Forum

Açık kaynak ko...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Açık kaynak kodlu laboratuar yönetim sistemi

16 Yazılar
8 Üyeler
0 Reactions
972 Görüntüleme
(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Herkese merhaba,

Ben İstanbul Ünv. Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Bitirme projesi hakkında sizlere danışmak istedim.

Konu şu,bilgisayar laboratuarı için açık kaynak kodlu yönetim sistemi kurmamız lazım.Öğrenci numarası ve şifresini okulun veri tabanından alcak ve her öğrenci bilgisayarlaro kendi kullanıcı adı ile açacak.Yönetici bazı kısıtlamalar yapabilecek ve öğrencinin yaptıgı işleri kontrol edebilecek.Açık kaynak kodlu istenmesi şu yüzden,programa ihtiyaca göre yeni özellikler eklenebilecek.Bu programları yazmamızı bizden istiyolar.

 Benim size danışmak istediğim bu tarz yönetim programları nelerdir.İşletim sistemi windows yada linux olabilir ama linuxu tercih etmemizi önerdi rehber hocamız.Bildiğim kadarıyla windowsta active directory kullanılıyor fakat hocanın isteğine göre ek özellikler geliştirmemiz istenirse bunu active directory de yapamayız sanırım.İlk aşama olarak bizden bu yönetim programlarının araştırılıp analıizlerini yapmamız ve okul için en uygunu hangisi onu secip 5 bilgisayar üzerinde denememiz isteniyor.ben biraz araştırdım fakat pek sonuc alamadım.Yardımcı olursanız cok sevinirim..

 
Gönderildi : 16/10/2010 02:52

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Açık kaynak kodlu söylediğiniz tarzda bir program duymadım. Ancak lab ortamında kullanılan clientler eğer windows tabanlı ise o zaman AD ile istediğinizi yapabilirsiniz. AD ortamında user ve password bilgilerini öğrenci bilgileri ile açıp yetkilendirmeleri oluşturacağınız OU içerisine atarak yapabilirsiniz. Ek özelliklere gelince ne tarz ek özellikler istendiğine göre değişir. Mesala Cafe Yönetim programlarını kontrol edin muhtemelen bu işinizi daha hızlı çözecektir.


Bir Cafe Yönetim programını baz alarak açık kaynak ile kodlayıp ek özellik olarak kullanıcı adı ve şifresini sizin belirleyeceğiniz veri tabanından alıp sisteme işletebilirsiniz. Yapılmayacak kadar zor gözükmüyor.


Eğer client ortamınız linux üzerine ise o zaman LDAP kulllanarak ve yine linux cafe yönetim programlarını inceleyerek kısıtlamalar, uygulamalar v.s. kodlayarak yapabileceğinizi düşünüyorum.


Eğer bu tarz bir projeyi yaparsanız portalımızda paylaşıp yaygınlaştırmanızı tavsiye ederiz. Belki başkalarıda geliştirmek isteyebilir.

 
Gönderildi : 17/10/2010 04:36

(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Bu dönem sadece araştırma ve analiz olarak sunum yapacağız.İkinci dönem karar verdiğimiz proje üzerinde yazılıma başlayacağız.Burdan yine sorularımı ileteceğim.eğer yapabilirsek=) projeyide paylaşabiliriz

 
Gönderildi : 18/10/2010 02:55

(@fatihakkus)
Gönderiler: 372
Honorable Member
 

Bu konuda ubuntu hardy üzerine kurulmuş olan ebox platform ile yapabilirsin.windows kullanıcılar bile login olabiliyor veya fedora directory services var.Oda iyi.Active directorye ok benziyor.Veya kendin ldap ile boğuşacan.


Başlangıç olarakda freeradius ile öğrenci numaralarının tutulduğu veri tabanını konuşturmak.


İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 18/10/2010 16:17

(@OmerKARADENIZ)
Gönderiler: 1560
Noble Member
 

Merhaba,


Yaygın olarak kullanılan Microsoft İşletim sistemlerindeki Active Directory dir ve Windows Powershell aracılıgıyla menü olarak ekleme değil fakat yeni özellikler ve filtreler kullanabilirsin.


Linux üzerinde yapmak perl pyhton gibi diller bilmek ve iyi linux bilgisi gerektirir.

 
Gönderildi : 18/10/2010 17:47

(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

çok teşekkür ediyorum.bahsettiğiniz konuları araştıracağım.bilgisi olan kişilerin burdan tavsiyelerini bekliyorum hala=)

 
Gönderildi : 19/10/2010 00:20

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Merhabalar


Linux üzerinde bunu yapmanız bir çok değişik yoldan mümkün.


1. Samba yı PDC olarak yapılandırırsınız. Herkes oradan logon olur.


2. NIS yapılandırırsınız herkes oradan logon olur


3. NIS eskidi yerini LDAP aldı. Yukarıda yazan arkadaşlar gibi Fedora Directory Services, OpenLDAP yada komut satırından kendiniz LDAP i yapılandırabilir ve kullanabilirsiniz.


Yani piyasada sadece Active Directory çözümü yok. :)))

 
Gönderildi : 20/10/2010 13:52

(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

erdal bey çok teşekkür ederim.dediklerinizi araştırıp yapılandırmayı deneyeceğim

 
Gönderildi : 27/10/2010 03:21

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Merhabalar

Linux üzerinde bunu yapmanız bir çok değişik yoldan mümkün.

1. Samba yı PDC olarak yapılandırırsınız. Herkes oradan logon olur.

2. NIS yapılandırırsınız herkes oradan logon olur

3. NIS eskidi yerini LDAP aldı. Yukarıda yazan arkadaşlar gibi Fedora Directory Services, OpenLDAP yada komut satırından kendiniz LDAP i yapılandırabilir ve kullanabilirsiniz.

Yani piyasada sadece Active Directory çözümü yok. :)))

 

Merhaba Erdal Hocam,

 

Bende bir Linux sever olarak " Active Directory" sisteminin Linux versionu olmadığını yada bahsettiğiniz konuların Active Directory sistemine denk gelmediğini üzülerek söylemek isterim.

 

Active Directory kendi için DNS, LDAP, Group Policy sistemini barındırmakta. Sadece LDAP tan oturum açtırarak Active Directory sistemine denktir demek bence olmaz.

 

Arkadaşın problemine gelince Linux tarafında işler biraz farklı. Linuxler merkeziyetci bir sistem izlerken Windows sistemleri istemci bazlı bir yapı izlerler. Buna istinaden bir Linux sunucuya basit makinalardan binlerce kişi online olup kaynakllarını kullanabilirler bu nedenlede client kısmı ile pek uğraşılmaz. Kullanıcıların kullanacakları donanımlar yazılımlar merkez sunucuda direk olarak ayarlanabilir.

 

İkinci olarak LAB da insanları merkezi bir sisteme Remote login yapbilir kısıtlamaları oprdan verebilirsin, LDAP yardımı ile merkezi sunucuya bağlanıp PAM ı LDAP için ayarlıyabilir ve VNC ile tüm arkadaşların oturumlarını takip edebilirsin, ayrıca kim hangi programı kullanıyor onmuda konsoldan basitce görebilirsin.

 

Ha bunları nasıl yapılır dersen oturup böyle bir yapı kurmadım ama yolu bu. Bunun bir bitirme tezi olduğunu düşünerek hazırlıyacağın ayrıntılı dökümanıda paylaşırsan sevinirim.

 
Gönderildi : 27/10/2010 23:40

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Selam


Zaten ben öyle birşey demedim ki... Soruya bakarsanız merkezi log on dan bahsediliyor. Benim cevabımda da GP yada diğer AD özelliklerinden bahsedilmiyor.


Artı Linux de LDAP DNS ve diğer dizin hizmetlerini barındırır. Fedora Directory services gibi...


 


VNC, Remote login gibi işler çok iş... PDC yapılandırması ile merkezi logon olunur, Squid gibi yazılımlar ile istediğiniz saatlerde istediğilniz kişiyi nete çıkışını engellersiniz.


Kolay gele


 


 

 
Gönderildi : 28/10/2010 12:00

(@AfsinTaskiran)
Gönderiler: 45
Eminent Member
 

Selamlar;

Tam yaziyordum ki Erdal Bey cogundan bahsetmis. Gereksinimlerimizde merkezi kullanici yonetiminden bahsedilmis. Bunu samba cok rahat yapabilir. Vakti zamaninda samba yi pam ldap ile AD ye de entegre edip cross platform sorgularla calistirmistik.

Bir de Linux Terminal Server Project - LTSP vardi. LTSP ile neler yapilabildigine bakarsaniz bitirme projesi anlaminda size cok fikir verebilir.

 
Gönderildi : 02/11/2010 01:49

(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

merhaba,

Şuan kuruluma geçtik.Dİğer arkadaşım Active Directory kısmıyla ilgileniyor.Kaynak yönünden zengin oldugu için fazla sorun çıkmadı.Ben ubuntu 10.04 ve fedora 14 indirip VMware üzerine kurdum fakat nerden başlayacaımı bilemiyorum,hiç kaynağım yok.Ldap,samba,fedora directory ile ilgili türkçe kaynağınız var mı?yada kısaca nasıl başlamam gerektiğini anlatabilirmisiniz?Öncelikle 1 servera 2 tane win7 kurulu bilgisayarı bağlayıp yönetebilmem gerekiyor.(Şu an ubuntu 8.04 hardy indiriyorum,onuda kurcam)

Teşekkürler..

 
Gönderildi : 25/11/2010 01:45

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

http://belgeler.org/

 
Gönderildi : 25/11/2010 03:26

(@emrey)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Ertan hocam çok saolun

 
Gönderildi : 26/11/2010 02:24

(@alafranga)
Gönderiler: 2
New Member
 

 Cumhuriyet Üni yönetim bilişim sistemleri öğrencisiyim bizede hocamız buna benzer bir proje verdi ancak bilgimiz çok üst seviye değil araştırıp öğrenip uyguluyacağız zaman dilimi kısıtlamamız yok

bu işlemi window ortamında yapmayı planlıyoruz izlememiz yolları  ve bilmemiz gerekleri söylebilirmisiniz

şimdiden sağolun

 
Gönderildi : 30/12/2010 00:08

(@alafranga)
Gönderiler: 2
New Member
 

ayrıca şunu ekliyeyim bizim yaptığımız program localde çalışıcak web ortamı olmasına gerek yok

 
Gönderildi : 30/12/2010 00:22

Paylaş: