Forum
Cloud yazilimlar gelistiriyorum. Mail server kisminda kafam karıştı.
Sorucağım sorular bir çoğunuza saçma gelebilir, gülebilirsiniz ama önemli olduğunu düşünüyorum..
1. Hangi mail server tercih etmeliyiz. Piyasada en başarı mail serverler hangisi
2. Mail serverler ile birlike kullanacağımız gateway önerisi
3. Mail server ile gelen antivirüs ve antispamlar yeterlimi
4. Plesk gibi kontrol panellerdeki mail sunuculari ayri bir sunucuda tutabilir miyiz.
siz değerli hocalarım ve bu konuda uzmanlardan cevap bekliyorum..
Merhaba Mert bey ,
Öncelikle bu konuda uzman değilseniz kesinlikle destek alabileceğiniz ürünler üzerinde çalışmalarınızı yapmanızı öneririm
1. Mail sunucusu olarak bir çok yazılım önerilebilir fakat Cloud yapısın da hali hazırda kullanılan ürünlerden birisi Microsoft Exchange'dır lisansları diğerlerine göre pahalıdır destek tarafında sıkıntı yaşamazsınız ücretsiz olarak Linux üzerinde kullana bileceğiniz qmail'i tavsiye edebilirim.
2. Bu konuda Kullandığım ve test ettiğim 2 ürün var ilki ; Trend Micro Hosted Email Security cloud üzerinde hizmet vermekte aynı markanın SMTP Gateway ürünleride mevcut database aynı olduğundan hosted ve gateway olarak düşüne bilirsiniz diğer çözüm ise Surgate database olarak yine çok kuvvetli ve başarılı bir üründür tahminimce surgate kendi üzerinde de mail server barındıra biliyor yani hem SMTP gateway hemde Mail Server olarak kullanabilirsiniz. (SMTP Gateway ürünlerinin bazıları hem antivirüs, antispam ve ETRN gibi özellikleri barındırmaktadır araştırma yapmanızı öneririm.)
3. Mail Server üzerinde gelen Antivirüs ve Antispam'ler bence kesinlikle yetersizdir bu yüzden bir antispam ürünü almalısınız bu ürünler üzerinde antivirüs taraması ve antispam kontrolü yapılmaktadır.
4. Bu konu hakkında bilgim yok üzgünün 🙁
Selamlar,
SaaS tipinde bir hizmet olacaksa ve hizmet'de kullanıcılarına Anti-X ve Inbox sağlayacaksa özelleştirilme, lisanslama ve ölçeklenebilirlik adına yazılım tavsiyelerim şunlar;
Zimbra Mail Server ( http://www.zimbra.com/)
Zarafa Mail Server ( http://www.zarafa.com/)
Bunlarla çalışan ve direkt entegre olan antivirus, antispam vb. 3rd parti yazılımlarda çok çeşitlidir.
Ayrı sunucuda bir SMTP server çalıştırarak anti-x işi kolaylıkla kotarılabilir. Örneğin Postfix ile Spamassasin veya Pyzor başlangıç için iş görecektir. Ciddi bir hizmet için ise Barracuda veya IronPort ürünlerini incelemeni tavsiye ederim.
Plesk'i bu custom yapıya entegre etmen zor olacaktır ama MaestroPanel kullanırsan bu yapıya direkt entegre olabilir 😉
Mail Enable Cluster ile ilgili testleride yapmanı öneririm.
Mail Enable kullaniyoruz zaten cluster olarak kullaniyoruz..
Mail Enable çok başarılı gelmedi bana..
natro cluster mailenable testlerini de yaptik.. natro bile yahoo ve hotmailde spama düsüyor..
Aslında ikisi farklı konular SPAM'a düşme ile mail yazımının direk bir alakası olduğunu sanmıyorum. Türkiyede kullanılan IP blokları çoğu blacklist tarafından şüpheli görünüyor.
Bilgi güvenliği tarafında hassasiyetiniz yoksa kurum.yandex yada google app kullanabilirsiniz. Kendim kurup çalıştıracağım derseniz postfix tavsiye ederim. Qmail'de güzeldir. Hatta sendmail bile olabilir. Sizin hangisini yönetebileciğinizi bilemediğim için üçünüde verdim. Ama Postfix'i özellikle tavsiye ederim. Gateway tarafında spamassasin, clamav,pyzor,razor gibi bileşenleri iyi bir konfigürasyonla spam ve virus konusunda başınızda ağırmaz.
4. için biraz baktığım Plesk Team'den bir elemanın verdiği cevaba göre sadece SQL sunucuyu ayrı sunucu olarak yönetebiliyormuşsunuz. External mail kullanımı için e-posta hizmeti veren şirketler yada google apps vb uygulamalar tavsiye ediliyor. Plesk Cevap Linki
Soruna ek olarak Pleskin expand adındaki ürünü ile mail sunucularını hosting sunucularından ayırabilirsin. Fakat expandın 9.5 üzeri plesk e desteği yok. Hali hazır plesk automation adında bir ürünleri mevcut expandın yerini alacağı söyleniyor. Bu ürün ile ilgili testlerimiz devam ediyor bir sonuca ulaşınca ilgileniyorsan sana da haber verebilirim.
Ek bilgi olarak Expand EOL oldu 2009'da geliştirmeyi durdurmuşlardı. PBA ürününü alıp Plesk nodlarını ekleyip ilerleniyor dediğin gibi. Fakat Plesk'e hiç gerek yok bu durumda MaestroPanel native olarak bunu hali hazırda destekliyor zaten 😉
Sizin ürünü hiç denemediğim için bir yorum yapmadım. En kısa zaman da mastro paneli de denemeyi düşünüyorum.