Forum
Merhaba Arkadaşlar,
BT Sistemleri hakkındaki tecrübe, bilgi ve birikimlerinize dayanarak bazı sorular sormak istiyorum. Umarım konuyu yanlış başlığa açmamışımdır.
Kurumumuzda Active Directory sistemine geçişi planlıyoruz.
Sistemimizin alt yapısı aşağıdaki gibi düşünülüyor.
1 Adet DC (AD, DNS, DHCP)
1 Adet Terminal Server
2 Adet Failover Cluster için Server ve ikisinin kullanacağı bir fc storage
Failover Cluster sistemi üzerinde sanal makinaları kuracağız. Kurmayı planladığım yazılımlar aşağıdaki gibidir.
- Additional Domain Controller
- Exchange Server
- Exchange Server DAG yapısında kurulacaktır.
- OAB, OWA, Active Sync gibi özelliklerin hepsi kurulacaktır.
- WSUS Server
- System Center 2012
- Configuration Manager
- Data Protection Manager
- Virtual Machine Manager
- Operations Manager
- Orchestrator
- Sharepoint Server
- SQL Server
- SQL Server (Sharepoint Server İçin)
- Web Server
- File Server
- Forefront
- Threat Management Gateway
- Unified Access Gateway
- Forefront Identity Manager
- Deployment Server (WDS için)
- Microsoft Lync
Sorularım:
- 200 e yakın client'ım olacak, clientların bilgisayar isimlerini vermede nasıl bir method uygulamalıyım? Mesela kullanıcı adı ile aynı mı olsun? Bir kelime belirleyip 001, 002 diye devam mı edeyim (KRG001, KRG002)?
- IP sınıflarını oluştururken nasıl bir method izlemeliyim? Serverlar, aktif cihazlar ve clientlar için ayrı ayrı ip sınıfları mı yapayım? Mesela Serverlar için 192.168.0.1, aktif cihazlar için 192.168.1.0 ve clientlar için 192.168.2.0 gibi bir sistem mi kullanayım yoksa Super Scope falan mı kullanmalıyım. Aktif cihazlarımız VLAN lar için uygun yapıdadır.
- Kendime bir test lab oluşturmalıyım. Sharepoint ve Active Directory çalıştırmam gerekiyor üzerinde. Bunları Hyper V ile yapmak istiyorum. Sunucu üzerine ne kurmalıyım?
Görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Serverlar için örneğin isim standartı SRVSharepoint gibi olabilir ben genellikle aralarında - gibi bir işaret kullanmıyorum client için ise eğer farklı lokasyon yoksa CLKullanıcıAdı yazıyorum sebebi virüs server vs. kurduğumda virüs bulaşan makinanın kime ait olduğunu daha kolay tespit edebiliyorum. ip yapıları ise yapının genişliyeceğini düşünürsek B sınıfı bir network kullanabilirsiniz 172.16.0.0 bloğu ben ilk 30 ip yi aktif cihazlar için ayırıyorum server modem router firewall vs. sondan 30 ip yi de yazıcı fax vs. için ayırıyorum ortadaki ip leri clientlara dağıtıyorum. vlan a ihtiyaç duyarmısınız bilmiyorum fakat eğer bir misafir networkü yaratmak istiyorsanız bu mantıklı, yada birimlerde önemli veriler işleniyorsa iyi fikir. umarım faydalı olabilmişimdir. şimdiden kolay gelsin
Önerileriniz için çok teşekkürler. Ben c sınıfı bir network kursam yönetimi daha kolay olur diye düşünüyorum. ama bakalım başkaları ne önerecek?
Merhaba,
1- Merhaba bu kurumların politikalarına göre değişir ama genelde herkes farklı bir yoğurt yer. Ben iş yerimde 100 makina olduğu için ismin baş harfi ve soyisim uyguluyorum. Örnek olarak ali veli kullanıcısı için "aveli". Daha önce outsource olarak çalıştığım bankada çok fazla user vardı orada ise isim ve soyismin baş harflerinin sonuna 4 rakam ekleniyordu. Ali Veli için "AV0245"
2- Bu yapıda arada kat ve paravan gibi oluşumlar varsa ağları vlanlara bölmenizde yarar var. 200 kişi, ethernet, wi-fi, akıllı telefon, network cihazları derken 512 yeter gibi dursada 1024 olarak ilerdeki büyümelere karşı tasarlamanızda yarar var. 255.255.252.0 alt ağ maskesi ile 1024 ip dağıtabilirsiniz.
3-Lab ortamını performans ve yer olarak en uygun gördüğünüz makinada kendi networkünüzden ayrı tutarak konumlandırabilirsiniz.
Saygılarımla.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.