Forum

Win.Sunucular-Web-T...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Win.Sunucular-Web-Toplu Bilgiler| Tüm Tecrübeli arkadaşlar Yardım için Buyursunlar.

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
881 Görüntüleme
(@MustafaDivrik)
Gönderiler: 2
Active Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle Merhaba...
Kısaca kendim hakkında bilgi vereyim:
Ben Mustafa yaklaşık 2 - 3 yıldır websitesi işleriyle meşgulüm,  İnternet ortamı ile ilgili website yapımı, web programcılığı vs. birhayli bilgi sahibi oldum. Uzatmadan hemen konuya döneyim.

Ben  website domainlerini ve hostları dışarıdan alıp , tasarımı yükleyip işi bitiriyorum. (Normalide bu)
Yalnız bazı soru ve sorunlar ortaya cıktı. Öncelikli soru Web Sunucular... SORUN ise Yöneticiliği.
Başlamadan önce Renkli başlıklar asıl konulardır. Yazıyı okumaya üşenen arkadaşlar için altı çizili satırlar ile ilgilenebilir zira bazı yerler konu ayrıntıları ve yorumlarım. Yazının Sonunda e-kitap haline gelecek pdf formatında toplu halde  tüm içerik yayınlanacaktır. Zîra Tümünü okumanız 30 dk nızı alır ve yeni başlayan arkadaşlar için burada tecrübeli kişilerin katılımı ile bilgi kaynağı olacağına inanıyorum..

Web Sunucular konusunda çok fazla parça konular anlatımlar mevcut. Buradan kastım hem kendi işimi halledip , hemde aynı soruları ve sorunlar yaşıyan arkadaşlar için  toplu bilgi sunmak.
Önemlidir, burada büyük bir hosting şirket kurmuyacaz binlerce müşterimiz yok ve büyük bir şirket kurmak için neler gerekli, ondan bahsetmiycez..(Yanii işin aslı, benim gibi home office si olan evinden çalışan kişiler için bu genel bilgiler esas alınmalı..)

/ Yapıtığı her siteye hostinge para bayılmak yerine örneğin en aşa host paketi 50 lira olsa 10 site yapsa bu kişi 500 lira ! bir sunucu makine satın alıp, kurup işine tıkırında devam etse... (Vede sitelerimiz banka gibi büyü sorumluluk altına girmek isteyenler , sunucuları için yüksek güvenlik önlemleri almalıdırlar. Bunlar Nelerdir? Öncelikle bunları da bilen arkadaşlar aydınlatsın bizleri.
  Normal şirket "kurumsal", tanıtımdır, blogdur, forumdur "bireysel"vs.) / tavsiyem alışveriş gibi kişilerin kredi kartlarıyla alışveriş yaptıgı bi site yapıyorsanız, burada verilen bilgiler doğrultusunda kendi hostunuz da işlem yapmayı isterseniz yüksek güvenlik önlemleri, çökmelere karşı yedekleme vs.önlemler alınmalıdır. Yada  256b, güvenlikli bir hosting firması bulun çökertirlerse siz sorumlu olmayın.(Tabi olayın içinde birçok şey var ama yeter bu kadarı.)
Forumlarda genelde hep aynı sorular ve genelde kopyala, yapıştır forumlara dağıt...
Şimdi çok fazla konusmadan soru ve sorunlara geçeyim..
Not: Eğerki daha önce böyle bir uygulama yapılmışsa konuyu tekrar açtıgım için kusura bakmayın, eğer yoksa soruları lütfen  burada cevaplayalım ve tüm konuları bir araya toparlayalım.. Nasip se Teknoloji ve elektronik dahi bir site yapım aşamasında kendi tarafımdan yakında halka açılacak.. Burada;
Tüm toparlanacak bilgiler tarafımdan PDF e dönüştürülüp (e-kitap) yapılacak ve "Genel" anlamda dağıtılacak ve herkez bu işi yapabilir hale gelecek
...Bir nebzede olsun varsa bildiğiniz yazın.
 
Başlıyoruz:
Not: İlk önce burada sayfalar yetmeyeceği için linkler verdim ilk başlayan arkadaşlar saatlerce aramak yerine gerekli başlangıç bilgileri linklerde bulabilir..

Soru 1: Windows Server 2003,2008 sunucu işletim sistemlerinden hangisi seçilmeli ve Server Makina olacak olan ve ekonomik olan makinalar hangileridir?
+Windows 2000 Server/Advanced Server/Datacentre
+ Windows 2003 Server R2 Standard/Enterprise/Datacentre/Web Server/Small Business
+ Linux
+ FreeBSD 7.0
+ Mac OSX Server v10.4
+ NetWare 6.5 Novell
+ Solaris 10
    Bunlar Server sistemleridir fakat biz Windows u esas alıcaz.. Zamanız olursa Linux içinde bir çalışma hazırlarız. Evet:
    * Windows Server® 2008 Standard (x86 ve x64)
    * Windows Server® 2008 Enterprise (x86 ve x64)
    * Windows Server® 2008 Datacenter (x86 ve x64)
    * Windows® Web Server 2008 (x86 ve x64)
    * Windows Server® 2008 for Itanium-Based Systems
2003 sürümleri  içinde mevcut bunlar. Üstelik Microsoft 6 ay deneme süresi veriyor.
İşte Server yazılımlarını indirebileceğiniz adres.
http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyId=B1CB6D54-7268-4791-9C5D-CDB21516BF5A&WT.sp=_technet_,dcsjwb9vb00000c932fd0rjc7_5p3t&displaylang=en

Evet Biz dedikki Web Sunucu kurucaz , Win Server 2008 Standart veya Enterprise de web sunucu işi görüyorsa  ve Win. Server 2008 de de Web Server sürümü varsa biz hangisini kurmalıyız ? Adından da anlaşıldığı gibi Web Server mi?  öyleyse  neden diğer sürümlerde de web sunucu kuruluyorda Sadece Web Serverda olmuyor bu iş? Herneyse Bu yazılımlardan herhangi birini indiren arkadaşlar makinalarına kurar ve daha önce xp ye format attılarsa altından kalkarlar çok kolay..

Taamaaam, madem yazılıma karar verip seçtik şimdi ise sunucu olarak kullanılacak makinadan bahsedelim.
    a.) Sunucu makinalar için kısaca, devamlı açık kalıcağından 7/24 özel kasalar seçilmeli. Herhangi bir pc nin özellikleri artırılarak da yapılabilir fakat yeterli olmayabilir . Yani kendi pc nize Windows Sunucu yazılımlarından herhangi birini indirerekte yapabilisiniz. Fakat bu sunucu makinalar özel olduğu için tam donanım uyumluluğuna sahiptirler ve Herhangi bi pc ye göre bana göre % 80 daha fazla verim sağlayacaktırlar. Zaten Bu makinalarda donma kasılma sorunu dahi yok.. Şipşak herşeyi açıp kapatıyor cok hızlı programları yüklüyor vs.. gider bu böyle.  Gelelim tavsiye ye ve sorun a!

 Ben SNC marka bir sunucu makine:  adresi burada:  http://www.snc.com.tr/sys3.asp   // MASTORY Serisi -XEON Sunucular -SP466S i satın aldım 900$ civarı. Bu işi bilen arkadaşlar adrese bakıp,, bağımsız çalışan kişiler için (Küçük işletmeler) için yeterlimi bir gözden geçirebilir. (Ben bir Bil. Mühendisinden tavsiye üzere aldım bu makina yı.)
Haa unutmadann enerji kesintileri için UPS de gerekiyor.
Arkadaşlar yeterli derse bu gibi makinalardır bizim kullanacağımız. Sorularla ilgilenen arkaşlar bildikleri kadar ayınlatsın bizleri. Ben Toplayacağım tüm tüm içeriği.

   !.)Bir sunucu aldık (Gerekli) 6 aylık deneme sürümlü yazılımımızıda indirdik (Web Server yada diğerleri).Bunlar giriş için yeterli. Eksiklerin tamamlanması için , cevapları bekliyoruz. Şimdi  iç yapılandırmaya ve yöneticiliğe geçelim..


2 ) Bizim "küçük işletme dediğimiz kişiler " için Web Sunucu kurmak için nelere ihtiyacımız var?

+ IIS Ve DNS Server Ayarları Ve NS oluşturma (öncelikli)
+ Web Sunucu Yazılımı
+ DNS Sunucu Yazılımı
+ Ftp Sunucu Yazılımı  (Tavsiye: FileZilla Server . Programı deil "Server" yazılımını indirin) Buda Link: http://filezilla-project.org/download.php?type=server
+ Mail Sunucusu Yazılımı (Tavsiye: Hmailserver)  http://www.hmailserver.com/index.php?page=download  (Burada daha iyileri varsa tavsiyede bulunabilirsiniz.)

Burada FTP ve Mail hariç diğerleri Windowsun Kurulum CD sinde mevcut.. Bulamadım napayım? Şuradan: Başlat > Administrator Araçları > Program Ekle Kaldır > Windows Bileşen Ekle - kaldır. (Evet buradan dns IIS , DHCP gibi araçları yükleyebilirsiniz. Yalnız kurulum CD nizi takmayı unutmayın. )

  Sorun: 2. soru için bu bilgiler yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ama bu bilgiler için ayrıntılı içerik bu adreste Not defterinde mevcut. http://www.mustafadivrik.com/Notlar/Sunucuu.rtf
reklam olarak algılamasın bu benim sitem, 1 ay kadar daha yapım aşamasında kalıcak. Bittiğinde Büyük öğretim platformu temelleri atılmış olacak ve Windows un bazı sertifikalarına sahip değerli bir kişiylede anlaşacağız...  ( Ben sebeple kendi hostumu kurmak için bi Sunucu makina aldım. Bilgilerimizi 0 ücretle ve telif hakkı olmadan açacağız isteyen istediği siteye eklesin maksat öğretmek, maksat hayır duası, maksat bir Nebze "ALLAH RAZI OLSUN" sözlerini duyabilmek, okuyabilmek.)

   +" 2. soru için bu bilgiler yeterli olduğunu düşünmüyorum."  demiştim. Bu işte tecrübesi olan arkadaşlar  " + " ları çoğaltsın. Daha neler Gerekiyor ? Neler yapılmalı ?  Bu soruyuda cevaplayalım, fakaaat; DNS için sabit ip olayları zoneler moneler  falan yazmayın benim  2.kısımda  verdiğim gerekli bilgiler adreste Not Defterinde Mevcut... Haricinde neler gerekiyor?

http://seyretogren.com/video/isletim-sistemleri/windows/windows-server-2003-dns-server-configuration.html
  Burada da Dns ilgili bazı videolu dersler mevcut..

3 ) Bazı belgeler , internet hızı , sabit birkaç ip , firewall , güvenlik , ssl sertifika falan varmış? Onlar da neki? Nerden temin edilir? Bunlar ne işe yarıyor? Aslına bakarsanız bende bilmiyorum tam olarak..

a.) İnternet Hızı: Şimdi şöyleki ADSL kullanıyorsan TTNET in , iş miş yapamassın arkadaş, çıldırırsın, bu ttnete azmı dua etmedim ben. Neden ki? Nesi var? Bir kere kafalarına göre iş yapıp ,  hızları düşürüyorlar, yok internet kopuyor, Tarifede sınırsız yazıyor kabarık fatura geliyor, Hızın ne kadar yüksek olursa olsun upload hızın Sınır 1 megabit. (Sanıyorum 256 kilobayt a falan geliyor). Ve size hiç abartısız söylüyorum Sınırsız tarifelerinden birinde tam 679 lira! para geldi sadece internet.. Bunu bir ttnet yapıyor. Galiba bu yılda düzelmiş olabilirler. Çünkü bir arkadaşım, firmanın ismini hatırlayamadım Fiber kullanıcısı.Hergün internetten film oyun indirip duruyor faturası da 55 60 lira yı geçimiyor.. Sınır...
Herneyse çok sıkıntılı bu ttnet.. Sizin bu işi yapabilmeniz için Upload miktarının yüksek olması gerekiyor (TTnet olmaz) Fiber internet yada Kablo internet semtinizde varsa hiç durmayın araştırın bulun ve alın.. Yani Yüksek hızda internet bağlantısı gerekiyor.

İkiside yok napıcaz? Olsun bendede yok ve benim gibi net iniz kopa kopa iş yapmaya çalışın. Ümraniye de oturuyorum ben. Öyle ya öğreniyoruz daha kurmadık ki sunucuyu, bende tam kurmadım (en azından kendi müşterilerimi hala dışarıdan alıyorum hostingi).
Tamamdır öğreniyorsak ttnet le devam edelim. Bir tane kobay olcak "kobay.com" gibi bir domain alın. Yıllık  20 lira  biliyorsunuz.

Uyarı: TTnet le internet kullanıyorsanız Sunucunuzda ticari iş yapmayın. Çünkü Sizin 2 yıllık imzaladığınız sözleşmede: Bu durumun (ticaret yapılıyorsa)  tespiti halinde "Yasalara Aykırı" olduğu yazılı ve tespiti halince ağır cezalara uğratılacağı yazılır.. Ama Kişisel Blog siteleri olsun, eş dostun, hem referans olsun hemde ücretsiz yapıyorsanız sorun olmaz. (Yapın yinede para ile ama çaktırmayın , hem nerden bulcaklar ki? amann benden duymadınız) Neyse bu da tamam,

 b.) Belge : Birde belge var oda; Yer sağlayıcı faaliyet belgesi.
 c.) Güvenlik : Firewall
 d.) Sabit ip .  ( Hizmet almış olduğunuz internet sağlayıcılardan taleb ediyorsunuz. (birden fazla almada yarar var çünkü tüm siteleri 1 ip üzerinden yayınlamak sorun oluşturacaktır.Yıllık 5 10 lira cuzi miktar.)  )

Diğerleri hakkında bilgim yok. Özellikle Güvenlik olayı . Evett arkadaşlar daha neler gerekiyor? Neler Yapılmalı ?

 +Evet bildiklerim bu kadar. Bana burada yardım edin.. Ekleyin bildiklerinizi , şunları unutmuşun bak burası yanlış, şöyle olucak gibi..
Bakın birilerine yarar olması için e-kitap  yapacağım. Ekleyin ne var ne yok ayrıntı köşe bucak kalmasın.. Forum sahipleri 5 10 sayfayı sorun edeceğini sanmıyorum.

Evet Bu yazı dizisi bu kadar umarım sıkmamışımdır sizleri. Şu içine düşmüş olduğumuz dünya denen HOLOGRAM da herkez birşeyler ile ugrasıyor. Kimisi doktor kimisi esnaf... Peki bu dünyanın bir sonu ve aslında  başlangıç alemi olan Ahiret var.! Biz bu dünyada ne kadar bilgilenmiş isek , ne kadar ilimle ugrasmıs , birilerine ne kadar yardım etmiş isek, ölüm ötesi yaşamda ancak o bildiklerimiz bizi idare edecek.. Yahu 60 70 yıllık ömrü olan insan milyarlarca yıl sürecek olan ahirete, dünyada hiçbirşey yapmayıp hiç bilgi depolamayıp giderse, milyarlarca yıl sürecek olan yaşantıda nasıl dayanabiliriz?
Saçma geliyor boş işler ile 50 60 yıllık ömrü ziyan edipde ahiret hayatını düşünmeyipp birşeyler yapmamak..
Bu son söz  o degerli düşünür , ilim adamı AHMED HULUSİ nin  "INSAN ve SIRLARI" adlı kitabının 55. sayfasının ilk paragrafında  geçiyor. Bu kişi eserlerini telif hakkı olmadan, üstelik sitesinde de makale olarak içeriği mevcut, ( http://www.ahmedhulusi.org/ ) dağıtıyor ve son baskısı sanıyorum 21. baskı satmıştır. Bilmeyenler Bu kitabı bulup okusunlar, inanın hayatlarınızda bazı şeyler yoluna girip anlamaya ve düşünmeye başlıyacaksınız.
Yeter heralde bu kadar saat şuan gecenin 05: 03 ü gösteriyor ve parmaklarım ağrıdı.
Herkeze şimdiden teşekkür ediyor konuya yardım etmelerini rica ediyorum. Unutmayın bu bir "HAYIR" ve her ekliyeceğiniz ileride bu işleri yapacak kişiler için açık yol teşkil ediyor. Ayrıca Win Server 2003 ü kavradım ve şimdi Win Server 2008'i deniyorum. Eğerki daha iyi ve güçlü bir yapı ise onu da öğrenip Server 2008 i yöneticiliği için dersler (Video ve makale) hazırlayacağım. ALLAH' ın RAHMETİ , BEREKETİ ÜZERİNİZE OLSUN. Görüşmek üzere...

 
Gönderildi : 09/11/2010 18:08

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

çok kapsamlı bir konu bu ancak kısa kısa cevap vermeye çalışayım ;

1) Windows Server 2008 Web Edition tercih edebilirsiniz ki amaç olarak bu işi yapanlar için kodlanmıştır. artık Windows server 2003 kullanmayın derim. Windows Server 2008 R2 Web edtion kullanabilirsiniz. Tabi şimdi web server olarak size Linux sürümleri de önerilecektir. Her ürünün kendisine göre artıları ve eksileri vardır. Ancak Windows platformunda destek açısından rahat edersiniz.

Donanım olarak ise önerim tamamen sizin bu sunucular üzerinde kaç tane web sitesi barındıracağınıza bağlı. Bundan 10 yıl önce Pentium III idi sanırım (Celeron da olabilir) bir makina ile 256 K LL hat ile ortalama 40 civarında web sitesi host ediliyordu benim eski çalıştığım bir firmada. üstelik firma çok da profesyonel değildi ama işi o bilgisayar ile götürüyordu. Sunucu da değil bildiğimiz toplama PC.

HP Serverları tavsiye edebilirim size. Hatta Piramit bilgisayardan bu konuda çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer bir tavsiyem ise sanallaştırma kullanılmasıdır. Hyper-V veya ESX ile sanallaştırma yapabilirsiniz ki genel yönetim açısından ve süreklilik açısında bu sizin için daha iyi olur. 

Tek bir donanım üzerinde yapacağınız bir hosting hizmetinde sıkıntılar olabilir. Daha kurumsal yada profesyonel düşünürseniz dedike serverlar alabilirsiniz hosting firmalarından ve onların üzerinde tutabilirsiniz. çünkü bant genişliği de burada önemli olacaktır. Yok ben evde tutacağım yada kendi işyerimde tutacağım derseniz profesyonel çözüm olarak bir storage ve iki server ile yaparsanız çok daha sağlam bir sistem olmuş olur. Hele sanallaştırma teknolojisi ile daha da güzel olur.

2)  birinci sorunun içinde aslında bu sorunuza cevaplar bubilirsiniz. ki windows platformunda IIS,DHCP,DNS vs kullanabilirsiniz. ayrıca ne iyi ve net bilgiyi bir hosting firmasını ziyaret ederek ve böyle bir projenizin olduğunu söyleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

3) bazı belgeler derken bir sürü belge olabilir :)). örneğin sizden bu işi yaparken hizmet alacağınız firmalar faaliyet belgesi isteyebilir, nic.tr üzerinde müşterilerinize açacağınız kayıtlarda sizden firmanız ile ilgili bilgiler istenebilir, müşteriler ile ilgili ticari faaliyet belgeleri ve bilgileri kesin istenecek.

internet hızı ile ilgili yukarıda da bahsettim. barındıracağınız site sayısı ile orantılı olarak bant genişliğine ihtiyacınız olacak. 8 mbit ADSL ile bu işi çözemezsiniz mesela. Metro ethernet, gdat gibi hatlar kullanırsanız güvenlik ve performans açısından daha iyi olur. ADSL ile olmaz mı ? olur ama acemice olur bence. yada ben öyle bir maceraya atılmam.

firewall : sisteminizin genel güvenliğini sağlayacak ve host ettiğiniz hizmet verdiğiniz müşterilerinizin sitelerinin verilerinin güvenliğini sağlamalısınız. atıyorum bu müşterilerinizden birisi online alışveriş sitesi olabilir ki bu durumda 3d secure, SSL sertifikası gibi yapıları desteklemesi gerekir yada sağlamalısınız müşterilerinize.

SSL sertifikaları değişik global firmalardan satın alabilirsiniz. GoDaddy, Global Sign, Digicert vs değişik firmalar var. Bir bankanın internet şubesini düşünün SSL (https) tabalı erişime olanak sağlar aksini kabul etmez.

sabit ip adresine mutlaka sahip olmalısınız ki kayıtlarınızı o ip adreslerine göre düzenlemelisiniz. yada şöyle diyelim siz bir müşterinizin sitesini sunucunuzda barındırıyorsunuz ve bu siteye ait olan www kayıtlarını sizin gerçek ve sabit ip adreslerinize yönlendirmelisiniz. sabit olmalı çünkü ip adresleri değiştiği anda insanlar sizin sunucunuzdaki sitelere erişemezler. geçenlerde Garanti Bankasında olduğu gibi.ip adresleri değiştirilmiş sanırım ve siz giriş yapmak istediğinizde sayfa açılmıyordu.

aslında yapmanız gereken çok şey var, benim aklıma gelenler bunlar...

hosting işi o kadar kolay bir iş değil. ama benim naçizane tavsiyem ilk aşamada bir hosting firmasından dedike server almanız ve bir süre o yapı üzerinde işlerinizi yürütmenizdir. 

kolay gelsin

 
Gönderildi : 10/11/2010 20:01

Paylaş: