Forum

ilo 3 power meter
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] ilo 3 power meter

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
725 Görüntüleme
(@aytacarslan)
Gönderiler: 799
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar dl380 g7 bir sunucu mevcut. 2 power suppley e sahip. ilo3 üzerinden power meteri incelediğimde ortalama 200w elektrik harcadığını görüyorum. Sunucunun gerçek anlık harcadığı ortalama bu mudur? yoksa başka etkenler var mıdır? çünkü çok az geldi bana. 2 işlemcisi 16 diski mevcut. üzerinde kurulu sanal makinelerle dosya paylaşımı muhasebe programı ve e posta sunucu mevcut. bu kadar az elektrik harcadığına inanamadım. Bu yüzden bilgisi olan arkadaşlara sormak istedim.

 
Gönderildi : 27/02/2020 18:53

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4561
Co-Helper
 

Evet normal az değil ki o değer.:) Sizi desktop gamer'lar yanıltıyor herhalde orada da teknik arka plan farklı average tüketim farklı şey bench peak tüketim çok farklı. Sizin ki çok bile tüketiyormuş ben 2 node cluster da 135w average görüyorum mesela.:)
Bu sunucularda 920W 80+platinium level %91 efficiency ps bulunur bunların peak vs hesaplarını netden öğrenebilirsiniz. cpu'lar devamlı %100 mü çalışıyor?:) 600w %91 de peak değeri sihhatle kaldırabilmesi yeterlidir 900w değerle çalışsa 2 ay gitmez zaten o ps'lar. Hw de cpu, mb, vga'lar büyük tüketimi oluşturuyor geri kalanı toplasanda pek birşey yapmaz. Bir de desktop'ların high price 80 plus platinium ürünlerinide baz alsanız bunların MTBF değerleri çok düşüktür özellikle peak durumda. PFC devreleride basittir. Konunun thermal verimlilikten, üretim prosesine çok geniş bir bağım alanı var.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 27/02/2020 20:07

(@aytacarslan)
Gönderiler: 799
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Anladım konu hakkında pek bilgim yok. Şunu anlamaya çalışıyorum yerelde tutulan bu sunucuları buluta taşımak maliyet karşılaştırmak anlamında bu anlık çekilen watt ile ortalama elektrik faturasına etkisini hesap edeceğim. İnce düşünüyorum sanırım 🙂 yani buradan yola çıkarsak 200w saat değeri sanırsam 200*24*30=144Kw aylık elektrik faturasına etkisi atıyorum 288Kw faturam geldiyse yarısını bu sunucum karşılıyor demektir. bu şekilde yol izlemem yoksa yanlış mıdır

 
Gönderildi : 28/02/2020 09:16

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4561
Co-Helper
 

Kısa cevap evet yanlıştır.:)
Yönetimi ikna için ise böyle bir yapıda ne kadarlık bir yapıdan bahsediliyor o önemli kaç kabin, kaç sunucu... gibi.
Bulut ilk duyulduğunda ikna için bu tip hesaplara da girilirdi ama artık gerek yok mantık iyice oturdu. Diyebilirim ki küçük yapılarda enerji ve soğutma maliyeti o kadar da yüksek değil bizde, cloud a kaymada belirleyici çok daha büyük maliyetler var. Artık negatifi de sadece metro vs omurga bandw. maliyeti değil. Sunucuları on prem ayakta tutma, upgrade, işletme, zaman maliyeti VERSUS cloud avantajları, güvenlik, kesinti, birim başı artabilen backup maliyeti gibi bir yaklaşım hazırlaman daha iyi olur.

Saat değil anlık değer o sunucu 1 saatte 1 atım şeklinde çalışmıyor malum 🙂 artı ps kablosundan yani şebekeden çekilen değerde o değil anlık %91 eff. olursa 218 w. Ve onla da bitmiyor önünde ups vs var bunlar elektrik mühendisliği konuları biz bt'cileri aşıyor.:) Artı faturalama üzerinden hesapta binanın altyapısı trifaze, kompanizasyon, demant, reaktif vs işi değiştirir yani çok çok uğraşman lazım daha gerçekçi fatura üzerinden bir kazanç, kayıp çıkartmak için. Bunun dışında ki hesap çabası alt yaklaşım bile olmaz bence. Bunun yerine vakti uygunsa personeli laptoplara geçirmeyi, çıkarken cihazları kapatmayı, mesai dışında asıl yükü oluşturan printer, asansör gibi birimleri uyutmayı yönetimle konuşmaya harcayın. Adetli toplamlara bakınca bizim 1-2 kabinimiz öyle çok aşırı da değil çoğu bina yapısında. Tabi kVA hesaplarına girince iş değişiyor BT vs departments bizim ki yüksek çıkar.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 28/02/2020 17:43

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33308
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba,

Buluta geçiş için pek çok farklı motivasyonunuz olabilir.

1 - Maliyet

Nedir? Örneğin sunucu yenileme zamanı gelmiştir yeni sunucu yerine azure, aws, google veya yerel bulut sağlayıcılara geçerseniz, aylık ödeme yaparsınız. Belki sunucu, storage' a vereceğiniz para ile 5 yıl yaşarsınız. Peki kaç yıl karşılaştırma olmalı? Siz bir sunucuyu ortalama kaç yıl kullanıyorsanız o kadar. Ama unutmayın 3 yıl sonra o sunucu için bakım yenileme maliyetleri, enerji maliyetleri, HA maliyetlerini hesaplamak zorundasınız. Projeniz büyük olsa bunu zaten bizim gibi danışmanlık TCO danışmanlığı altında yapıyor, yani sizin sistemlere bir kaç ürün kurup bir hafta izleyip çektiği elektirik, tükettiği cpu, ram vb ve bunu buluta koyarsanki yatırımlarını raporlıyoruz ama bu uzmanlık gerektirdiği için ücretsiz bir araç ve hizmet değil. Bunu ücretsiz yapan mutlaka olabilir malum piyasada zararına bile mal satan insanların olduğu bir sektörde ben sadece kendi yorumumu yaptım.

 

2 - Regülasyon, örnek ingiltere ile iş yapıyoruz, oradaki adamlar diyor ki X data center kim bilmeyiz, Azure diyorsun ok onu kabul ederi,z yani uluslararası iş yapıyorsan alt yapının uluslararası bir şirkette olması avantaj.

3 - Yönetim kolaylığı

4 - Disaster Kolaylığı

5 - Kullandığın Kadar Öde

vs, malum bunları ilk bulut çıkınca anlatıyordum 10 yıl oldu, biraz google bakarak zaten bu karşılaştırma kalemleri çıkar.

Ancak elektirik artık o kadar pahalı ki tek başına bile bu kalemi kullanabilirsiniz :), eskiden patronlar pek aldırış etmiyordu. Tabi İbrahim' in söylediği gibi küçük bir şirket iseniz bir iki sunucuda bu çok olmayabilir.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 01/03/2020 15:26

Paylaş: