Forum
Hali hazırda domainde 1 adet ADSL bağlantısı mevcut ve download limitimiz 60GB ve bu okula yetmiyor. 10 gün kaldı ay sonuna ancak şimdiden download hakkımız bitti.
Interneti filtre etmek ve proxy için Ubuntu Linux kullanıyoruz. İkinci bir ADSL bağlantısı almaya karar verdik (farklı firmadan 100GB).
Biraz araştırdım net bir sonuca ulaşamadım. Linux ile bunu tecrübe eden oldu mu? Sırf bu konu yüzünden linuxu bırakmalı mıyım? Windows tarafında daha kolay bir yol varmı?
Mevcut yapımız basitçe alttaki gibi ve internet çıkışımızın 2 tane olması gerekiyor.
Yapınız microsoft ağırlıklı bence linux a hiç bulaşmayın heleki çok hakim değilseniz.Microsoft kullanıcı dostu ve hata tölaransı sağladığı için bu günlere geldi.Linux ya evet ya hayır ortası yok.Hata payı yok.iyi düşünün.
Bence Linuxdan vazgeçmeyin.. İki bağlantı linux üzerinden yonlendirme rahatlıkla yapabilirsiniz.. Squid ve iptables ile bunun nasıl yapılacağına dair örnekler mevcuttur. Bende çalıştığım şirkette linux aynı mantıkla aynı gorevde kullanıyorum. yapılandırdıkdan sonra başına filterları editlemek vede diskleri kontrol için gidiyorum. Windows için aynı şey şöylenemez. ayrıca Lisans vsvs.. Dediklerin yanlış anlaşılıp windows karşıtı olduğum anlaşılmasın. Bu merkezi noktanın Görevi bence Linuxdur..
Bence pfsense ile bu konuyu çok rahat ve profesyonel bir şekilde çözebilirsin.Hatta traffic shaper özelliği sayesinde bazı protokollere bandwidth koyabilirsin.Ayrıca pfsensenin squid ve dhcp servisindende yararlanabilirsin.
http://doc.pfsense.org/index.php/Multi_WAN_/_Load_Balancing
burda ayrıntılı ve şekilli bir şekilde anlatıyor.KEndince uyarlayabilirsin.İyi çalışmalar
Sağolun arkadaşlar. Bende şahsen linuxtan vazgeçmek istemiyorum zira tüm sistemde sorun çıkarmadan işini adam gibi yapan tek şey diyebilirim. pfsense tam aradığım şey sanırım. Ancak bu sadece FreeBSD üzerindemi çalışıyor? Ubuntu linux üzerine kurabilir miyim?
Hepiniz sağolun
pfSense bir uygulama degildir.. Bir UNIX dagitimi olarak dusunebilirsiniz. Gereksiz ve kullanim amacina uygun olmayan materyal, kod, kutuphaneler, man ve dokuman gibi seylerden arinmis salt bir sistemdir. Fakat DSL veya Fiber v.s. hatlarini Load-Balance yapmak dusunuldugu gibi degildir.. Load-Balance mimariye gecerseniz, sizde goreceksinizki sitenin birinde oturum acip sayfayi yenilediginizde oturumunuz dusmus olacak veya banka v.b. platformlarda yaptiginiz islemler her seferinde tekrarlanacaktir.
DSL v.b. hatlari Load-Balance yapmak icin iyi derecede Network bilgisi gerekmektedir.. Ayrica bagli bulundugunuz santralin (ttNet Telekom gibi) size ozellikli olarak NG, LACP, LAGG v.s. protokollerden birinden destek vermesi gerekir. Gunumuz Turkiye'sinde boyle bir hizmet bulunmamaktadir. Port veya Servis bazli Load-Balance yapabilirsiniz fakat bu islemde ciddi Network bilgisi gerektirecektir.
Windows, Linux veya UNIX konusuna gelincede insanlar hep sempati duydugu sekilde olaya yaklasiyor.. Hepsinin yeri ve kullanim amaci birbirinden farklidir. 1998'den bu yana Linux/BSD gelistiricisiyim.. Sahsi gorusum sudur: ADS, Group Policy, Desktop, Oyun v.b. bir platformda calisacaksaniz, Windows mukemmeldir. Network agirlikli bir platform olacaksa OpenBSD tartisilmaz liderdir. Standart Servisler icin konusacak olursak, saglanacak servisin cinsine gore FreeBSD veya Linux (Debian) olmalidir. Disk, Java Env. veya Cluster konularinda tabikii Sun Solaris ve ZFS mukemmel olacaktir.
Hepsinin yeri ve kullanim amaci farklidir. Sempati duyarak konuya yaklasmak yanlistir.
Saygilarimla..