Forum
Bu Filezilla ya özel birşey değil diye biliyorum. FTP protokolü kaynaklı.
Domain yapımızda eskiden kurulu olan Windows FTP Sunucusuna bağlanan Client'lar, sunucudaki fotoğraf ve video dosyalarını, bilgisayarlarına kopyalamadan sunucu üzerinden görüntüleyebiliyorlardı. Bu özelliğin, Windows FTP gibi ilkel bir sistemde olup da FileZilla Server gibi gelişmiş bir programda olmamasını anlayamadım doğrusu. FileZilla Server programının arayüzünü de kurcaladım ama bir çözüm yolu bulamadım.
Kısaca FTP Sunucu bilgisayarı üzerinde fotoğraf, video gibi dosyaları görüntüleme özelliğinin FileZilla Server'da kesin olarak çalışmadığına eminiz değil mi üstatlar? Ona göre bu özellikten de vazgeçip sunucuyu mevcut hali ile kullanacağız artık.
Ftp içerisindeki objeyi görüntüleme olarak belirttiğiniz işlem esnasında aslında arka planda temp alana kopyalanan veri görüntüleniyor.
****************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Merhaba, ne yazık ki FTP protokolü bu özelliği desteklemediği için bunu yapamıyoruz. Yani bu filezilla' nın suçu değil.
Şimdi başka bir postunda bu cevap için şunu yazdın sanırım, oraya da bunu eklerim.
FileZilla bunu nasıl yapamaz? Windows yapıyor, IIS, FTP gibi
Örnek POP3 de maillerin bir kopyasını sunucuda bırak diye bir seçenek vardır, oysaki bu seçenek POP sürüm 3 içinde olan bir özellik değildir, Microsoft Outlook' a böyle bir özellik eklemiştir.
Burada da yine MS ürünlerinde bu özellik olduğu için bekliyorsun ancak filezilla protokolün desteklemediği bir özelliği sunmuyor.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Sabırla verdiğiniz cevaplar için tekrar tekrar tüm üstatlara canı gönülden teşekkürü bir borç bilirim. Sorunumu en sonunda biraz kurcalama sonucu Quick'in Easy FTP Server programı ile tam da istediğim şekilde çözmüş bulunuyorum. Bu program bana, en popüler FTP server programı olan FileZilla Server'dan daha esnek bir kullanım imkanı sununca şaşırdım, artık aklımda FTP Server konusundaki 1. programım ve çevreme önerim bu program olacak 🙂
Misal artık "ftp://10.250.30.1" adresi ile FTP sunucusuna ulaşan bir Client, tüm ofis klasörlerini görebiliyor ama yalnızca benim, programdaki Virtual klasör ekleme yöntemi ile tüm yetkilerini açtığım ve şahsı ile ilişkilendirdiğim kendi ofis klasöründe değişiklik yapabiliyor.
Sadece "Client'ların, dosyaları bilgisayarlarına kopyalamadan FTP Sunucusu üzerinde görüntüleme" özelliği hariç. Onun da neden olamayacağını Hakan hocam izah ederek beni aydınlattı sağ olsun. Ama sırf bu özelliği kullanmak için tekrar Windows FTP Server kurmak gibi bir hata yapamam, varsın bu özellik olmasın.
Son öğrenmek istediğim sorun ise, sunucuya bağlanan bir kişi, ona tanımladığım kullanıcı adı ve şifre ile sunucuya girerken "Parolayı kaydet" derse, bir daha ben Quick'in Easy FTP Server programından o kişiyi devre dışı bırakıp geri aktifleştirmeden o kişinin kendi bilgisayarından FTP sunucusuna girerken kullanıcı adı ve şifre sormuyor, Windows o kullanıcı adı ve şifreyi aklında tutuyor ve her seferinde o hesap ile FTP sunucusu açılıyor. Bunu değiştirmemin bir yolu var mı? Zira ben bilgi işlemci olarak bir lokasyonumuza gittiğimde orada domaindeki bir bilgisayardan sistem odamdaki Bilgi İşlem klasörüme erişip bir dosya çekmek isteyeceğim ama o bilgisayardan FTP sunucusuna daha önce giriş yapan bir kullanıcı eğer Parolayı kaydet dedi ise ben administrator yetkim olan kendi kullanıcımı giremeyeceğim çünkü kullanıı adı ve şifre sormadan direkt o kişinin kendi hesabı ile FTP sunucusu açılacak.
Kısacası, FTP sunucusuna girerken yazılan kullanıcı adı ve şifreyi Windows'un hafızasından silmem mümkün mü? FTP sunucusuna kullanıcı adı ve şifre ile bağlandığım bir bilgisayardan Kimlik Bilgileri Yöneticisi'nde Web Kimlik Bilgileri ve Windows Kimlik Bilgileri kısmına baktığımda herhangi bir kayıtlı kullanıcı, şifre göremedim.
Merhaba, çok sevindim, bence bu durumda bu konuyu bir makale ile taçlandırman lazım ki başlarına da örnek olsun ne dersin?
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Bu kimlik, şifre konusu FTP deki bir açık bunun için SFTP var. Bu auth. sürecini ftp server app ayrı olarak işletiyorsa işletiyordur başka yapabileceğin pek birşey yok. Windows FTP bunu NTLM auth. vs ile sihhatli yapıyor ancak opsiyonları çok kısıtlı. Filezilla'nın kendi auth. metodu olduğu için daha güvenli. SFTP kurmalısın ancak onda da başka kısıtlarla karşılacaksın baştan söyliyim.:)
Ör
https://superuser.com/questions/318458/accessing-sftp-folders-transparently-in-explorer-on-windows-7
https://www.ghacks.net/2010/06/10/windows-explorer-sftp-extension/
Kısacası ftp basit bir protokol ve dosya alış veriş platformu baştan beri yapmaya çalıştığınız şeyler için çok yetersiz diyebiliriz hocalarda bunu anlatmaya çalışıyor. İleride başka opsiyonlar istediğinde yine çakılacaksın. FTP, fax gibi sebepleri açık terkedilen bir platform yada taban düzey erişim imkanı. Burada ftp/sftp oturtsanda ilerisi için başka isteklerde yine yetersizlik çıkacak. Multimedia dahil bu işin en alt tabandan güncel yöntemi fileserver ve cloud'dur. Ayrıca net'i biraz karıştırırsan sftp'nin dahi yapılandırmaya göre yeterli güvenliği sağlamadığını göreceksin. Yani kalabalık açık bir yapıda birilerinin ftp IP'sini bilmesi yeterli olabilecektir. İçerdeki verinin değeri risk ölçütlerini belirlemeli. Daha önce tavsiye edilmiş en azından daha güvenilir Centos/linux üzeri bir uygulamaya gitmelisin yada local wordpress gibi bir yapılandırma yapılabilir bu tabi webserver demek. Ayrıca artık KVKK var içerdeki verinin niteliğini bizler bilemeyiz platformu ve işletimi verinin niteliğine göre seçmelisin. Kısacası çalıştığın kurum geçmişte o işler için ftp kullanmış olabilir ancak günün şartları ve beklentilerinde artık bunun yetersizliği anlatılabilir yok uğraşacağım dersende şuan aklına gelmeyen bu tip birçok şeyle daha karşılacaksın.:)
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Cevaplar için tekrar teşekkürlar üstatlar. Hakan hocam bugün client'lar, FTP sunucusuna bağlanıp kendi klasörlerinden yada ortak klasörden dosya atıp çekmeye çalışırken bir kaç sorunla daha karşılaştım yani sistem hala stabil değil. O yüzden daha kendim sağlıklı çalıştığına emin olamadığım bir sistem için makale yazıp insanların da bu sistemden dolayı çileden çıkmasını istemem doğrusu 🙂 Eğer sistemi stabil bir hale getirebilirsem bu sistemi kullanma ihtiyacı olan arkadaşlara deneyimlerimi zevkle aktarmak isterim tabi ki ama aksi durumda, yavaşça FTP sunucusunda "herkese özel dosya yetkilendirme maceram"dan vaz geçip tek bir klasöre everyone yetkisi açarak client'ların, bu klasörü yol geçen hanı misali kullanmalarını sağlayıp arkama yaslanacağım zira bezdim 🙂
Bu konuya sabırla cevap yazıp yardımcı olmaya çalışan siz değerli üstatlara canı gönülden teşekkür eder, iyi günler dilerim.