Forum
Arkadaşlar,
Mail server kurmak istersek Exchange dışındaki alternatifler ne olabilir ve bu alternatiflerin exchange e göre artı ve eksileri nelerdir ?
Ayrıca mail, web ve ftp server kurarken takip etmem gereken prosedür ile ilgili bir dökümanınız varmı acaba ?
Web serverda IIS ve Apache Web Server beraber çalışabilir mi ? yani PHP ve ASP siteleri tek server üzerinden yayınlayabilir miyiz ?
Teşekkürler
Merhaba.
Mail sunucu olarak kaç kullanıcıya ve ne yoğunlukta hizmet vermeyi düşünüyorsunuz?
PHP/ASP aynı sunucu üzerinde çalışır. (windows)
Portalımızdaki makaleleri incelediniz mi?
Serhat Bey Selam,
Mail sunucu olarak 70 - 100 kullanıcıya hizmet vereceğiz. Foruma o kadar alıştım ki yazmadan önce makalelere bakmayı unutuyorum 🙂 Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler..
Exchange + outlook neler yapabiliyor ortada. Eğer bunlara ihtiyacınız varsa tabiki exchange kullanmalısınız.
Ama amaç sadece mail alış verişi ise, windows smtp servisi de işinizi görebilir. Yada merak, qmail gibi diğer mail uygulamaları..
Windows üzerinde PHP için http://cozumpark.com/forums/thread/28300.aspx
FTP için http://cozumpark.com/blogs/3party/archive/2008/04/16/win-ftp-server-kurulum-ve-yap-land-rma.aspx
Peki Exchange 2007 mi 2003 mü ? arasındaki farklarla ve 2007 nin getirdikleriyle ilgili bir kaynak varsa elinizde çok sevinirim.
Birde mail server ve web server içişn hat olarak metro ethernet mi lease line mi kullanmalıyım ?
Eğer yeni alım yapacaksanız tabiki 2007. Ama elinizde 2003 vardır, ihtiyaçlarınızı ilk etapta karşılar. Ama bu saatten sonra 2003 kullanmanın anlamı yok bence.
Özellikler hakkında aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
http://www.microsoft.com/turkiye/exchange/default.html
Türkiye şartlarında, dışarıya hizmet veren exchange server yönetmek zordur. Her şeyi en iyi şekilde yaparsınız, asla spam yapmazsınız ama ipniz blackliste düşer, birçok hesaba mail atamazsınız vs.. Bu nedenle en önemli konu kullanacağınız static IP.
ADSL ve artık g.shdsl gibi black liste düşme ihtimali yüksek olan telekom ip leri yerine, farklı sağlayıcılardan hizmet almalısınız. (farklı firmaların g.shdsl leri olabilir mesela..)
Metro Ethernet her anlamda daha kaliteli bir hizmet tabiki ama maliyetleri konusunda fikriniz var mı?
Serhat bey,
Metro ethernet fiyatları ile ilgili henüz bilgim yok. Farklı firmaların g.shdsl derken superonline, e-kolay gibi firmaları kastettiniz sanırım. Aslında santralimizin kullandığı bir g.shdsl hattımız var. Bunun IP sini nasıl öğrenebilirim. ve bu hattı tüm işlerim için kullanabilir miyim ?
Exchange konusunda da şunu düşünüyorum. Evet çok detaylı bir mail sistemi ama 60 ile 100 kullanıcı için böyle bir sisteme gerek varmıdır ? Ayrıca Exchange 2007 nin kurulumu için 3 adet sunucu gerekiyormuş diye duydum ? Maliyeti gerçekten çok yüksek.
Fikirleriniz benim için önemli.
Teşekkürler
İlk yatırım maliyeti, metro hizmetini alacağınız telekom santraline olan mesafenize göre değişiyor. En pahalı bağlantı şekli diyebiliriz. Telekom şu an çeşitli kampanyalar yapıyormuş.. Bulunduğunuz telekom müdürlüğünden ön çalışma isteyebilirsiniz.
gshdsl için, netone, borusan, superonline gibi firmaları kastediyorum.. Eğer zaten bu hizmeti alıyorsanız, hizmet aldığınız yerden gerekli bilgiyi edinebilirsiniz (IP adresiniz, ne amaçla kullanıldığı, nekadar bant genişliğiniz olduğu vs..)
Exchange konusu ise tamamen ihtiyacınıza kalmış. Benim 10 kullanıcım vardır ama exchange özelliklerini kullanmak istiyorum dur, kalkar kurarım. Ama sizin 100 kullanıcınız vardır, mail gönderip almaktan başka amacınız yoktur, smtp servisini tercih edersiniz..
Exchange 2007 üzerinde farklı role ler var. Bu role leri birden fazla sunucya dağıtma şansımız var. Ama bunları aynı sunucu üzerinde de çalıştırabiliriz. Exchange bölümünde kurulum makalesi mevcut.