Forum
Üstatlar iyi günler. Bir arkadaşımdan, VLAN konfigürasyonunu öğrenmek adına ödünç bir HP Switch aldım. Lakin hevesimin aksine temelim olmadığı, yüz yüze soracak kimsem de olmadığı için aklıma, gene daha önce de bana bu gibi konularda oldukça yardımcı olan bu forumda ki siz büyüklerim geldi. Kaldı ki anlayışınızdan dolayı, bilmeyip öğrenmek istediğim konular hakkında da burada çekinip utanmdan "bilmiyorum" diyebiliyorum. Öncelikle bu işi ilk defa yaptığımı belirterek konuya geçiyorum.
Kuracağım VLAN'ın sağlamasını evdeki masaüstü ve 1 adet notebook'um ile gerçekleştireceğim.
Switch kodu: HP 1910-8G-PoE+ (65W) Switch(JG349A)
Daha switch arayüzüne girmeyi bile başaramadığım için öncelikle bu konuda yardımcı olmanızı isteyeceğim. Ardından VLAN yapılanması için yardımlarınızı almak zorundayım zaten yoksa SSH'ı daha bilmezken tek başıma kurmam olanaksız.
Switch'in herhangi bir portundan Airties modemime LAN ile bağlantı kurup masaüstü bilgisayarımdan ipscan ile taratarak switch'in 192.168.2.80 olan ip'sinden web arayüzüne ulaştım. Ama kullanıcı adı, şifre ve doğrulama kodu sorduğu için bunları nereden temin edeceğimi bilemedim. Yani switch kasasının üzerinde default ip olarak 169.254.199.103 yazıyor ama bu ip, tarayıcı arayüzü için mi yoksa konsol arayüzü için mi anlamadım zaten pinklediğimde de ulaşamıyorum. Yani benim web'e ulaştığım ip'yi 168.254.199.103 ile mi değiştirmiş daha önce kullanan? Yani switch'ler de konsol ip'si ile web arayüzü ip'si ayrı oluyor sanırım?
Kaldı ki konsol arayüzünden de putty programı yardımı ile bu default ip'ye ssh protokolü ile bağlanmaya çalıştığımda bağlanmıyor. Ne kadar olmayacağını düşünsem de Web arayüzü ip'si ile de putty üzerinden aynı şekilde girmeyi denedim ve haliyle gene olmadı.
Son olarak bu ilk mesajımda soracağım soruların sonucusu ise, switch ön yüzünde konsol girişinin yanında 1000Base-X 9 yazan ve bayağı bir derin olan bir port var. Bu porta ne giriyor? Ve işlevi nedir?
Yardımcı olursanız minnettar kalırım.
Switch muhtemelen modeminizden IP almıştır. Varsayılan Kul. Adı "admin" şifresi ise boştur. Eğer bir şifre konulmadı ise bu şekilde arabirime erişebilmeniz gerekir. Console konusuna gelince. Konsol bir ethernet arabirimi değildir. Her ne kadar switch üzerinde ethernet portu gibi görünsede (RJ45 konnektör) Console seri bir arabirimdir. Dikkat ederseniz üzerinde hız ve parity gibi değerleri yazar. Burayı bir ucu rj45 diğer ucu DB9 olan bir kablo kullanmanız ve putty ile bağlanırken de seri port seçmeniz gerekli.
Hocama katılıyorum. Ek olarak aşağıdaki dökümanları indirin inceleyin.
http://dosya.co/0jk6dwi5seni/hp.rar.html
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. O dökümanları anlayabilecek düzeyde olsaydım konu açmama zaten gerek kalmazdı hocam. Sizden sadece, switch'e erişim ve yönetmenin yanında basit bir VLAN oluşturmanın kestirme yolunu öğrenmek istiyorum. Oraya kadar gidebilirsem gerisi zaten gelecektir.
Web arayüzüne hala erişemiyorum. Şifre kısmını boşta bıraktım lakin Verify Code'u girmeden de ilerlemiyor zaten. Nedir bu doğrulama kodu? Bu switch'e nasıl reset atabilirim peki? Web arayüzüne giremediğime göre sadece konsoldan mı putty ile bağlanmam gerekiyor? Kaldı ki konsol kablosu bulsam bile bilgisayarımda, konsolun RS232 (DB9) ucunu bağlayabileceğim seri port yok ki. RS232 to USB li birde çevirici almam gerekecek sanırım.
Ayrıca switch üzerinde ki bu 1000Base-X 9 yazan portun işlevi nedir? Ve o porttan switch'e nasıl ulaşabilirim?
Yani ilk etap da önce bir switch arayüzüne ulaşmam lazım. Ondan sonra aklımda ki diğer soruları sormaya devam edebilirim. Teşekkürler.
Verify kodu Robot yazılımların deneme yanılma yaparak şifre denemelerinin önüne geçme amaçlı kullanılan bir yöntem. Web arabirimine login olmak için bu kodun girilmesi gerekli. Konsol'u kullanmak için bilgisayarınızda seri port bulunmalı.
Şifreyi cihazı aldığınız arkadaşınıza sorun belki biliyordur.
Konu farklı yerlere gidiyor.Cihazı resetlemek için konsol'dan bağlanmak gerekecektir.
1000Base-X SFP modül takabileceğiniz slottur. Yani Fiber bağlantı için. 9 Port numarası.
Bilgilendirmeler için canı gönülden teşekkürler hocam. Sayenizde kafamdaki çoğu soru işareti açıklığa kavuştu. Arkadaşı şimdi arayıp sordum ama aldığım cevap "Ben bu şirkete girdiğimde o switch buradaydı, poe switch olduğu için arada işim düştükçe dijital kameraları bağlayıp test etmek için kullanıyorum. Onun dışında bir bilgim yok" oldu.
Konunun içinde öğrenmek istediğim terimleri de sorduğum konu farklı yerlere gidiyor gibi gözükebilir ama sizden tam da istediğim bilgileri alıyorum hocam merak etmeyin.
Peki, bu konu doğrultusunda gene devam edersek;
Yani bu switch'i yönetmeyi ve VLAN oluşturmayı web arayüzü üzerinden öğrenmem için evvela reset atmam lazım sanırım.
Elimde RS232 to Paralel Converter, RS232 to USB ve Dişi iki uçlu RS232 connector mevcut ama üçü de benim switch'e res atmama yaramıyor.
Bana RJ45 to RS232 converter lazım. Bu sayede bilgisayarımda seri port olmasa da switch'den gelen RS232'yi elimdeki aparatlarla USB'ye çevirerek bilgisayara bağlayıp konsola ulaşabilirim sanırım değil mi? Yani bu kablo lazım;
Zira kasamın arkasında ki girişler malum, switch'e konsol bağlantısı yapabileceğim ne seri ne paralel port var;
Eğer bu bahsettiklerim mümkün ise lütfen doğrulayın hocam zira ancak o vakit RS232 to RJ45 converter temin etmeye çalışacağım?
İlk resimde ki ortadaki kablo ile ikinci resimdeki mavi kablo işinizi görecektir. Mavi kablo genelde Cisco cihazların içinden çıkıyor.
Console kablosu bir konvertör yada adaptör değil. Ucunda farklı konnektörleri olan bir kablo sadece.
Bu arada kasanızda (dışarıya çıkışı verilmemiş) bir seri port olabilir. Böyle bir durumda bir adet "com port bracket" de işinizi görecektir.
O halde RS232 to RJ45 kablo aramaya koyulabilirim. Temin ettiğimde tekrar yazacağım hocam şimdilik herşey için teşekkürler.
Ayrıca,
Com port bracket'dan kastınız, bir ucu anakart üzerinde ki usb 2.0 portuna giren, diğer ucu ise rs232 olan aparat ise bunu temin etmeye çalışırım ama öncelikle ilk fotoğrafta ortada ki aparat ile, temin edeceğim RS232 to RJ45 kablosunu switch ile bilgisayara bağlayıp consola ulaşmayı deneyeyim. Eğer ulaşamaz isem o vakit aşağıda ki aparatı temin ederim (tabi com port bracket'dan kastınız aşağıda ki aparat ise)
Zira GA-EP45T-UD3R anakartımın üzerinde ki girişlerin hepsi bunlar;
Sol üstte kırmızı ile siyah soketlerin ortasında COM yazan port. Seri port. Braketin diğer ucu USB değil. Dikkat edin.
Şimdi gördüm. Tamamdır hocam anakartımda da yeri olduğuna göre, eğer ilk yöntem işe yaramaz ise kesinlikle bahsettiğiniz aparatı alacağım. O zamana dek görüşmek üzere.
Hocam tekrar merhaba. Akşam itibari ile RS232 to RJ45 aparatını temin edip bağladım. Lakin putty ayarlarınıyapamadım. Ayrıca aygıt yöneticisin de bağladığım com1 bağlantısında ünlem işereti var. Kaldırıp tekrar yükledim, güncellemeyi denedim ama nafile;
Öncelikle aygıt yöneticisinde com1 bağlantısında ki ünlem işaretini kaldırmanın bir yolunu mu bulmalıyım yoksa bu durumda da putty üzerinden konsola ulaşabilir miyim? Ve putty ayarları ne olmalı tarif edersen yapmaya çalışırım hocam.
Son mesajım üzerine yardımcı olacak kimse yok mu? Zira hala cevap bekliyorum.
USB to rs232 adaptor için güncel driver kullanın. Port ayarları ise switch'in üzerinde yazanlar gibi olacak.