Forum
Merhaba , mail sunucumuz dışarda tutuyoruz , bugün firma ile görüştüm çok fazla spam geldiğini söyledi ve metro hattımı kontrol ettiğimde blacklist e girmye başladığını gördüm , aklıma şu takıldı , neden benim dış ip im blacklist e düşüyor , sonuçta maili gönderen mail server değil mi ?
bulundugunuz lokasyondan dısarı smtp acık ise agdaki birisi smtp servisi kurup spam basıyor olabilir
güvenlik duvarınız var ise sadece mail sunucunuza dogru giden smtp trafigine izin verebilirsiniz
Merhaba,
Gönderdiğiniz maillerin header'ında maili gönderen client'ında ip adresi bulunuyor. Yani siz bir mail gönderirken mail içeriğine sizin ip adresinizde eklenir. Bu şekilde mail karşı tarafa teslim edilirken karşı sunucu aslında MX adresinin blacklistte olup olmadığına bakmaz. Mail headerin içerisindeki Mail'in çıkış yaptığı ip adresine ve maili gönderen client'in ip adresine bakar eğer bu ip adresleri blacklistte ise blacklist hatası döndürür.
Bazı mail yazılımları vardır mail gönderirken client ip adresini gizleyebilir ve bunun yerine 127.0.0.1 yazar ancak bunu çoğu mail çözümü yemez ve 127.0.0.1 ip adresini görürse maili direk reddeder yani client ip adresi gizlenmez ama belki mail çözümü kabiliyeti varsa client ip adresine sunucu ipadresini yazabilir ( tabi yerse ) 🙂
Hatta domainin dahi blacklist'e düştüğü durumlar olabiliyor.
Kolay gelsin.
Daha iyi anlayabilmeniz adına örneklendiriyorum.
Örnek bir mail headerı ;
Delivered-To: [email protected] Received: by 10.140.85.178 with SMTP id n47csp85602qgd; Wed, 25 Nov 2015 10:06:50 -0800 (PST) X-Received: by 10.194.173.5 with SMTP id bg5mr45184191wjc.142.1448474809947; Wed, 25 Nov 2015 10:06:49 -0800 (PST) Return-Path: <[email protected]> Received: from mail.benimmailsunucum.com (mail.benimmailsunucum.com. [1.1.1.1]) by mx.google.com with ESMTP id wd4si36166070wjc.146.2015.11.25.10.06.49 for <[email protected]>; Wed, 25 Nov 2015 10:06:49 -0800 (PST) Received-SPF: pass (google.com: domain of [email protected] designates 1.1.1.1 as permitted sender) client-ip=1.1.1.1; Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: domain of [email protected] designates 1.1.1.1 as permitted sender) [email protected] Received: from OkanPC ([2.2.2.2])
Yukarıdaki headeri incelediğinizde 1.1.1.1 benim mail sunucumun maili çıkarttığı smtp outbound ip adresidir.
OkanPC benim pc'min adı. 2.2.2.2 ise benim şu anki internetimin ip adresidir.
umarım anlatabilmişimdir 🙂
bulundugunuz lokasyondan dısarı smtp acık ise agdaki birisi smtp servisi kurup spam basıyor olabilir
güvenlik duvarınız var ise sadece mail sunucunuza dogru giden smtp trafigine izin verebilirsiniz
hocam yarın kontrol edip uygulayacağım teşekkür ederim.
Ziya Okan hocam aynen dediğiniz olay söz konusu , çözüm olarak ne yapılması gerekli
Çözüm olarak IP adresinizi blacklistten çıkarmanız gerekiyor.
onu yapacağım hocam , öğrenmek istediğim ne gibi önlemler alabilirim.
Eğer siz spam mail gönderimi yapıyorsanız bunu yapmamanız lazım. Eğer spam gönderimini siz yapmıyorsanız tüm client'leri virüs taramasından geçirmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca smtp kurup toplu mail göndereblecek varsa bunuda engellemeniz lazım.
hocam teşekkür ederim.
Ama tabiki çalışanlarınızdan birisi bir smtp server kurupta toplu mail gönderiyor ve şirket ip adresini blacklist'e düşürüyorsa bunu engellemeyin bence yanınıza yardımcı olarak alın 🙂
şaka bir yana muhtemelen bir bilgisayar virüs yemiştir o yüzden spam mail gönderimi yapıyor olabilir.
Rica ederim, kolay gelsin.
Hocam bugün telekoma yazı yazdım karalisteden çıkarılmak için bir de bu header bilgisini gizleyip , sunucu kendi ip sini koyma mevzusunu exchange server yapabiliyor mu ?
Birde hocam , toplu atılan maillerin buna neden olduğunu konuştuk , telekom tarafında beyaz liste diye birşey var mı ?
Telekom bunla ilgili birşey yapmayabilir. Böyle bir hizmet vermediklerini duymuştum.
Bu işlemi sizin yapmanız gerekiyor ip adresiniz hangi blacklist'te ise o blacklist'e delist başvurusunda bulunmalısınız.
Exchange tarafında IP adresini gizleme yöntemi vardır muhakkak ancak bu bir çözüm değil bazı yerlere bu yuzden mail gönderemeyebilirsiniz bu işlemi yaptıktan sonra.