Forum
1000 adet kullanıcıya hizmet verecek bir Linux Server kuracağız. Donanım ve Hat gibi altyapılar hazırlandı. Ancak Hangi Linux Dağıtımını kullanacağımız ve hangi e-mail yönetim yazılımını kullanacağımız konusunda kafamız biraz karışık. Bu iki konuda tavsiyelerinizi alabilirsem çok sevinirim, kolay gelsin.
Qmail çok başarılı.
ancak daha detaylı daha kullanışlı ve kullanıcıları da memnun edecek ve sizi de memnun edecek Zimbra var onu da deneyebilirsiniz.
ancak Qmail favorimdir. Zimbra da onun alternatifi diyim. İlk tercihim Qmail olur ikincisi Zimbra olur.
Exchange server 2010'u neden tercih etmediniz?
Mümin Bey,
Yanıt için teşekkür ederim. Şirketteki üstlerim yatırımı donanım, hat v.b. diğer altyapıya yapmayı, yazılım için "minimum" harcamayı yapmak istedikleri için Linux bazlı bir çözüm planlamak zorundayım. O nedenle Exchange Server 2010 tercih etmedim(k).
İşletim sistemi olarak Debian ya da Centos u seçebilirsiniz ( Önceliği Debian a veririm ),
Bildiğim kadarıyla Zimbra ,iredmail,Virtualmin ,ispconfig gibi hem bedava sürümleri hemde lisans lı ürünleri olan yönetim panelleri var,
Hepsi yapısını postfix üzerine kurmuş durumdalar ,
Zimbra her şeyi bir arada sunduğu için daha profosyonel bir seçim olur ama destek ve lisans paketleri çok pahalıdır ileride canınızı yakar.
Benim şahsi görüşüm sadece e-posta sunucu amaçlı olarak kullanıcaksınız Virtualmin ya da ispconfig sizin işinizi çok rahat görür.
Debian ve Centos da paket sorunu yaşamazsınız,
Ayrıca forumlarda tonlarca bilgiye ulaşabilirsiniz
Onur Bey,
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Ben de Debian ve CentOS arasında kalmıştım. İkisi de bu işte oldukça çok kullanılan dağıtımlar anladığım kadarı ile. Ama asıl kafamı karıştıran e-mail server yönetim programları idi. Bu konuda verdiğiniz bilgi ve örnekler işime yarayacak.
1.000 kullanıcılı bir yapı için Linux kullanacak isem Redhat'tan başka bir şey herhalde düşünmek aklımın ucundan dahi geçmezdi. Fakat bu iş için lisans ücreti ödememe yada minimum lisans ücreti ödeme gibi bir idealiniz var ise ben Debian ve mail sunucu olarakta Postfix öneririm.
Postfix çok başarılı ve çok güçlü bir mail sunucusudur. Mail sunucuyu arayüz ile yönetmek veya e-posta hesaplarını bir kontrol paneli üzerinden eklemek ve yönetmek için ise ISP Config 3 ve Webmin kullanabilirsiniz. Webmail arayüzü için ise Roundcube bence en iyi tercihlerden birisidir.
Özetle konuyla ilgili sizin düşüncelerinizede bakarak benim önerim Debian ve Postfix tir.
Merhabalar,
CentOS işletim sistemi ve Qmail mail server kurmanızı önerebilirim, çevremde kullananlar mevcut ve performans olarak gayet memnunlar diye biliyorum.
Kaynaklar:
[1] http://www.centos.org/docs/5/
[2] http://www.syslogs.org/qmail-kurulum-scripti-v0-2-centos5/
[3] http://qmail.enderunix.org/top.html
Yukarıdaki kaynaklara istinaden, ayrıca AçıkAkademi Yayınevi tarafından yayınlanan Qmail kitabı vardı, temin şansınız olursa kitap da faydalı olabilir,
Kolaylıklar
Hüseyin Bey ve Mücahid Bey,
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Redhat'ın Türkiye'deki desteği ne durumdadır ? Zira kendisini de sunacağım alternatifler arasına koymayı düşünüyorum. Bana gelecek ilk soru da bu olacaktır.
Hüseyin bey neden 1000 kullanıcılı bir sistemde Radhat haricinde başka ir linux sürümü düşünmüyorsanız,
Redhat tarafından yapılıp Debian tarafında yapılmayan ne var açıklarmısınız,
Biraz yönetiminde ilk etaplarda zorlanabilirsin ama slackware , webmin ve (qmail veya sendmail ) benim tercihim bu olurdu.Çok fazla mail trafiğin olacak sonucunda 1000 kişi için.
yav bir de hocam şu qmail kurulumunu yazan bir döküman olsa orda sırayla kurulumları anlatsa sonra kullanıcı nasıl açılır nasıl bir config yapılır kullanıcıya nasıl şifre belirlenir kullanıcı ayarlarında mailler nasıl forward edilir bunları anlatan bir döküman ve bilgi varsa allahın kulu versin :)))))
Melih Bey,
Yanıt için teşekkür ederim.
Biraz yönetiminde ilk etaplarda zorlanabilirsin ama slackware , webmin ve (qmail veya sendmail ) benim tercihim bu olurdu.Çok fazla mail trafiğin olacak sonucunda 1000 kişi için.
Cem Bey,
Bu döküman belki işinizi görebilir ( İngilizce ) : http://www.lifewithqmail.com/
Hüseyin bey neden 1000 kullanıcılı bir sistemde Radhat haricinde başka ir linux sürümü düşünmüyorsanız,
Redhat tarafından yapılıp Debian tarafında yapılmayan ne var açıklarmısınız,
Bu seçimde biraz alışkanlık ve bolca Redhat tan memnun kalma kriterini ekleyebilirim. Uzun yıllar kullandım Redhat'ı ve beni hiç üzmedi. Profosyonel bir desteğini alma ihtiyacım hiç olmadı fakat profosyonel desteğide gayet iyidir. Şuan ise zaten hali hazırda kişisel olarak ben Debian sunucu kullanıyorum. Web ve mail sunucu olarak yapılandırılmış olan Debian dan da son derece memnunum. Fakat yine büyük bir yapı için seçimim Redhat olurdu. Ayrıca Linux tarafında sertifikalı iyi elamanların yetiştirilmesinde de başarılı bir firma. Ürün satışından sonra desteğini iyi bir şekilde alabileceğiniz bir ürün. Tabiki bunu ücret karşılığında yapmaktalar.
Eğer üstün özellikli ve ücretli bir üründe tercih edebilme gibi bir durumunuz var ise Axigen'ide önermek istiyorum. Kullandığım mail sunuculardan birisidir ve gayet başarılı bir mail sunucusudur. Exchange alternatifi olabilecek ender mail sunuculardan birisidir. Çok gelişmiş bir yönetim paneli, gayet gelişmiş bir antispam ve antivirüs özelliği vardır. Ayrıca Cluster yapısında çalışabilmektedir. Public Folder, Outlook Connector ve Otomatik backup ve restore özellikleri mevcut. Mobil becerileri ise son derece gelişmiştir. Exchange de olduğu gibi paylaşılan takvimler ve contaclistleri ve son derece şık ve kullanışlı Ajax tabanlı birde webmail arayüzü bulunmaktadır. LDAP desteği online mesajlaşma desteği gibi gayet güzel özellikleride bünyesinde barındırmaktadır.
Bence 1.000 kişilik bir yapıda istekler esnek olabileceği için tercih edeceğiniz ürününde bu esnek isteklere her an cevap verebiliyor olması gerekir. Mesela Actviesysnc özelliği istenildiğinde yada Public Folder özelliği istenildiğinde qmail veya postfix ile bu istekler bazen tam cevap veremeyebilirsiniz. Ayrıca 1.000 kullanıcının olduğu bir ortamda mail backup ve restor işlemleri için ek yazılımlar için para ödemeniz gerekirken Axigen'de bunu için ek bir ücret ödemezsiniz.
Ve firmanın yayınlamış olduğu bir çok tool ve eklenti sürekli değişebilecek isteklerinizi neredeyse hiç sorunsuzca karşılayabilecek bir düzeydedir.
Ürünün detaylı incelemesi için http://www.axigen.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Webmail için demo adresi http://www.axigen.com/mail-server/webmail-demo/ ve sunucu yönetim paneli içinde http://www.axigen.com/mail-server/demo/ bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Sunucu yönetim panelini incelediğinizde bu sunucunun aslında ne kadar işlerinizide kolaylaştıran bir yapısının olduğunu göreceksiniz.
Evet tek domain 100 standart ve yanılmıyorsamda 5 premium kullanıcı ücretsiz olarak verilmekte. Kayıt oluyorsunuz ve size bir yıllık ürün linsansı gönderiyorlar mail adresinize. Ek bu arada bir arkadaş önermiş gerçi ama bende yinelemek istiyorum Sendamil de gayet başarılı ve becerikli bir mail serverdır.
Kullanmış biri olarak ben Zimbra yı öneririm. gayet başarılı bir mail server.
1000 kullanici icin Debian Stable + Postfix + Varsa AD yoksa DB ya da LDAP + Dovecot + Roundcube en sorunsuz ve tabii 0 maliyetli cozum olacaktir.
Kurulumda kesinlikle mbox kullanmayin Maildir tercih edin.
Qmail Kullanıyorum
1000+ üzerinde kullanıcım var. Sendmailden geçiş yaptım. Cokta memnunum.
maillerimin hepsini vede qmail Kullanıcıları isterseniz mysql üzerinde tutup yönetimi cok daha kolaylaştırabilirsiniz.
Kesinlikle belirtmiş olduğunuz kriterlerde tavsiye ederim.
Merhaba,
Öncelikli olarak kuracağınız sunucunun stabil ve sorunsuz çalışmasını istiyorsanız,
- FreeBSD kurmanızı tavsiye ederim destek konusunda sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum, www.enderunix.org bu konuda imdada yetişecektir
- qmail ile mysql destekli vpopmail kurmanızı tavsiye ediyorum buradaki amaç ise şu mysql olması veritabanı üzerinde maillerinizi tutmanız
-Vpopmail olduğunda ise istediğiniz kadar domain ekleyip çıkartabilirsiniz ayrıca yönetimi daha kolay qmail admin paneli üzerinden bunu yapabilirsiniz
- Alternatif bir çözüm derseniz ozamanda ücretli ama yönetimi kurulumu toplam 5 dk'da mail server kurmak istiyorum derseniz axigen diye bir ürün var bunu araştırmanızı tavsiye ederim.