Forum
arkadaşlar merhaba,
ben yeni aldığımız notebookun d sürücüsüne xp işletim sistemini ve sonrada c sürücüsünede windows7 işletim sistemini kurdum. bir sorunum yok. fakat şimdi birde linux ubuntu kurmam gerekli.. sizce nasıl yaparım? 3.partitionum mevcut.
bilginizi paylaşırsanız sevinirim.
merhabalar
bence hiç öyle uğraşmayın. vmware workstation veye avirtual pc ile bu işi çözün daha iyi. rahat edersiniz.
kolay gelsin
Windows 7 and Ubuntu, despite their opposing missions, can get along
like best pals on a single computer.
Internette buldugum bir makalede, win7 ve ubuntunun gayet iyi bir ikili oldugundan bahsederek makaleye baslanmis ve win7 kurulu bir makineye linux ubbuntunun kurulumu anlatilmis.
Forum kurallarini okudum link vermek yasak demiyor fakat genede direkt link vermiyim. Fakat sadece yukaridaki ingilizce cümleyi alip google a yapistirirsaniz, ilk cikan link sizi dogru makaleye götürecektir. Ingilizce destek gerekirse tekrar yardimci oluruz.
gerekli bilgileri buldum gibi ve extra olarak sizin dediğiniz makaleyede bakıyorum. yarın sabahtan dediğim sistemi denicem, gelişmeleri burayada yazarım. yardımlarınız için çok saolun..
Merhabalar,
Hem Windows hem de Linux sistemleri Multi Boot sistemini tam olarak desteklemektedir. Fakat burada asıl sorun şu şekilde oluyor. Windows sistemleri yine Microsoft tarafından oluşturulmuş FAT,FAT32,NTFS disk biçimleme sistemlerini desteklemekte. Linux sistemleri ise EXT*,FAT,FAT32,NTFS sistemlerini desteklemekte. Fakat Linux sistemleride FAT* ve NTF sistemlerine yüklenemiyor. Bu durumuda Widnwosun Boot okuyucusu Linux disk biçimleme sistemini tanımıyacaktır. O zaman kullanılması gereken Linux bazlı bir boot yükleyicisidir. Şu an hali hazırda Gurub ve lilo olmasına karşın ehemen hemen tüm dağıtımlar gurub desteklemekte.
Linux sistemlerindenh xBuntu ( Ubuntu, Kubuntu Vs. ) dağıtımları, WUBI adını verdikleri Windows Install sistemini destekliyorlar isterseniz Windowsunuz açıkkan cd sini takıp Wubi kurulumu yaoabilir isterseniz ve kendinize güveniyıorsanız Windows kurulu olan makinanızı cd ile boot edip kurulum yapabilirsiniz. Gurub sistemi yüklü olan sistemleri tanıyacaktır ama tehlikeli bir işlemdir dikkat ve bilgi gerektirir.
Gurub sistemine yüklü olan diğer işletim sistemleride eklenebilmektedir fakat Linux kullanıcı hakları su ve sudo hakkında bilgi edinmeden ve dosyalarını yedeklemeden bu işe girişmenizi önermem.
ben ubuntu yüklücem 3.işletim sistemi olarak
ve
edindiğim bilgiye göre; linux yüklü bir cihazda windows kurulamıyormuş, fakat windows yüklü bir cihazda farklı partitiona linux kurulabiliyormuş. bu duruma göre hareket ederek önce windows yüklü diskin yedeğini alarak, linux için normal bir kurulum düşünüyorum.
Arkadaşlar Selam
Aslına bakarsanız, windows yüklü makineye de linux kurulur, linux kurulu makineyede windows kurulur, kurulmaz diye bişey yok. İşin özünde önyükleyici (bootloader) var. Bir bilgisayar da birden fazla işletim sistemi olarak linux ve windows işletim sistemlerinin bulunmasını istiyorsanız, kurulum sırasının önceliğini windows a vermek zorundasınız. Sebebi ise windows işletim sistemi önyükleyici olark mbr alanına kendisi yazıyor ve ben kendi önyükleyicimi kullanırım, kimseyi tanımam manasında bir işlem gerçekleştiriyor. Fakat windows kurulumu ardından linux kurulumu yaparsanız, linux işletim sistemi burada biraz daha iyi niyetli davranıp, kendi önyükleyicisi olan "grub" ı yükler ve ben windowsu da tanırım arkadaş der.
Yani işin kısası bilgisayarınızda linux ve windows işletim sistemlerini istediğiniz zaman açıp kullanmak istiyorsanız, önce windows sistemleri son olarak linux işletim sistemini yüklemeniz gerecektir.
Not : Önce linux kurulumu yaptıktan sonra farklı bir bölüme windows kuracak olursanız, açılış yöneticisi linux işletim sistemini görmeyeceğinden linux işletim sisteminizi kullanamayacaksınız. Bunun çözümü ise Live bir cd kullanarak "grub" açılış yöneticisini tekrar yüklemektir.
İyi çalışmalar
olmaz.
Olmayan Nedir ?
arkadaşlar sonunda başardım 🙂
ilk önce zaten windowsları kurmuştum. son kalan 3.partitionuda ikiye bölerek, 4.partitiona çıkarttım. fakat benim bölmeme gerek yokmuş, ubuntu kendini harddiskin son bölümlerine ayarlıyormuş. o kendini ayarlayınca bu sefer 2 ayrı depolama sürücüm olmuş oldu. bende bu iki bölümü birleştiriyim derken windowslarım ve ubuntu çöktü... aldığım imajlarda fayda etmedi.
size tavsiyem şu; ilk önce diski 3. partitiona ayırın c,d,e olarak... d sürücüsüne önce xp kurun, sorna c sürücüsünede windows7 kurun. sorna ubuntu cdsinden boot ederek ubuntu kurulumuna geçin. zaten yüklenicek disk oalnı bölümüne geldiginde kendine ayrı bir partition ayırıyor.. bunun boyutunu o an belirliye biliyorsunuz. yani en başta siz belirlemeyin linux ubuntu kurucagınız yeri.. sonradan yapılan partition değişikliklerinde çünkü kafayı yiyor 🙂 ben bu son dediğim şekilde yaptıktan sonra xp sadece chkdsk istedi.. sornasındada sorun kalmadı tabi.. bilginize 😉
biraz karışık olduysa kusuruma bakmayın tabi 🙂
yalnız bir sorum olucak;
şuanda notebook açıldıgında hiç müdahele edilmez ise ubuntu yu açıyor.. bunu nasıl windows 7 oalrak ayarlıya bilirim ubuntu üzerinden?
Olmayan Nedir ?
Olmayan nedir söyler misiniz ?
Selam
#vi /boot/grub/menu.lst
dosyasını bir editor ile açıp düzenlemeniz gerecektir. İçerisindeki konfigürasyonu tam hatırlamıyorum. Eğer çözemezsiniz tekrar yazın yardımcı olurum.
İyi çalışmalar
boot klasöründe menu.lst dosyasını göremedim. windows gibi gizlenmişmidir?
Olmayan Nedir ?
Olmayan nedir söyler misiniz ?
Valla ben cem engin arkadaşın dediğine olmayan nedir dedim sizin yazdıklarınıza değil.
boot klasöründe menu.lst dosyasını göremedim. windows gibi gizlenmişmidir?
Dosyanın tam adresi /boot/grub/menu.lst bu şekilde birde vi yerine pico ya da nano kullanın daha iyi metin editörleridir. Örnek ayarların hepsi dosyanın içinde mevcut.
boot klasöründe menu.lst dosyasını göremedim. windows gibi gizlenmişmidir?
Dosyanın tam adresi /boot/grub/menu.lst bu şekilde birde vi yerine pico ya da nano kullanın daha iyi metin editörleridir. Örnek ayarların hepsi dosyanın içinde mevcut.
ben hala menu.lst dosyasını bulamadım desem garip kaçmaz demi 🙂
ayrıca şunuda belirtmek isterim ki ubuntuyu daha önce kullanmadım. yani benim düz mantık yapmış olduğum işlem; computer/file system/boot/grup dosyasına girerek menu.lst dosyasını bulmak. doğrumuyum yoksa yanlışmıyım buna siz karar verin artık..
sudo nano /boot/grub/menu.lst
Konsol açıp bunu yazman lazım yalnız bu dosya ile oynamak biraz tehlikelidir. Yedeklemekte fayda var ayrıca tam olarak ne yaptığını anlamadan birşeyde yapmamalısın.
sudo nano /boot/grub/menu.lst
Konsol açıp bunu yazman lazım yalnız bu dosya ile oynamak biraz tehlikelidir. Yedeklemekte fayda var ayrıca tam olarak ne yaptığını anlamadan birşeyde yapmamalısın.
çok saolasın yardımların için öncelikle, fakat ben daha öncesinden pek linux kullanmamış biri olarak bu dediklerini beceremiyorum sanırım.
benim yaptığım işlem şu oldu şimdi;
- sol üst köşeden Applications->accessories->terminal
sonrada verdiğim komutu birebir yazıp okledim. benden şifre istedi, girdim ama hiç bir şey olmadı. bana nerelere girmem gerektiğini adım adım belirtme şansın varsa ve belirtirsen sevinirim.
tekrar saolasın.