Forum
Layer 2 Switching teknolojisi donanıma dayalıdır. Bu nedenle host üzerinde MAC adresini kullanarak netwrokü filtreler. Switchlerde fitler tablolarını oluşturmak için ASIC (Application Spesific Integrated Circuits) yönetimi kullanılır.
Layer 2 Switch aygıtları paketleri (freme ) donanım adreslerine göre gönderdikleri için hizlıdırlar. Layer 2 özelliklerini şu şekilde özetleyyebilirz;
1. Donanım temelli köprü (bridging)
2. Hız
3. Düşük maliyet
Layer 2 Swich Fonksiyonları
Layer 2 switching sürecinde üç işlem yerine getirir
1. Adres öğrenme (Adres Learning)
2. Yönlendirme/Filtreleme (Forward / filtering )
3. Döngü Önleme (loop avaidance)
Adres öğrenme işlem her paketin MAC adresini bir MAC veritabanına tutmasıyla sağlanır. Yönlendirme işlemi ise alına paketin hedef adresinin bulunmasını sağlar. Döngü önleme özelliği ise , switchler arasında birden çok bağlantının olduğu durumlarda fazlalık (redundancy ) oluşursa, bu özellik döngüyü önler. Döngü önlemede STP (Spanning Tree Protocol ) kullanılır.
STP Spanning Tree Protocol; DEC tarafından geliştirilmiş ve IEEE tarafından 802.1 olarak kabul edilmiş bir protocoldür. STP ana görevi Layer 2 networklerinde oluşan döngüleri durdurmaktadır. STP sürekli olarak networkü izler ve gereksiz hatları kapatacak döngü oluşmamasını sağlar .
Spanning Tree İşlemi
Network üzerinde bütün bağlantıları bulur ve fazla bağlantıları kapatır. Bu işlem network üzerinde bir root bridge seçilmesi ile olur. Bir network yalnız bir ROOT BRIDGE vardır. Diğer switchler ise nonroot bridge olarak adlandırılır.
Root bridge öncelikle ve MAC adresinin numarasına göre seçilir. Bir STP’nin varsayılan önceliği 32,768’dir. Küçük MAC adresi seçime neden olur.
SWITCH TÜRLERİ
Cisco alanında LAN switch modları şunlardır.
1. Store and Forward (Saklama Ve İletme)
2. Cut through (Kesme Yoluyla)
3. FragmentFree
1. Store and Forward switching ana lan switching türlerinden birdir. Bu yöntem switch paketin tümünü kendi belleğine kopyalar ve CRC (Cyclic Redundancy Check) bilgisini hesaplar. Paket (frame) hata içermiyor ise hedef adres bulunur ve paket gönderilir. Bu süreçte paketin tamamı switche kopyalandığı için zaman (latency) gecikme olabilir.
2. Cut Through switching yönteminde ise switch yalnızca hedef adresi kopyalar. Ardından hedef adresi arar ve paketi gönderir. Bu yöntemde yalnız adres saklandığı için zaman olarak daha azdır.
3. FragmentFree yöntemi ise Cut Through yönteminin değişik şeklidir. Hata kontrolü özelliklerine sahiptir.
Bilgi için teşekkürler.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
öncelikle teşekkür ederim
aklıma takılan bi husus var ;
store and forward switching sisteminde pakete hata yoksa hedefe gönderiliyor ..peki pakette hata olup olmadığını hangi aşamada anlıyor kendi hafızasına kopyalamadan önce denetliyormu yada kendi hafızasına yedekledikten sonra mı denetleyip hata olup olmadığını anlıyo ve gönderiyo yada gönderdikten sonra hedef adres tarafından mı pakette hata olduğu bildiriliyo(düşük bi ihtimal veriyorum böyle olmasına)?? gibi sorular aklıma geldi cevabınız için teşekkür ederim saygılarımla..
merhaba;
layer 2 saadece fizikzel veri içerine bakmadan MAC adresine dayalı aktarım yaptığı için veri eğer tam gelmiş ise gönderir. fizikzel olarak
http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/switches/ps9441/ps9670/white_paper_c11-465436.html
vermiş olduğum linkte daha ayrıntılı olarak cevap göreceksiniz;
kolay gelsin
çözümpark ı türçe kaynak adresi olduğu için tercih ediyoruz zaten.. ingilizce kaynak bulmak zaten kolay ama yine link için teşekkür ederim