Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Data Recovery

7 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
844 Görüntüleme
(@mehmettemurlenk)
Gönderiler: 42
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Biz her türlü veriyi kurtarırız, kurtarabiliriz hatta iddialıyız diyen ve içlerinde hakkını yemek istemediğim büyük firmalar mevcut.. peki bu firmalar bozuk, çizik, yanmış vs diskten veri kurtarabiliyorlarda, sağlam olan diskten üzerine veri yazılmış, fiğ tarihinde kalmış, v.b işlemden geçmiş yada kurtarıldığı halde bozuk olan dosyayı veya saçma sapan asciii karakter setinden oluşan dosyalardan ayırıp yada bunları eleyip bu veriyi alabiliyorlar mı?  excel dosyaları bozulmadan almayı başarabiliyorlar mı? yada bunlar için ne yapılıyor dersiniz?? yada biz neden alamıyoruz.. demo yada lisanssız kullandığımız için mi?? peki lisanslı veri kurtarma prog. ile lisansı olmayan program arasında gerçekten fark var mı? yani lisansı olmayan elinden geldiği kadar kurcalıyorda.. lisansı olan gerçekten veriyi almak için kazma kürek diske dalıyor mu?? asıl sorun gerçekten veri kurtarma firmalarına başvurmak şart mı?? ben derim ki.. sağlam bir diskten veri kurtarmak arızalı bir diskten veri kurtarmaktan daha zor gibi !! Saygılarımla.

 
Gönderildi : 22/06/2014 00:43

(@k-leventbecit)
Gönderiler: 58
Trusted Member
 

Merhaba,

 Sanırım son günlerde veri kurtarma ile ilgili olarak kötü bir tecrübe yaşadınız. 

Yaklaşımınızda haklı olduğunuz noktalar olsa da genel olarak çok da doğru değil. Yanlışlıkla formatlanmış bir diskten dün gece 12 GB veri (Toplam veri bu kadardı) kurtardım. Bunu hem de ücretsiz bir program aracılığı ile gayet basit bir şekilde yaptım. Doğru bir yol haritası izleyerek fiziki hasar olmayan bir diskten çok basit şekilde çok ciddi boyutta veri kurtarabilmeniz mümkün. 

 
Gönderildi : 22/06/2014 11:27

(@mehmettemurlenk)
Gönderiler: 42
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Kötü bir tecrübe yaşamış olduğumdan değil.. işlerim gereği veri kurtarma işlemlerinde genel itibariyle başarılı olduğumu düşünüyorum, eski çalışmış olduğum firmamda da bir çok diskten veri kurtarmışlığım ve bir çok müşteriyi ihya etmişliğim mevcut, ancak şu an kendi işimdeyim ve karşıma çıkan veri kurtarma işlerinde başarılı olmam benim açımdanda iyi bir referans olacakken.. birşeyler ters gidiyor ve sağlam diskten birşeyler çıkmıyor.. yani demek istediğim bu işlerde başarılı olabilmek için yazılımın lisanslı olması mı gerekiyor? yani lisanslı veri kurtarma programı ile lisansı olmayan veri kurtarma yazılımı arasında fark varmı? şu şekide düşünün office yada cad programlarında kırık olanlarda birşeyler mutlaka eksik v.s lisanslı olanları ise o işi yapıyor yada o işde başarılı oluyor..  peki veri kurtarma işleminde sağlam diskten istenilen bir dosya yada dosyalar neden alınamıyor yada görüntü ise neden bozuk çıkıyor..??

olayın aslı ise şöyle; bir müşterim yaklaşık 4 ay önce müşterisiyle anlaşmazlığa düşüyor v.s kamera kayıtlarına ihtiyaç duyuluyor, sağlam disk ve bir çok dosya geri getirilirken hatta 2008 yılına ait veriler bile görülebilirken 2. ay a ait görüntüler bir türlü alınamıyor. Yanlız bu kamera kayıtlarındaki detay ise 30 gün kayıt ediyorsa bir sonraki günün kaydı için en eski dosyayı görüntüyü yada kaydı siliyor ve üzerine yazıyor, ve kamera sistemlerinin bir çoğu bu şekilde. Bunun gibi.

 
Gönderildi : 23/06/2014 01:58

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Veri kurtarma sadece yazılım ile olmuyor. Fiziksel zarar gören disklerden uygun ortamlarda uygun şekilde zarar gören parçalar değiştirilerek, kafa sorunlarında kafa değiştirip ayarlayarak da kurtarılıyor. Örneğin aynı diskten kart değiştirerek te data kurtarabilirsiniz bunun için elinizde çok geniş bir parça stoğu olması gerekir.

 
Gönderildi : 23/06/2014 02:51

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4595
Co-Helper
 

Öncelikle konu tecrübe bu alanda birikim ile ilgili.
- demo ve full sürümler arasında program kısıtlamaları hariç ekseriyetle bir recovery yöntem farklılığı yok. Bu alanda iyilerden Getdataback'de böyle bir fark bulunmuyor mesela.
- Software recovery tool'larının %90'ı benzer yöntemlerle kurtarma yapar ve erişim limitleri ortada. Etkin recovery için donanım tababına erişen uygulamalar gerekli bunlar da ciddi maliyetli internette öyle bulunmuyor.
- Fiziksel problemlerde sector by sector, face to scan uygulanır gerekli donanımlar ile bu arızalı donanımı değiştirerek bir kart arabirimine bağlayarak da gerçekleşir plakaları söküp özel bir makineye bağlayarakta.
- Basit uygulamalar üzerine yazılmış sector'den bir önceki yazmayı alamaz. Bunun için profesyonel uygulamalar kurumsal donanımlar gerekli ve veri bütünlüğü kesinliği yok, veri tipine göre değişir. Bir sector'den 2-3 önceki işaret manyetik olarak teoride okunabilmekte. Bu yüzden wipe'da bir alana birçok defa yazma yapılır. Basit uygulamaları wipe edilmiş diskten veri alamaz çoğunlukla.
- Veriyi parçalı yada bütün olarak ayrı değerlendirilebilir, okunabilir hale getirme ayrı tecrübe işidir. xls, video gibi file'ların indexleri çabuk bozulur recovery edilen dosyanın açılamaması, düzgün görünmemesi sık karşılaşılan bir durum. Hex edit üzerinde uzmanlık gerekir
- Türkiyede fiziksel zarar görmüş disklerden veri alabilen şirket sınırlı sayıda, plaka sorunlu, parçalanmışından ise veri alabilecek yok gibi birşey diskler yurt dışına belirli konumda ki merkezlere gidiyor buralar disk üreticilerin özel destek sunduğu kuruluşlar.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 23/06/2014 15:42

(@mehmettemurlenk)
Gönderiler: 42
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.. peki şu olabiliyor mu?

sağlam olan diskten eski tarihlerdeki dosyayı kurtarmak için o tarihe dönme döndürme yada o tarihlerdeki verileri alma gibi bir imkan mümkün mü sizce? aynı windows un belirlemiş olduğu bir kaç tarihe hatta istediğiniz tarihe geri dönmesi sistem kurtarma özelliği gibi.. şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla. 

 
Gönderildi : 25/06/2014 01:33

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4595
Co-Helper
 

NTFS vs disk tablolama temellerine bakarsanız sorunuza net cevap olur ve işin temelini öğrenebilirsiniz.
sector'lere veriler tarih formatıyla clone'lanmıyor malum. Geçmişe dönme mbr-gpt vs ana adres tablonun yada bazı sectorlerdeki işaretlerin bozulmasıyla üzerine tekrar yazılmamış sectorlerden anlamlı verinin okunmasıyla gerçekleşir. Software uygulamalar sector vs alanlarda ki önceki yazmaları okuyamaz. Windows onu boş alanlara backup mantığında aldığı için yapabiliyor system recovery, data recovery uygulaması değildir o mantıkta çalışmaz.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 25/06/2014 16:02

Paylaş: