Önce teknik bilgi ile ilgili sorarak başlamak istiyorum.
Sambada security = user olursa samba kullanıcılarını ve şifrelerini smbpasswd isimli dosyada oluşturmak lazım diyen makaleler var internette.
Bazısı da encrypted passwords = yes olursa samba kullanıcılarını ve şifrelerini smbpasswd isimli dosyada oluşturmak lazım diyor. Doğrusu hangisi ya da benim anlayamadığım şey nedir, bu kafamı karıştırdı?
2. Yukardaki soruyla bağlantılı olarak, ben windows lardan linux paylaşımına ulaşmak istiyorum, ama samba user oluşturmak istemiyorum, linux user ve şifrelerini kullanmak istiyorum. Bunun için security = user dışında birşey kullanamaya çalıştım ki yukardaki soruda anlatmaya çalıştığım gibi, smbpasswd dosyası kullanmayayım diye. Fakat başaramadım. Gittiğim yol doğru mu? security = server kullansam mesela o zaman windows makinelerden samba paylaşımına ulaşırken sambanın kurulu olduğu linux makinadaki kullanıcı ve şifrelere göre authentication yapılması sağlanabilir mi ya da bunu sağlamak için tam olarak ne yapmalıyım? Windows domain kullanmam sözkonusu değil. Tavsiyeniz var mı?
3.Yukardaki sorularımdan bağımsız genel birşey sorucam. Samba.conf dosyasında bir paylaşımın write listesinde olmayan fakat Unix tarafında bu klasör için full yetkiye sahip kullanıcı bu paylaşıma ulaşabilir mi? Yazabilir mi?
öncelikle geç cevap yazdığım için özürdilerim postfix ile ilgilenirken forumda soruna rastladım .bahsettiğin yöntemlerin hiç birine ihtiyacın yok.kafanı karıştırmak yerine en basit yoldan en işe yarayan sistemi secersen bence her zaman işini daha cabuk bitirirsin.ben sambayı 3 aydır kullanıyorum ve bahsettiğin makalelerdeki bilgilere hiç ihtiyacım olmadı. sambayı ubuntu serverda kullanıyorum sadece samba kullandıgım file server için desktop yüklemek zorunda kaldım ,daha sonra webmin kurdum ve paylaştırmak istedigim dosyayı webmin samba alanından seçtim.
gerekli write read haklarını verdim .kullanıcı için ise özel bir kullanıcı tanımlamadım ve nobody kullanıcısını database e erişmek için atadım.nobody kullanıcısı için bir şifre belirledim.
client olan xp ve w7 ler run penrecesinden \\ ubuntunun ipsi şeklinde bilinen şekilde database'e direk erişebiliyorlar ve kullanıcı ve password sordugunda webmindeki atanan kullanıcı olan nobody ve şifresini yazıyorlar. sorunsuz çalışıyor !
umarım yardımcı olmuştur .
Cevap için teşekkür ederim.
Teknik olarak özellikle birinci ve ikinci sorumun cevabını hala merak ediyorum, umarım cevap verir hocalarım.