Forum
Merhaba yeni bir ERP uygulaması alma arifesindeyiz.
Bir çok firmacı ile görüştün ancak açıkcası kafamız çok karıştı. Şu Winner kullanıyoruz. 18 gb lık bir data mız mevcut.
Her türlü ev eşyası, ev tekstili, Ayakkabı ve kıyafet satan 3 şubeli bir işletmeyiz.
ERP de aradıklarımız.
Dışarıdan Veri Alma - Veri Gönderme Güçlü olacak (excel, xml, txt, sql, v.s. import export)
E-Fatura için entegrasyon tam olacak
İnternet satışı için Entegra kullanıyoruz. Bununla tam entegre olacak.
SMS entegrasyonu kısıtlı olmayacak bir firmaya entegre olabilmesi.
Mağaza içerisinde personelin telefonu entegrasyon (satış danışmanı ürün satarken ürünü okutup kendi satış kodunu geçip kasaya gönderecek. kendi telefonunda günlük satışlarını görecek, primini bilecek)
E-fatura girişlerinde XML den direk giriş yapabilme
Ayrıca bir şubede logo diva kullanmaktayız bununla entegre olabilir mi? (bu şube bir markanın bayisi olduğumuz için mecbur online program kullanılmakta. Web tabanlı Logo Diva mevcut.)
İstediğimiz Modüller
- Açık Hesap
- Kasa (Perakende Satış)
- Cari Hesaplar
- Stok
- Barkod yazdırma
- Çek Senet
- İnsan Kaynakları
- İrsaliye Fatura
- Dış Veri Al Gönder
- SMS
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba @caglarkaya;
Açıkcası size şu erp'yi alın şeklinde bir yönlendirme yapamayacağım. Forum üzerinden de bir tavsiye geleceğini ön görmüyorum. Çünkü doğası gereği kullanılan sisteme memnuniyet veya şikayet durumları şirketlerin iç süreçlerinden beslenir.
Genel anlamda bir ister listesi oluşturmuşsunuz ancak erp seçimi için bu başlıklar yeterli değil. Listeniz çok genel ve detay içermiyor. Bu durumda görüştüğünüz erp firmaları size sunuma geldiklerinde en güçlü yönlerini aktaracaklardır. Siz de a firmasında bu iyi ama b firmasında da bu durum var şeklinde kararsızlığa düşersiniz bu çok normal.
Ben olması gerekeni paylaşacağım, değerlendirmesini kendinize göre yaparsınız. Öncelikle erp bağımsız tüm iş süreçlerinizi gözden geçirmeli ve iş akışlarınızı oluşturmalısınız. İş üreçlerinizin her bir adımında manuel ve bilgi sistemleri olarak neler kullandığınızı netleştirmelisiniz. Örnek vermek gerekirse, çek-senet demişsiniz, çekin size hangi kanallardan nasıl geldiğini, hangi durumlarda hangi kararları verdiğinizi, süreci baştan sona belirlemelisiniz. Süreç akışını şirketinizin oluşturduğu çekler için de yapmalısınız. İnsan kaynakları demişsiniz ki bu geniş bir kavram, sicil, bordro, yetkinlik, performans yönetimi, izin yönetimi vb. hangi süreçleri insan kaynakları modülünden yönetmek istediğinizi, bu süreçlerinizin hangi adımlardan oluştuğunu belirlemelisiniz. Önerim, gerekirse erp yatırımını ileri bir tarihe erteleyip öncelikle bu süreçlerinizi tasarlamanız yönünde olacak.
Yapmış olduğunuz süreç tasarımları sonucunda detaylı bir isterler listesi hazırlamış olacaksınız. Çek senet modülünde şu fonksiyonlar olmalı, şu durumda bunu yapabilmeli, insan kaynakları izin yönetiminde şu fonksiyonlar olmalı vb. Yüzlerce maddeden oluşan bir liste elde edeceksiniz. Ancak günün sonunda firmanızın tüm ihtiyaçları netleşmiş olacak. Belki hepsini erp ile çözemeyecek birden fazla yazılım için yatırım yapma ihtiyacınız ortaya çıkacak.
Bu çalışmanın sonunda hedef süreçleriniz netleşmiş olacak ve aslında neye ihtiyacınız olduğunu yazılı olarak dokümante etmiş olacaksınız. ERP bağımsız yapmış olduğunuz bu analiz sonuçlarını erp üreticileri ile paylaşıp hangi fonksiyonları karşıladıklarını, hangilerini karşılamadıklarını doldurmalarını isteyin. Örneğin bir fonksiyon için standart uygulama, geliştirme ile yapılabilir veya sistem tarafından desteklenmiyor şeklinde cevaplar isteyin. Topladığınız bu sonuçları değerlendirirken, ihtiyaçlarınızı hangi yazılımın nasıl çözdüğünü daha kolay yorumlayabileceksiniz. Sonrasında bir eleme yapıp kalan 2 veya 3 tedarikçiden demo talep edin. Özellikle kritik iş süreçlerini size demo sistem üzerinde göstermelerini talep edin. Bu noktada da konu netleştikten sonra vereceğiniz karar çok daha güvenilir olacaktır.
Hocam en başta DIŞ veri al gönder kısmı ile ilgili bu konunun en iyisi Türkiye'de LOGO dur. Adamler ilk yazılımı yazarken bu kurgu üzerinden yaptı. Tüm modüller veriyi OBJECT.DLL denilen bir yapı ile gönderiyor. şimdi ise rest apiyle iletişim kuruyor. Ayrıca Türkiyede En çok bayilik Ağı bulunan yazılımda o Diğerlerine göre bir tık pahalıdır ama bunuda hakkıyla veriri şununla kıyaslayabilirsin. Kariyer nette iş ilanlarının sayısına bak (sana tavsiye edilen muhasebe programının adı) Muhasebe yaz eleman arama sayılarına bak en çok hangi yazılım kullanılıyor görebilirsin. bu senin ileride eleman bulma olaslığını ve destek alma olasılığınıda gösterir. Ayrıca LOGO Diva ile direk entegre / Samsung projesinden biliyorum..
Merhaba, sektöre ilk başladığımda benzer bir süreçten geçmiştim, ETA dan Winner geçişi yaptık, barkod, mağaza, depo, e-ticaret vs ama o zaman da sentez den tutun da bir sürü alternatif vardı, hepsi bizimde kafamızı karıştırmıştı, bizde bizim sektördeki doğrudan rakip veya olmak istediğimiz firmalara baktık, üreticiden bu referansları aldık, tek tek onlar ile görüştül ve çok güzel bilgiler verdiler, örnek asorti konusu tekstil ve ayakkabıda önemlidir, iskonto tanımlama onu indirim ve kdv vb konularda muhasebeleştirilmesi derken inanılmaz bir bilgiye sahip olduk. O zaman sektörde tabi bu kadar çok seçenek yoktu, yıl 2002 🙂 Ve hiç birisi mükemmel değildi, bizde en uygun olana karar vermiştik. Forumdan bu iş zor, Serkan çok güzel açıklamış zaten. Kolaylıklar.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Merhaba; AVM sektöründeki firmalara destek vermekteyim istemiş olduğunuz iş süreçleri konusunda yardımcı olabilirim zaten çok fazla bir seçenek yok. Peşin satış hemen teslim, peşin satış sonra teslim, senetli satış hemen teslim , senetli satış sonra teslim, Çeyiz satışı, avukatlık, araştırma, kredi onay, depo, sevkiyat, senet takibi , gecikmiş müşteri, sanal pos, müşteri sepeti oluşturma, vs konularda sektörde kullanılan program mevcut.
Süreçler
Satış Sözleşmesi
Araştırma
Kredi Onay
Sevkiyat Planlama
Sevkiyat
Müşteri Memnuniyeti
Satış Sonrası Hizmetler
Sevkiyat İadesi
Satış İptali
Ürün Değişimi
Borç Takip
Avukatlık İşlemler
Arşiv Yönetimi
Satınalma Yönetimi
Stok Yönetimi
Personel-Bordro
Demirbaş-Amortisman
Kasa-Banka
Müşteri Kredi Kartı-Banka Takip
Çek-Senet
Firma Kredi Kartları
Genel Muhasebe
Modüller
Mağaza-Perakende Satış
Genel Muhasebe
Cari Hesaplar
Stok
Satınalma
Kasa/Banka
Çek/Senet
Satış
Personel-Bordro
Demirbaş-Amortisman
Avukatlık Modülü
Tamamlayıcı Çözümler
Asb Mobile(El Terminali)
e-Fatura
V8 e Geçişte Eski Sistemden
Veri Transferi
bu noktada yapacağınız en mantıklı iş, kendi bütçenize göre bir kaç firma belirleyip. Taleplerinizi iletip sunumları görmek olacaktır. Tavsiyem akınsoft veya logo gibi firmalarla kontak kurmanız. Satış temscillerinden ziyade kullanıcı deneyimlerini ve referanslarınıda araştırınız.
Mikro tavsiye edebilirim.
12 şubesi olan büyük bir müşterim nihayet akınsoft'tan memnun kaldı, logo ve mikrodan sonra 🙂 tabii bunun birçok sebebi var. 5 yıldır kullanıyorlar akınsoftu epey eklenti yazdırdılar ve crm dahil bütün her şey gayet düzenli. ben hem logo hem de mikro kullandıkları dönemden beri hizmet veriyorum. bütün süreçleri gözlemlediğim için kesinlikle akınsoft alın derim. fakat hizmet alacağınız bayiyi çok iyi seçmelisiniz çünkü bu iş tamamen hizmet alacağınız bayiyle ilgili.
akınsoft istanbul firması olmadığı için logo ve mikro'nun gölgesinde kalıyor ama şaka gibi bir durum var. hem fiyat olarak hem de aldığı aksiyon ile benim müşterime inanılmaz katma değer üretti. dilerseniz çalıştıkları bayi bilgilerini öğrenip paylaşabilirim. bir ön görüşme yapın, zararı olmaz.
Merhaba,
ERP konusu çok sıkıntılı bir konu. Sektörünüzde kullanılan ERP çözümlerine yönelmeniz önemli. Özellikle kurguyu yapacak olan ekibin becerisi, personel devamlılığı, sözleşme şartlarına uyumu çok önemli.
Kesinlikle yeni ufuklara yelken açmayın. Kullanılan ve memnun olunan bir ürüne yönelin. Birçok sürecin E-fatura, irsaliye gibi durumlardan online dönmesi münasebetiyle alacak olduğunuz programa elinizi verirseniz kolunuzu kurtaramıyorsunuz.
Kılı kırk yararak seçim yapın, kendi sektörünüzden araştırma yapın.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Merhaba Çağlar Kaya;
Daha önce bir müşterimde sizin yapınıza benzer bir yapı ile perakende sektöründede oldukça iyiler hizmet ağlarıda geniş pek bilinmesede işlerinde iyiler. Desen ERP firmasını tavsiye ederim. Bir görüşüp fikir ala bilirsiniz.
aradığınız şey aslında bir ERP değil, bir ön muhasebe uygulaması ve bazı özelleştirmeleriniz de var.
kolay özelleştirilebilen ( belki sizin tarafınızdan ) esnek, çok fazla katı kurallara sahip olmayan bir stok&muhasebe uygulamasına ihtiyacınız var. ve bu uygulama mutlaka WEB'ten çalışmalı. eğer arama kriterlerinizi bu şekilde belirleyerek kendinize bir paket oluşturursanız ve bir RFP yazarsanız mutlaka seçenekleriniz çok aza inecek, maliyetleri koyduğunuzda aslında 1 ya da 2 uygulamaya kadar düşeceksiniz. sonra seçim yapmak çok kolay olacak. isterseniz bu anlamda size danışmanlık edecek birilerini de bulabilirsiniz.
bu sizin tarafınızdan yapılacaksa sıra şu şekilde olmalı: ( bu yazıyı okuyan ve ihtiyacı olan herkes için)
1- mutlaka departmanlarla ihtiyaçlarını konuşup not edin.
2- ihtiyaç ve teklif toplama dökümanınızı yazın
3- bu dökümanı ihtiyaçlarınızı karşılayacağını düşündüğünüz çözüm firmalarına gönderin
4- gelen cevaplara göre puantaj uygulayın
5- en yüksek puanı alan birkaç firmayla demo&workshop yapın
6- departmanlarla ortak karar verin
kolay gelsin