Forum
Merhabalar,
Vps sunucusu yapma fikri var. Ama bu yatırıma değer mi yoksa vmware vds daha mı sağlıklıdır. Çünkü VPS platformları geçmiş yıllarda çok sağlıklı çalışmıyordu. Lisans bakımından avantaj sağlasa da performans, kullanım ve güncelleme hatalarından sorunlar yaşanabiliyordu. Zaten satış olarak da bakıtğımızda bir vds sunucu olarak da eş değer görünüyor. Bu konuda sizin yorumlarınızı merak ettim. Bilgi paylaşımı için şimdi den teşekkürler...
VPS-VDS yapısı günümüzde çok geçerli değil. Artık kaynaklar dedica atanmıyor iyi monitor edilen bir sistem buna çok fazla gerekte yok. Vmware bu konu uzman ama çok ciddi lisans maliyetleri mevcut. Eğer linux konusunda deneyiminiz varsa proxmox'ıda incelemenizi öneririm.
Merhaba,
Aslında Proxmox 'da alt sanallaştırma olarak SolusVM gibi KVM kullanıyor. KVM ile ilgili bir çok konu mevcut forumlarda daha önceki konularda da belirttiğim gibi eğer Windows VPS işine girmeyecekseniz KVM kullanabilirsiniz. Arayüzün ne olacağı size kalmış ; SolusVM , Proxmox , OnAPP veya OpenManage ancak sanallaştırma alt yapısı olarak seçeceğiniz yazılım ve beklentileriniz önemli bir faktör.
Windows kullanacaksanız paranıza kıyacaksınız ve VMWare Vcloud tarafına yöneleceksiniz veya Vmware alt yapısında OpenManage tarzı yazılımlara. Ancak Windows VDS satışı yapmayacaksanız dediğim gibi KVM taleplerinizi karşılayabilirsiniz..
Kaldı ki günümüz şartlarında böyle bir işe girmek ne kadar mantıklı tartışılır. Microsoft'un Azure gibi bir Cloud yapısı varken, türkiyede bu işe yıllar önce giripte bu işe başlamış firmalar varken büyük maliyet ve reklam bütçesi gerektirir. Bu kadar nakitiniz varsa Cloud tarafında başka işler yapılabilir 🙂
Kolay gelsin.
KVM ile bazı testler yapıyorum. Henüz windows sunucularda test işlemi yapmadım ama yakın zamanda izlenimleri paylaşacağım. Fakat internet üzerindeki testlerde kvm windows ile olumlu sonuç alanları gördüm.
Aktif kullanan birisi olarak kesinlikle tavsiye etmiyorum, virtio driver tarafında eksikler çok. IDE olarak kullanmanız gerekebiliyor bazı durumlarda bu da çok fazla performans kaybına sebep oluyor. Virtio driver tarafında ise sorunlar çıkıyor,
örneğin windows boot olurken boot dosyalarını göremiyor veya repair'e düşüyor. Driver tipini Virtio'dan IDE'ye çekince direk açılıyor.
Diğer bir örnek ; template tarafında Gen1 'de diskleri otomatik büyütme yoktu bu özellik gen 2 ile birlikte geldi ancak gen2 tarafında ise disk büyütme işlemini tam oturtamamışlar olsa gerekki Windows 2012 tarafında açılışsta diski resize ediyor ancak OS bunu tam olarak algılamıyor ve Disk management'tan eriştiğiniz de disk tam gözüküyor ancak Computer 'dan eriştiğiniz de anlık kullanabildiğiniz rakam düşük gözüküyor.
Vs. vs. bunun gibi bir çok bug sayabilirim aslında. Hepsinin kaynağı virtio driver'dan kaynaklanıyor. Driver yapısını tam olarak oturtmaları lazım.
Değerli görüş ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Benimde açıkcası geçmiş deneyimlerim VPS bir yapıya soğuk bakıyor. Şuan ki benim tecrüberim bana kalırsa Vmware dir. VDS olarak performans ve bug bakımından, vps bana kalırsa kayıslanamaz. Solusvm kurmuştum. Windows kurulumunda çokz zorlanmadım ama Linux çıldıldırttı. Console ekranında klavye sorunları olduğu için network ve mac konfigürasyonu gereken datacenter da sorunlar yaşadım. VDS satışı yaparken bana VPS satışı saçma geliyor. Gereksiz bir rekap ve VPS kanımca müşteri kaçıcasına bile sebep olur.
"VDS olarak performans ve bug bakımından, vps bana kalırsa kayıslanamaz" bu cümlenizi anlamadım. Sonuç olarak vmware en güvenilir ürün ama çok ciddi lisans maliyetleri olan seçenek. Bütçeniz elveriyorsa vmware ile ilerleyebilirsiniz aksi durumda diğer seçenekleride gözden geçirmeniz gerekir.