Forum
Merhaba Cözümpark ailesi,
burada benim ve benim gibi bircok kisinin kararsiz kaldigi bir problemin nasil cözülecegine cevap ariyorum.
Problem : Yeni bir server icin; disk yapilandirmasi (fiziksel yapilari ve raid yapilari), üzerine kurulacak isletim sistemi (lisanlama) ve yapilandirilmasi ( Ag sürücüleri ve Ip Belirleme, HyperV kurulumu, Sanal Sistemler icin disk yapilandirmasi ve rol ve hizmet tercihleri), yedekleme senaryosunun kurgulanmasi sorularinin cevabi.
Bu yukaridaki konular sistem ve network yönetimi yapacak arkadaslarin temel sorunlaridir. Bu sorunlarin cözümü icin tecrübesi olan arkadaslarin burada sistematik olarak cevap vermesini rica ediyorum.
Örnek: Elimizde HP Proliant DL380 G7 bir server (2x Intel XEON E5640 2.66 GHz CPU 32 GB RAM, 1x 240GB SSD Disk, 3x 300GB 10k SAS Disk) oldugunu ve firmamizin kücük ya da orta ölcekli bir firma (20 Kullanici) oldunu varsayalim. Firmanin, bizden bir domain ve firma yaziliminin üzerinde barindigi bir SQL Server ve calisanlarin kullanabilecegi Exchange Server istedigini farz edelim. Bu durumda nasil bir yol izlenir?
1.Fiziksel Disk Yapilari
1.1 Diskler nasil ayarlanmali
1.2 Hangi diskler icin hangi Raid yapisi kurulmali
2. Kurulacak isletim sistemi (Windows Server 2016 Std. varsayalim)
2.1 Lisanslama icin kac adet ya a da hangi lisans türü (Windows Server, 20 CALs, SQL Server, Exchange Server, Exc. CALs) olmali
3. Server üzerinde 4 adet NIC ve her birinin 1Gbps oldugunu varsayalim
3.1 Bu NIC ler bridge edilmeli mi yoksa baska bir yol mu izlenmeli
3.2 Hyper V kurulumu ve yapilandirmasi (kac adet Sanal Sunucu kurulmali, NIC ler ve Diskler nasil yapilandirilmali)
3.3. Hangi sanal sunucu icin hangi roller ve hizmetler tercih edilmeli
4. Yedekleme senaryolarinin belirlenmesi
görüslerini bildiren arkadaslara simdiden cok tesekkür ederim.
Saygilarimla
Fatih Deniz
Soru kendi içerisinde cevap verilmesi durumuda çok uzun cevapları olabilecek bir yapıya bürünmüş.:)
1.Fiziksel Disk Yapilari
1.1 Diskler nasil ayarlanmali (Bu eldeki bütçe, disk alanı, üzerinde koşacak sistemin gereksinimine göre değişir. Örnek olarak yapılacak olan işlem okuma bazlı ise bu tür disklerden, yazma yapılacak ise bu tür disklerden kullanmak gerekir. Write Intensive, Read Intensive
1.2 Hangi diskler icin hangi Raid yapisi kurulmali Burada yine amaç ve bütçe önemli. Performans durumuna göre yapılacak ise Raid10, performans artı ekonomik olacaksa Raid5 gibi seçimler yapılabilir. Bu tamamen ortamda kurgulanacak rol ve bütçe ile doğru orantılı bir durum.
2. Kurulacak isletim sistemi (Windows Server 2016 Std. varsayalim)
2.1 Lisanslama icin kac adet ya a da hangi lisans türü (Windows Server, 20 CALs, SQL Server, Exchange Server, Exc. CALs) olmali (Server üzerine bağlanıp kaynak kullanacak kadar Server Cal, SQL sunucu üzerinde bağlantı kuracak kadar SQL Cal, RDP yapacak eşzamanı cihaz sayısı kadar veya kullanıcı kadar RDP Cal lisansı gerekli.
3. Server üzerinde 4 adet NIC ve her birinin 1Gbps oldugunu varsayalim
3.1 Bu NIC ler bridge edilmeli mi yoksa baska bir yol mu izlenmeli (Boşta kalmaları yerine Nic Teaming yapıp yedeklilik ve yük dengelemesi yapmak daha mantıklı olur.
3.2 Hyper V kurulumu ve yapilandirmasi (kac adet Sanal Sunucu kurulmali, NIC ler ve Diskler nasil yapilandirilmali)Bu tamamen ihtiyaca göre kurgulanan bir durum. Öncelikle Microsoft sistemlerde sunucuları çorba etmeden, rolleri ayrı sanal sunucularda tutmakta yarar var. Örnek olarak Ad sunucusunda sadece AD, File Server üzerinde sadece Filer server rolü olmalı. Tabi kurulacak olan sanal makina yükünü kaldıracak fiziksel sunuculara sahip olunmalı. Burada koşacak sanal makina durumuna göre disk seçimi değişebilir.
3.3. Hangi sanal sunucu icin hangi roller ve hizmetler tercih edilmeli Kesinlikle AD+DNS+DHCP+Certificate server tek olmalı yani üzerinde farklı rol olmamalı. Bu soru üstteki ile bir bakıma aynı bana göre cevapta aynı.
4. Yedekleme senaryolarinin belirlenmesi
Yedekleme senaryosunda, oluşacak olan bir sorun anında geri dönüş süresinin kritikliği yapıdaki yedekleme mimarisini belirler.
Burada yazdığınız sorular üzerine 3-5 arkadaş tartışıp bir noktaya gelmek istese emin olun 1 gün yetmez. Sorularınız çok geniş yelpazeli sorular.
Genel mantık aşağıdaki gibi olmalı.
1-İhtiyaca göre donanım seçilmeli.
2-Donanım üzerindeki yazılımlar lisanslı olmalı.
3-Donanım üzerinde oluşturulacak olan sanal makina üzerindeki mimariye göre disk yapılandırılması ayarlanmalı, gerektiği kadar rol gereken sunuculara kurulmalı.
4-Veri ve iş kritik sistemlere göre yedekleme ortamı, süresi ve yapılandırması belirlenmeli.
Yani bu iş terzi işi her gerçek her ortama uymaz. Ortam, ihtiyaç ve bütçeyi ele alarak hesap kitap yapıp yol haritası çıkartmak her zaman iyidir.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.