Forum
Exchange 2003 ü öğrenmek istiyorum ve bu nedenle Sanal Server 2003 olan makinama Exchange 2003 yükledim. fakat bundan sonrasında neler yapacağım konusunda tıkandım. makalelerde genelde kurulumu anlatılmış. Ama benim gibi ilk kez Serverlarla tanışan ve öğrenmeye çalışanlar için epey zor oluyor işi çözmek.
1- Exchange 2003 kurulduktan sonra ilk önce ne yapılmalı?
2- Exchange 2003 e kullanıcıları nasıl tanımlayacağım, yani domain deki kullanıcılara mail adresi nasıl atayacağım.?
3- Exchange 2003 de kullanıcıları tanımladıktan sonra outlook u ayarlarken kullanacağım pop ve smtp adreslerini nasıl öğrenebilirim?
4- Kullanıcılar üzerinde kota ısıtlamasını nereden ve nasıl yapacağım?
ilk etapda öğrenmek istediklerim bunlar. Makaleyi yazan arkadaşlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ama yazarken biz yeni yeni öğrenmeye başlamışları da unutmayarak anlatırlasa daha iyi olur. öyleki daha öncede ISA server ı öğrenmek istemiş kurmuş ve hiçbirşey yapamaz hale gelmiştim. çünkü kurulumdan sonra ilk olarak neler yapacağımı bilmiyordum. ileride bunuda da bakacağım ama önce exchange i öğrenmek istiyorum.
örneğin; diyelimki bir şirket kurdum. 1 tane server ım var üzerinde win 2003 enterprise yüklü. DNS, DHCP, ve AD üzerinde yüklü. 10 kullanıcıda AD üzerinde tanımlı. ve exchange 2003 ile maillerimizide tanımlamak ve kullanmak istiyoruz. işte bu noktada nereden ve nasıl başlayacağım. hangi kayndakdan yararlanabilirim? buradaki makalelerde bu ilk adımlar geçilmiş zaten varolan ve kullanılan exchange üzerindeki sorunlar yada yenilikler üzerine makaleler yazılmış.
şimdiden çok teşekkürler.
not: böyle bir firma şirket yok. sanal makinamda uygulamalı çalışıyorum.
Merhaba, bunun icine cevap olarak uzun uzun yazip tartismak gereksiz olur
http://www.cozumpark.com/blogs/exchangeserver/default.aspx
merhabalar
serkan hocam link vermiş ama kısaca açıklık getirmek istedim sorularınıza;
1) Exchange Server kurulduktan sonra ilk yapmanız gereken Exchange server servislerinin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadıklarını incelemektir. Genel olarak Exchange server yönetim konsolunu incelemenizdir. Ne nerdedir vs...
2) Exchange server ve Active directory ayrılmaz bir ikilidir. ikisi de biri olmadan yapamaz. Exchange server kurulumu sırasında veya öncesinde ilgili komutlarla Active Directory Schema extend (genişletilir) edilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra ve exchange kurulumu tamamlandıktan sonra siz Active directory de kullanıcı açma işlemini tamamladıktan sonra hemen Exchange Tasks yani mail hesabı açma yada mailbox oluşturma sihirbazı karşınıza gelir. kullanıcıya mailbox tanımlamasını burdan yaparsınız. Ha varolan kullanıcılarımıza ise active directoryde exchange server kurulumundan önce tanımlanmış olan kullanıcılardan herhangi birisine sağ tıklarsanız Exchange Tasks göreceksiniz. bu size mailbox oluşturma wizardını sunar ve böylece varolan kullanıcılarınıza da mailbox tanımlarsınız.
3) Exchange kurulduktan sonra pop3 veya smtp tanımlamanıza gerek yok. Outlookta hesap tanımlaması yaparken Excahnge Server seçmeniz yeterlidir. Yok ben POP3 olarak kullanıcam derseniz ozaman da sunucunuzun ip adresini gelen ve giden sunucu olarak tanımlayabilirsiniz. Yok ben mail yapımı internet üzerine de açmak istiyorum derseniz bu sefer de bir hosting almanız gerekicek ve mx kayıtlarınızı sizin ADSL modem veya router internet çıkışınız her ne ise onun almış olduğu real (gerçek-public) ip'ye yönlendirmeniz gerekir. mcihaz üzerinde içerideki mail sunucunuza 110 ve 25 nolu portları yönlendirmeniz gerekir. daha sonra dışarıdan ister owa ile http://gercekipadresi/exchange diyerek bağlanabilirsiniz. pop3 ayarları olarak da mail.firmam.com gelen ve giden sunucu kısımlarına yazılabilir. yada gerçek ip adresinizi de yazabilirisiniz
4) Limitlere gelince Mailbox Store özelliklerindeki Limits kısmından yapabilirsiniz. Genel olarak herkesi etkileyecek kısımdır. Ayrıca Active directoryde herhangi bir userın özelliklerine giderseniz orda da Exchange General kısmını göreceksiniz. bu kısımda storage limits vardır orayı da bireysel limit için kullanabilirsiniz.
kolay gelsin