Forum
BIOS tan bilgisayarımızda bulunan donanım ayarlarını değiştirebildiğimizi heralde hepiniz biliyorsunuzdur. Eğer anakartımız yeni taktığımız bir donanım ile uyumsuzluk yaratıyorsa BIOS güncellemesi ile bu uyumsuzluğu aşmak mümkün. BIOS güncellemesi ile,mevcut BIOS umuzu anakartımızın üretici firmasının çıkarttığı daha yeni bir BIOS sürümü ile değiştirmiş oluyoruz.
Ortada herhangi bir problem yokken güncelleme yapılması hem tavsiye edilmez hemde pek mantıklı değildir. Ama arasıra BIOS sürümlerini kontrol etmekte fayda vardır; işimize yarayacak yeni özellikler gelmiş olabilir, kritik sorunlar giderilmiş olabilir. Örneğin yeni bir işlmci çıktı ve kitapçığında yazdığına göre anakartınızda bu işlemciyi desteklemekte; ama işlemciyi monte ettiğinizde anakartın işlemciyi tanımadığını yada yanlış tanıdığını gördünüz. İşte bu aşamada BIOS güncellemesi olmazsa olmaz bir işlemdir.
Unutmamamız gereken önemli bir nokta BIOS' un ROM (sadece okunabilir bellek) üzerine yazılı olduğudur. Peki ROM üzerindeyse güncellemeyi nasıl yapacağız sorusu kafanızda canlanmış olabilir. Günümüzde BIOS'lar EEPROM (Elektronik olarak silinebilir programlanabilir ve sadece okunabilir hafıza (Electronic Erasable Programmable Read-Only Memory) üzerine yazılmaktadır. Bu yüzden yeni güncellemeleri yapabilmekteyiz. Örneğin bu güncellem işlemi için Asus anakartlar AFLASH adında bir program kullanır.
BIOS Güncelleme İşlemi İçin Neler Gereklidir? Riskli midir?
Güncelleme işlemi belli bir plan dahilinde yapılmıyorsa ve kurallara uyulmuyorsa oldukça riskli bir iştir. Uyulması gereken kurallar anakartınızın üretici firmasının sayfasında yer almaktadır. Güncelleme işlemi başarısız olursa sisteminizin bir daha açılmama riski bulunmaktadır. Bu yüzden güncelleme olayına başlamadan önce üretici firmanın sayfasında yazan kurallara mutlaka göz atmalısınız.
Güncelleme işlemine başlamadan önce bilmemiz gerekenler :
- Anakartınızın Markası & Modeli
- Anakartınızın Üreticisinin Web Sitesi
- Anakartınız için gereken BIOS dosyaları ve sistem disketi
Anakart Üreticilerini BIOS dosyalarının ve programlarının yer aldığı adresler:
ASUS: http://www.asus.com.tw/products/motherboard/bios.html
GigaByte: http://www.gigabyte.com.tw/support/mbbios_index.htm
Abit: http://www.abit-usa.com/english/down...pdate/main.htm
MSI: http://www.msi.com.tw/support/bios/main.htm
Soyo: http://www.soyousa.com/686bios.html
INTEL: http://support.intel.com/support/motherboards/desktop/
IWILL: http://www.iwillusa.com/support/Prod...sp?SupportID=8
FIC: http://www.fic.com.tw/techsupport/dr...earchbios1.asp
SpaceWalker (Shuttle): http://www.spacewalker.com/english/download.htm
Tyan: http://www.tyan.com/support/html/bios_support.html
Elinize sağlık hocam, Bu yazıya birde firmware güncellemeyi dahil etseydiniz çok güzel olurdu. Aldığımız pek çok üründe bu gerekli bir işlem çünkü. ADSL modem'den storageye kadar her üründe yapılabiliniyor yada gerekiyor.
Tekrar teşekkürler