Forum

Unmounted Exchange ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Unmounted Exchange DB den veri çekip mount database üzerine taşımak

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
638 Görüntüleme
(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Integrity vs de power shell üzerinden problem olmadığı iddia edilen bir exchnage database içerisindeki bir kullanıcının tüm verilerini exchange server 2016 üzerinde mount ve sağlıklı bir database'e nasıl taşıyabilirim?

mesela Kazım ATES mailbox E:\MailBoxDB\EXC2016_DB01 içerisinde kayıtlı dudumda ve S000POS03 sunucusundan hizmet veirliyor. yeni bir database yarattım ismi EXC2016_DB03 ve lokasyonu ise E:\MailBoxDB\EXC2016_DB03 içerisinde. Şimdi EXC2016_DB01 unmount durumda bunun içinde Kazım ATEŞ'in verilerini alıp EXC2016_DB03 içerisine migrate / move etmem ve dolayısıyla ecp panelde Kazım ATEŞ mailboxununda artık EXC2016_DB03 de olduğunu görebilmem lazım. 

Bu senaryo gerçekleşebilir mi? Nasıl yapılabilir?

 
Gönderildi : 23/09/2023 11:53

(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Burada temel sorun domain de bulunan kullanıcı hem kullandığı bilgisayarı kendi profiliyle açıyor. Hemde arızalı durumda iken kendisine spam sunucu tarafından gelen mesajların sırada beklemesi. Bu arada arızalı EXC2016_DB01.edb verilerini içerisinde ki tüm kullanıcılar için PST dosyası olarak export işlemi başlattım. Asıl konu ise kullanıcı hesabını silmeden dismount durumda ki databasede gözüken user mailbox'unu nasıl yeni yarattığım EXC2016_DB03

databaseine taşımam gerektiği. Daha sonra ise kulanıcılara office outlooklarını bilgisayarlarına kurup offline pst dosyalarını ekliyecem ve tekrar oradan tüm verilerini sunucuya upload etmelerini sağlataca. 

Senaryo yukarıda ki gibi olacak fakat çözemediğim ve nasıl yapıldığını bulamadığım kısım ise. Yani görsellere göre Kazım ATEŞ kullanıcısı EXC2016_DB01 den EXC2016_DB03 e aktarılması gerekecek. Ama database DB01 dismount durumda olduğundan dolayı recipients / migration menusu bu işi gerçekleştiremiyor. Belki power shell ile komutlarla bu iş yapılabilir diye düşünüyorum. Ama örneğini bulamıyorum.

Screenshot 2023 09 24 110629

 

Screenshot 2023 09 24 110731
 
Gönderildi : 24/09/2023 11:11

(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Kernel for exchange server uygulamasını üzerinde office outlook kurulu bir bilgisayara kurdum. EXC2016_DB01.edb dosyasını soruce kısmından ekledim ve quick scan yaparak. EXC2016_DB01 içerisinde ki verileri mailboxları vs buldum. Sonra tüm mailboxları e:\PST diye bir klasör açıp içerisine aktarmayı başlattım. 

Ayrıca pst dosyası aktarıldığını gördüğüm bir mailbox için ise exchange sunucusu üzerinde echnage  power shell içerisine gidip

Get-Mailbox -Identity "Kazım ATEŞ" | Select-Object Alias

komutuyla alias değerini buldum. sonra

Set-Mailbox -Identity "kazim.ates" -Database "EXC2016_DB03"

komutunu vererek dismount databse'de bulunan Kazım ATEŞ mailboxunu EXC2016_DB03 üzerine aktardım. Artık ilgili kullanıcı sıfır ir mailbox ile (içinde herhangi bir verisi kalmadı) ama daha önce kendisine verilen değişkenler ile. owa adresinden giriş yapabildi. 

Şimdi offline pst de bulunan verilerini tekrar aktarmayı deneyeceğim. Fakat ilgili hesabın owa hesabında import/export menusu bulunmuyor. Mecburen office outlook hesabı ile bu kullanıcıyı açıp sonrasında pst yi ekleyip klaösrleri tekrar yükeleyeceğim.

Farklı bir uygulama tavsşyeniz olursa ve paylaşırsanız memnun olurum. Neticeyi ilerleyen saatlerde paylaşmış olurum. Uzun sürecek bir işlem olacağından eminim.

 
Gönderildi : 24/09/2023 16:29

(@ensarterzi)
Gönderiler: 10
Active Member
 

@kazimates Farklı bir uygulama tavsiyem şu olur. Exchange aktif kota dışında kalan geçmiş yıllar gibi tüm mailleri bir arşiv sunucusu üzerinde tutarak ilerde alt yapı değişikliği gibi şeyler olsa bile. Erişilebilir olarak tüm e postaların outlook eklentisi ile ayrı bir sekmeden erişilebilmesi olabilir.

 
Gönderildi : 24/09/2023 18:23

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33367
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba, geçmiş olsun, zaten ilgili komutu bulmuşsunuz, bu komut bir kullanıcı için posta kutusu özniteliğini günceller, ancak içeriği boş olduğu için sıfır bir posta kutusu açar, sonrasında bulduğunuz dahil pek çok program benzer süreçleri işletiyor. Geçmiş olsun. Bundan sonrası için bence bir yedekleme planı yaparsanız bu tür durumlarda en azından veri tabanını dönebilirsiniz.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 24/09/2023 18:42

(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Evet bir yukarıda bahsettiğim gibi mailbox database yeni çalışan mount durumdaki sağlıklı database yani EXC2016_DB03 set edildi. Sonra ilgili usere owa üzerinden bağlandım (Yada bunun yerine client bilgisasayrdan ilgili hesap ile açılış yaptım.). Daha sonra bilgisayarda Office Outlook çalıştırığ kullanıcının profilini ve email hesabını kurdum. Dolayısı içi boş bir email hesabı office outlook üzerinde geldi. Office Outlook üzerinde File / Open and Export / Open Outlook Data File (pst dosyasını eklemek /açmak için) seçip Kernel ile kurtardığım ve PST dosyası ile oluşturlan Kazim ATES.pst dosyasını seçtim.

Outlookda canlı olan hesap ve pstden gelen dosyayları gördüm. Pstden gelen klasrde ki Inbox itemlerin hepsini seçip canlı hesabın Inboxuna taşıdır. 

Bu şekliye bir kurtarma işlemi başarıyla gerçekleşmiş oldu. İşlem uzun ve meşakatli 140 mailboxun kernelde sabah 09:00 dan beridir pstye aktarılması devam ediyor. BU arada her kurtarılan hesap için birer birer yukarıda ki işlemi yapmak durumunda kalacağım. Ama yinede buruk da olsa bir mutluluk var. En azından veri kaybetmedim. Ve kurtarılan her hesap artık mail alıp göndermeye devam edebilecek. Buraya kadar 3 günlük 140 kişi için zaman kaybı var. Muhtemelen yarın geceye kadarda bu işlem devam edecek. Umarım hiçbirimizin başına gelmez. DAG yapısı, sağlam bir yedekleme ünitesi ve uygulaması kesinlikle şart. En doğrusu ise işyeri bunları sağlamadığı zaman bu iş böyle olmaz diyerek kestirip atmak en doğrusu.

 

 
Gönderildi : 24/09/2023 19:22

Paylaş: