Forum

TTNet kaç çeşit fib...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] TTNet kaç çeşit fiber abonelik sunabiliyor?

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
830 Görüntüleme
(@kazimates)
Gönderiler: 680
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Turk Telekom, Türkiye içerisinde bulunan abonelerine kaç çeşit internet bağlantı aboneliği sunmakta ve hangi abonelik tiplerine ses devresi verebilmektedir. Ayrıca hangi abonelik tipine ne kadar statik IP adresi sunabilmektedir?

Görebildiğim veya söylenen bir fiber optik kablo binaya kadar sunucu kabinine kadar getirilmekte ve adı fiber internet olmaktadır fakat sadece bir adet statik IP verebilmektedirler ama hız istediğiniz kadar verebiliyor ama ses devresini üzerinde çalıştırmak istersek ayrı bir internet aboneliği ve fiber almak zorunda kalıyoruz.

Diğer söylenen metro ethernet aboneliği alınmalı ve orada istediğimiz kadar ses devresi, hız ve IP adresi alabiliyoruz.

Başka ne abonelikleri var ve bu iki abonelik arasında ki fark nedir? Sonuçta ikiside fiber bir kablo ile kabine kadar getirilip bakıra çevrilmiş durumdalar.

Yaşadığım sıkıntı ise bir abonemize fiber kablo üzerinden 100Mbit internet bağlantısı sunup analog telefon hatlarınıda bu fiber ile binaya getirdiler. Fiber den bakıra çevirdikleri bir zyxcel cihaz ile hem hem bakıra hmede üzerinde analog tel jack çıkışları ile 2 telefon kablosu çıkarıp bakır portundan bir wifi routere bağlantı verip ofise internet sağladılar. telefon jackları ise analog telfon santralına gitti ve telefonlarda çalıştır. Fakat sıkıntı telefonlarımızı IP santral kuracağız ve oraya analog hatlarımızı taşıyın dediğimizde ise başka bir fiber daha çekilecek ve bir internet aboneliği daha alacaksınız veya mevcut fiber internetinizi metro ethernete çevireceksiniz denilmekte. Bu konuya aşina olan arkadaşlar buradaki farkı anlatabilirlerse menun olurum.

Bu konu 2 yıl önce Hakan Uzuner tarafından düzenlendi
 
Gönderildi : 17/05/2023 14:17

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4645
Co-Helper
 

ME ve fiber internet denilen GPON devrelerin forumda konuları var, gpon için farklı tipler var muhtemel bölgeye göre değişiyor bunları dışarıdan birisinin bilmesi mümkün değil bunlar bir birinden tamamen bağımsız, alakasız yapılar omurga farklarını webden de okuyabilirsiniz. Yani ikisi de fiber işte gibi bir olay yok sağlayıcıların hizmet tanımlarıyla da bağımsızlar. Gpon dan sadece aynı hat üzerinde voip nat hizmeti alırsınız bu da dedikleri gibi sizin talebinizi karşılamaz özetle yanıtları doğru ve alternatifi yok ME almak durumundasınız.

Ref için birkaç ekleme daha yapalım sanırım bugüne kadar dijital ses hatlarını hiç yazmadık.
Voip ve ses hatları genel olarak aynı sanılır fakat değiller sadece TT omurgasıyla mümkün olan dijital dedicated ses hattı imkanı vardır. PSTN analog hattır, ayrı olarak metro ethernet fiber! ile aynı/benzer omurgadan çalışan dedicated port, fiber uçlu kurumsal stack bir de dijital çoklu hat denilen bir hizmet bulunur bu sağlayıcıların VoIP denilen hizmetlerinden ayrılır Dijital hat denir. DID, PBX ve çoklu kanal isterlerini karşılamak üzere (eskiden 30 kanaldan başlıyordu) özel ayrılmış, simetrik, üzerinde int. trafiği olmayan bir yapıdır. IP santral olmadan da dijital santralle çalıştırılır. Bu hat için mahaldeki en yakın TT dağıtım dolabından lokasyonun odasına fiber çekilir. Bu hat üzerinde codec compressing yapılmaz o yüzden genel VoIP tarife, paket, hizmet türlerinden ayrılır, kaç bağımsız DID istiyorsanız o kadar kanal gerektirir. En temiz ses trafiğini sağlayan dedicated türdür maliyeti de ona göredir, yüksektir. Hazır da fiber kablo çekiliyor, altyapı uygulama masrafını ödüyorken o yüzden TT dan metro ethernet internet hizmeti de istenirse alınabilir. Fiberin bazı kıllarını ses için ayırır, tanımlarlar. 
Bu dijital hattın dışında ki bütün ses IP hatları internet hattı üzerinden bandwidth tanımı veya metro ethernette bir, birkaç kılı VoIP tanımlayarak yürütülür. xDSL, GPON daki cihaz üzerinden port ile VoIP nat yapılması ile elbette ki farklıdır. DID, FBX hizmeti alınabilir, yalnızca kurumsal anlaşmalarla bandwidth miktarı sabitlenebilir (codec de değiştirilebilir), yalnızca IP kaabiliyetli bağımsız santrallerle konuşabilir. IP Ses hatları verimlilik için aynı şekilde simetrik altyapıya ihtiyaç duyar bu yüzden ME gibi fiber, G.SHDSL, leased lined gibi bakır simetrik omurgalarla alınmalıdır. Fiber olanı neredeyse tüm sağlayıcılardan satın alınabilir.
GPON fiber devreler gerçekte simetrik değildir ve tam kurumsal tarifeler olarak geçmez. 100/100 veriyoruz dediklerinde de simetrik değil upload yoğunluğa göre değişebilir. Operatörler fiber denilen farklı türde xDSL ve gpon türü hatlardan ücretsiz voip nat hizmeti sunabilir fakat çoklu IP, DID, PBX isteniyorsa kurumsal anlaşmalı hizmetlere yönelme gerektirirler.
Tüm ses opsiyonlarını özetledik sanırım.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 17/05/2023 14:36

Paylaş: