Forum
Merhabalar arkadaşlar,
Son zamanlarda Dünyada değişen hava olayları bizleri farklı koruma yollarına itmektedir. Özellikle ülkemizde yapılmayan durumlar ciddi zararlara neden olmaktadır milyonlarca lira harcayarak yapılan sistem odaları elektriksel sorunlar nedeniyle çöp haline gelebilmektedir.
Normalde Yasal zorunluluk olan Resmi Gazete Tarihi: 25.04.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28628 ve
2.3. Tesisatlar
21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 ve PARATONER İSE TS EN 62305-3 standartlarında belirtilen hususlara göre yapılır.
Ancak baktığımız zaman sistem odalarının yıllık olarak kontrol edilmesi gereken yerler içerisine girmektedir.
Milyonlarca lira para harcayarak UPS sisteminden tutup elektrik sistemine kadar özenle tasarlanmış olan Nonstop 7/24 mantığı ile çalışmasını istediğimiz alanlarda elektrik muayenesi olmadığını görmek beni üzmektedir.
Her yıl düzenli olarak binaların işletmelerin Sitelerin bu işlemi yaptırmaları zorunlu iken denetim eksikliği nedeniyle bu işlemler yaptırılmıyor.
Elektrik muayenesi kontrollerine gittiğimde genelde Elektriksel birçok sıkıntı ve sorun görmekteyim.
Mesela Sistemi koruma için Parafudr olmadığını görüyorum ve öneri olarak alınmasını söylüyorum.
Yıldırım düşmesi sonucu Düşen yıldırım 2km alanı etkilerden Parafudr olmayan sistemi odası görmek beni cidden şaşırtıyor.
Binanın tamamı Parafudr korunması lazım zaten o ayrı bir mesele ancak maliyet açısından kaçsalar bile en kötü sistem odalarına takılması azami önem arz etmektedir.
Topraklama ölçümleri Şalt ekipmanın incelenmesi ve Termal görüntüleme yapılması gerekmektedir.
Ancak bunları kimse yaptırmıyor ve haberleri dahil yok.
Bazı yaptıran yerler gördüm onlarda sadece evrak olarak olduğunu farkettim İSG firmaları gelip uygun uygun diyerek rapor yazıp gitmişler.
Sonuç 1ay sonra storage vb. diğer cihazlarda elektriksel arıza nedeniyle 5-10bin$ zarar.
Giden verileri kurtulmaz ise birde burdan yak.
Elektrik sistemi Muayene ve kontrolü evlerde ve işletmelerde yasal zorunluluk iken buna sadece başımıza iş gelince yaptırıyoruz.
Elektrik muayenesi yaptıran yada yaptıracak arkadaşlara önerim şudur.
Termal raporlarınızı isteyiniz.
Topraklama değerlerini kontrol edip bir önceki sene ile karşılaştırınız.
Parafudr vb. şalt ekipmanında yok ise bunları temin ettirmenizdir.
Yoksa yıldırım düştü,elektrik arızasıydı vb. diyerek Kamera sistemi Storage vb. artık dijital sistemlerde oluşacak sorumluluk aslında size ait.
Elektrik işlerine Teknik servis bakıyor olabilir ama bu bilgilere sizlerinde sahip olması gerekmektedir.
Vucudumuzdaki statik elektriğin bilgisayarları bozduğunu biliyoruz ama elektrik sistemleri ile ilgili sistem odalarında bir aksiyon almıyoruz.
Ben hem Uzun yıllar IT sektöründe çalışmış birisi olarak hemde Elektriksel testler yapan birisi olarak bu konuda çok büyük bilgi kirliliği ve eksikliği umursamazlık olduğunu görüyorum.
Umarım sistemdeki bu sorunları bilgilenerek aşabiliriz.
Umarım açıklayıcı ve aydınlatıcı sizi yönlendiren önlem almanızı sağlayacak bir makale olmuştur.
iyi okumalar.
Güzel bilgi için teşekkürler.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.