Forum

Layer 3 switch ve d...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Layer 3 switch ve dhcp server bulunan yapıya ip santral ve ip telefon entegrasyonu

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
2,918 Görüntüleme
(@cihangocmen)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Layer 3 switch ve dhcp server bulunan yapıya ip santral ve ip telefon entegrasyonu yaparken izlenilen yol

( Karel ip telefon ve santral )

Amaç : Mevcut halde data vlanına access olarak set edilmiş kenar switchlerden gelen ethernet portları üzerinden yeni tesis edilen dijital ip telefonları ayrı bir ses (voice) vlan ı ile çalıştırmak, ip telefonlara santral üzerinden otomatik olarak konfigürasyon yüklemek ve ip telefon üzerinde bulunan 2. Ethernet portundan bilgisayarlara bilgisayarların mevcutta bulundukları data vlanının aktarılmasını ve kullanılmasını sağlamak. 

Sistemin çalışma mantığı : Yeni kurulumu yapılacak ip telefon network kablosuna bağlandığında bağlı olduğu portun access olduğu vlan üzerinden dhcp server a gidip ilk ip adresini alır. Bu işlem sırasında dhcp server option 66 özelliği ile otomatik olarak konfigürasyon dosyasını çekeceği tftp server ip bilgisini de alarak bu server üzerinden konfigürasyon dosyasını çeker. Konfigürasyon dosyası içerisinde santrale register olmak için gereken bilgiler ile voice vlanının vlan ayarlarıda bulunur. Telefon kendisini yeniden başlatarak bu konfigürasyonu uyguladığında wan portuna voice vlan id si ayarlanır ve telefon voice vlanı üzerinden ip alır. Santral üzerinden alınan konfigürasyonda gerekli ayarlar doğru yapılmış ise telefon register olur ve çalışır.

Yapılan işlemler :  Yerleşkemize yeni kurulan dijital ip santral ve ip telefonlar için ilk olarak bir voice vlanı oluşturuldu ve kenar switchlerin tamamında telefon takılabilecek bütün portlar ile kenar switchin uplink portu bu vlana trunk olarak ayarlandı. Bu vlan Backbone switch de de oluşturularak vlana management ip si ve dhcp için ip helper adresi ayarlandıp kat switchlerinin backbone switch e bağlı bulunduğu portlar bu vlana trunk olarak atandı. Backbone switchdeki mevcut data vlan konfigürasyonları aynı şekilde bırakıldı. Santral backbone swithc in bir portuna bağlandı ve bu port backbone switch üzerindeki voip vlana access olarak ayarlandı. Eğer santral de kenar switch e bağlansaydı santralin bulunduğu port santral üzerinde elle vlan tanımının girilmemesi durumunda voice vlan a access olarak ayarlanması gerekecekti.  Dhcp server üzerinde voice vlanı için switch üzerinde voice vlanının dağıtması istenen yeni bir adres aralığı (scope )oluşturuldu ve bu adres aralığına router adresi olarak backbone switch üzerinde oluşturulan ses vlanının ip adresi verildi ayrıca bu scop üzerinde option 66 özelliği aktif edilip bu özelliğe tftp server adresi olarak santralin ip adresi verildi. Dhcp üzerinde ayrıca ip telefonun bağlandığı portun access olduğu vlana ip dağıtan scopda  da aynı şekilde option 66 özelliğinin aktif edildi. Santral firması ip telefonların tanımlarını santral üzerine girip cihazların santral üzerinden çekeceği konfigürasyon ayarlarını yapıldı. Son olarak telefon network kablosuna bağlandı ve test edilerek  işlem sonlandırıldı.

Yaşanılan sorunlar ve çözümleri:

1 – Mevcut scoplara gerekli ayar yapılmasına rağmen ilk önce dhcp option 66 çalışmadı. Bu ayar silinip tekrar yazılınca sorun düzeldi.

 
Gönderildi : 29/12/2017 18:48

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33428
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba,

Bilgi ve paylaşım için teşekkür ederiz.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 31/12/2017 00:56

Paylaş: