Forum

Mcse Hakkında Genel...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Mcse Hakkında Genel Sorular.

7 Yazılar
5 Üyeler
0 Reactions
1,928 Görüntüleme
(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

MCSE eğitimi veren kurslarda neler öğreneceğim?

MCSE kursları, ileri bilgisayar kursu değildir. Daha çok, sistem alanına yönelmeye, server'lar bazında çözümler üretmeye ve dahası network konularına girmeye başlayacaksınız. Eğer bu alanlarda ilerlemeyi düşünüyorsanız MCSE eğitimleri ile ilgilenin.

Hangi konularda daha iyi olduğunuzu, hangi konulara daha çok meraklı olduğunuzu iyi tespit edin ve bu doğrultuda bir sertifika programına katılın. Bu seçimde kendi karakterinizi de göz önüne alın.

MCSE eğitimini kesinlikle küçümsemeyin. Zaten eğitim materyallerine göz atacak olursanız çok kapsamlı bir eğitim olduğunu göreceksiniz. Tabi ki hakkını vermek şartıyla.

                 

Gittiğim eğitimden maksimum fayda sağlamak için neler yapmalıyım?

Gittiğiniz eğitim kurumundan son noktasına kadar faydalanmaya çalışın. İlave laboratuar saatleri isteyin. Kurs hocalarına sürekli sorular sorun. Hem kendinizi hem kurs hocalarını bilgi alışverişine zorlayın. Meraklı olun. Kurs arkadaşlarınızdan da derslerin ciddiyetle takip edilmesini isteyin.

"Bilmek" başka, "Öğretmeyi bilmek" daha başkadır. Dilerim gittiğiniz eğitimlerdeki kurs hocaları, sizler için çok verimli olurlar ve bu mesleği size sevdirebilirler.

                 

MCSE eğitimi alacağım kurs ve eğitmeniyle ilgili araştırmam gerekenler nelerdir?

Bence kurslara yazılmadan önce bu tür kurslara gidenlere danışın. Orada gerçekten neler öğrenebileceğinizi önceden bilin.

Size ders verecek olan eğitmenin CV' sini isteyin ve inceleyin, deneyimini soruşturun. Kurs yerine gidip eğitim ve laboratuar ortamını inceleyin. Hatta deneme için bir derse katılıp katılamayacağınızı sorun.

O eğitim kurumundan daha önce mezun olmuş birinin mail adresini isteyin ve kurs hakkında ona sorular sorun.

                 

MCSE eğitimi için gerekli olan İngilizce düzeyi nedir?

Minimum orta düzey İngilizce bilgisi yeterli. Okuduğunuzu anlamak önemli.. Daha çok teknik terimler ve bilgi işlem dünyası ile ilgili terimler olacak. Eğer bunlara aşina iseniz zaten işiniz kolay.. Kurs esnasında da bu konuda gayret gösterin. Ayrıca eğitimden önce dokümanlara göz atın ve İngilizce'nizin yeterli olup olmadığına kendiniz karar verin..

Aslında iyi düzeyde bir İngilizce'ye sahip olduğunuzda eğitimin ve sınavların çok zor olmadığını göreceksiniz. Daha önemlisi Internet denen bilgi okyanusu sizi bekliyor olacak.

                 

Kurslar pahalı; mutlaka bir kursa gitmem gerekir mi? Kendi kendime öğrenemez miyim?

IT sektöründe tecrübeniz fazla değilse, MCSE için kursa giderek hazırlanın. Tecrübeli olanlara da bu eğitimleri tavsiye ediyorum. Çünkü iş hayatında daha çok kendi uğraş sahanızla ilgili kısımları öğreniyorsunuz. Öğrenmediğiniz bazı kısımlar ve püf noktaları kalabiliyor. Tecrübeli olanlar, kursa gitmese bile bir arkadaşından eğitim materyallerini alıp baksın derim.

Bu tür kurslara verdiğiniz yüklü paralardan dolayı pişman olmamalısınız. Çünkü çalışan ve kendini yetiştiren, eninde sonunda karşılığını alacaktır. Ve bu kurslarda, kitaplardan elde edilemeyecek bilgi ve deneyimi öğrenecek, bir çevre edineceksiniz.

                 

MCSE eğitimi, sadece bilgisayar sektöründe çalışanlar için mi geçerli? Başka sektörden bu alana geçmek isteyenler başarılı olamaz mı?

IT sektörü dışından bu eğitimlere ilgi duyan insanlar yadırganıyor. Oysa insanlar meslek değiştirebilirler. Başka meslekten IT sektörüne ilgi duyan insanlar olabilir. IT sektöründe tecrübeleri olmayabilir ama içlerinde öyle istek vardır ki iş, "Tavşanı geride bırakan kaplumbağa" hikayesine dönebilir. Yeter ki azimli olsunlar, çalışarak, severek o işi yapsınlar diye düşünüyorum. Tabi bu türden azimli ve çok meraklı insanlar da her zaman bulunmuyor.

Burada, kaplumbağadan geri kalan tavşan kimdir? İşi bilen; ancak kendini geliştirmek için çaba göstermeyen, "Ne yani ben şimdi o işi yapsam, becersem, maaşım mı artacak?" diyerek isteksiz davrananlar ve bildiklerini yeterli görerek hiçbir yeni bilgi edinmek için uğraşmayanlardır.

                 

MCSE sertifikası olanlar çok yüksek maaşlarla mı çalışıyorlar?

Bırakın maaş konusunu, iş bulabilme konusunda bile MCSE sertifikasının bir önemi yoktur. Varsa da az vardır; görsel bir öğedir. Asıl önemli olan: Tecrübe, çalışkanlık, araştırmayı çok sevme, çok sabırlı olma.. Tabi bir de nasip diyelim.. Unutmayın: MCSE sertifikası, IT kariyerinizdeki bir basamaktır. Ulaşılacak son nokta değil. Hatta sertifika aldıktan sonra daha da çok çalışmanız gerekecektir.

"MCSE ol, şu kadar maaş var" diyenler daha çok kurslarına öğrenci bulmak isteyenlerdir. Çünkü direkt bir bağlantı olmasına imkan yok. Ama bakın demin nasip dedim ya.. Çok bilgili olduğu halde iş bulamayanları da gördüm. Yeni MCSE olduğu halde bir şekilde bir yerlerde iş bulup hızla mesleğinde ilerleyenleri de gördüm..

Kriz ortamlarında hangi meslekte olursa olsun iş bulmanın kolay olmadığını ve firmaların bazen güçlükle ayakta durduğunu bilin... Sadece akıllı olmanın yetmediğini de bilin! Doğada en akıllı hayvan tilki ve maymundur ama en cılızı da onlardır. Başarılı olmanın çok sayıda etkeni vardır.

                 

MCSE eğitimi ve sertifika sonrası Türkiye koşullarında iş bulmak kolay mı? Kaynaklarda yazdığına göre Türkiye'de çok sistem mühendisi açığı varmış, doğru mu?

Firmaların belli destek ve dağıtımcı düzeylerine yükselebilmesi, bazen ihalelere katılabilmesi için sertifikalı eleman bulundurmaları gerekebiliyor. Dahası işverenler, sadece alıştığı rutin işleri hızlıca yapan teknik eleman değil aynı zamanda "bilerek" yapan ve kendini geliştiren elemanlar arıyorlar. O yüzden iş görüşmelerinde sertifikalar daha çok konuşulur oldu ve pek çok insan, bu sertifikalar için ödedikleri parayı çoktan çıkartacak işler bulabiliyorlar. Ama bu ne kadar kolay? Çok kolay değil elbette.. Çünkü aslında açığı olan şey, MCSE sertifikalı kişi değil, "bilen" sertifikalı insanlardır. Açığı olan şey, o açığı "gerçekten karşılayacak" insanlardır.

Aslında bu sertifikaya yöneliş sadece iş bulmak için değil, uzmanlaşmak ve bunu belgelemek için olmalıdır.. Sertifikadan önce, sağlam bir eğitim almayı düşünün.

Şu yanlışa da düşmeyelim: MCSE kursları bir meslek edindirme kursu değildir. Bu eğitime iş garantisi gibi bakmak, temel olarak yanlıştır. Size üzerine bina yapabileceğiniz bir temel verilir, ama binayı yapıp yapmamak size kalmıştır.

                 

Kurs reklamlarında geçen "Almanya, çok sayıda sertifikalı eleman arıyor" gibi ibareler doğru mu? MCSE olduktan sonra yurtdışında da çok iyi imkanlar var mı?

Reklamlar biraz abartılı olsa da yurtdışında daha iyi imkanlar olduğu söylenebilir. En azından sertifikanın ve uzmanlaşmanın önemi, orada daha iyi anlaşılmış durumda. Yeterli deneyiminiz ve yabancı diliniz varsa bu sertifikalar, yurtdışına açılabilmenizi sağlayabilir. Ancak yurtdışında da başka zorluklar var tabi ki. Orada da kriz olabiliyor. Bu konuda yurtdışında yaşayan kimselerle irtibat kurmaya çalışın.

Not: MCSE eğitimi veren bazı kurumlar, reklamlarında abartıya girebiliyorlar. Unutmayın, sonuçta onlar da ticari faaliyet gösteren kar amaçlı birer firmadır.

                 

MCSE eğitimi uzun süreli mi olmalı yoksa kısa süreli ve yoğunlaştırılmış eğitim şeklinde olanlarını mı tercih edelim?

Bence kısa sureli eğitimlerden kaçının. Kısa surede öğrenilen, kısa sürede unutulur. Çünkü çok deneme-yanılma, alıştırma yapmanız gerekiyor. Bu kadar kısa sureli eğitimlerde çok deneme yapamayacaksınız. Eğitmen bir şeyler gösterecek ve bu hep "doğru"su olacak! Halbuki çoğu zaman, bir şeyleri yanlış yapıp, işler ters gittikten sonra daha iyi öğreniyoruz. Ayrıca eğitim alırken bir yandan başka kaynaklar karıştırmanız gerek. Bunun için de zamana ihtiyacınız olacak.

"Çok kısa surede ve yoğunlaştırılmış olarak verilen eğitimlere kimler katılmalı?" diye sorarsanız şöyle derim: Zaten bu işi bilen, sektörde uzun suredir çalışmakta olan ama sertifikasyon işini de bir an önce halletmek ve eksik kalan son teorik bilgilerini tamamlamak isteyenler katılmalı.

                 

"Diploma out, sertifika in" gibi söylemler var. Üniversite okumak yerine lise sonrası MCSE eğitimini mi tercih etmeliyim?

Bir kere bunlar tamamen farklı şeyler.. O yüzden karşılaştırma yapmayın derim. İmkanınız varsa elbette ki bir üniversite bitirin. Diplomanızın her zaman iş hayatınızda etkisi olacaktır. MCSE eğitimi tamamen farklı bir alan.
                 

Sertifika aldıktan sonra bir yerde staj yapmak faydalı mıdır?

Eğer sadece angarya işler olan değil de mutlaka bir şeyleri öğrenebileceğiniz yerlerse kesinlikle tavsiye ederim. İşverenler sizi kullanırlar ama siz de kendinizi geliştirmiş olursunuz. Kendinizi her açıdan kabul ettirmeye, kıymetli bir eleman olmaya çalışın.

Şunu unutmayın: Özel sektör, "çırak yetiştirmeye" pek meraklı değildir. O yüzden hiçbir şey bilmeden staj yapmaya çalışmak da mümkün gözükmüyor. Eğer gittiğiniz MCSE eğitiminin ve sertifikasının hakkını verdiyseniz staj konusunda eliniz boş dönmezsiniz.

                 

MCSE eğitimi için en uygun zaman nedir?


Bu eğitim, kariyeriniz için bir yatırımdır; ne zaman isterseniz o zaman yaparsınız. Eğer imkanınız varsa kriz ortamlarında eğitim almaktan çekinmeyin çünkü fiyatlar çok düşüyor. Biraz abartı olacak ama işsiz kalırsanız ve eğer imkanınız, maddi birikiminiz varsa yine bu türden eğitimler alın derim. Çalışırken bu kadar boş vaktiniz olmayacaktır.

                 

MCSE sertifikası aldıktan sonra, hayal kırıklığı yaşayanlar var mı? Neden?

Evet maalesef bu türden olaylar olabiliyor. Bu tür eğitimlere başlayanlar, sadece "hemen iş bulma" ve "yüksek maaşla çalışma" gibi bir hayalle başladıklarında, bu tür hayal kırıklıkları oluyor. Hatta bu hayal kırıklığının sonucunda, eğitim aldığı kursa düşmanlık gösterme, eğitimini aldığı ürün yerine başka ürünlere inadına yönelme veya aldığı sertifikayı yırtmak isteme gibi tepkiler olabiliyor.

IT forumlarına baktığımda, 'sertifikalar hiç bir işe yaramıyor' diyenleri de gördüm. Bu sertifikanın ve eğitimin, 'kendilerine yeni işler ve ufuklar kazandırdığını' söyleyenleri de gördüm. Hangisi doğru? Her ikisi de kendi sahiplerinin bakış açısına göre doğru! Birinci görüş sahibi, sertifika alır almaz kendisini havada kapacaklarını umut etmiş, böyle olmayınca da işe yaramıyor demiş. İkinci görüş sahibi ise sertifikayı sadece ilk basamak kabul etmiş, kendini sürekli öğrenci olarak hissetmiş, sürekli bir öğrenme gayretinin içinde olmuş, alt basamaklardan başlayarak yavaşça ilerlemiş ve sonunda oldukça yol kat ettiğini görmüştür.

                 

İnternet'te gördüğüm "Dump" denilen sorularla çalışmak faydalı mı?

İşi iyi bilen birisi, Dump türünden sorulara bakmazsa sınavları zorlukla geçer. Çünkü sınavlarda çıkan sorular farklı ve öğrendiğiniz şeylerle çok benzer olmayabiliyor. Veya yaşayamayacağınız, sizin için geçerli olmayan büyüklükte senaryolar içerebiliyor. Üstelik sınavın oldukça yüksek bir ücreti olması yüzünden insanlar, sınavları riske atmak istemiyor.

Gelelim madalyonun diğer yüzüne.. Sadece Dump'ları ezberleyerek sertifika alanlar, yani hiç tecrübe edinmemiş veya en azından güzel bir MCSE eğitimi alıp çokça pratik yapmamış olanlar gerçekten piyasada komik duruma düşebilirler.

Doğrusu, bu türden sorulara baksanız bile, cevapların nedenlerini araştırın. Bu amaçla bakarsanız çok öğretici olduklarını da göreceksiniz.

Özetle: Tek kaynak dump olmamalı. Sadece öğrendiği bilgileri takviye için kullanılmalı. Bazı sorular gerçekten pratik hayatta da insana yarayacak çok şeyler öğretiyor.

                 

Paper MCSE nedir? Bunlar, bu sertifikanın değerini düşürüyorlar mı?

Sadece soru ezberleyerek sınavları geçenlere ve sertifika alanlara verilen isim.. Hedef sadece sertifika almak olduğunda bu kavram ortaya çıkıyor. Evet bu tür kişiler, sertifikaların değerini düşürüyorlar. Oysa tecrübe ve bilginizle kendinizi ispatlamadıkça bu tür Paper MCSE sertifikaları işe yarar bir araç olarak gözükmüyor.

Ancak bu tür olaylar, size eğitimi ve sertifikayı çok kolay alınan ve değersiz bir kavram gibi göstermesin. Çünkü aslında, hem eğitim alan hem de eğitimin sonunda sınavların tümünü vererek MCSE olanların oranı oldukça düşük...

MCSE sertifikası, asıl olarak bilginizi belgelendirmektir. Ancak unutmayın: İş hayatında bilginiz sürekli olarak sınanacaktır.

                 

                 

Kurslarda her şey öğretiliyor mu? İş hayatında her sorunu çözebilecek miyim? Sistem yöneticisi olmak daha çok server kurmak mıdır?

Tabi ki kurslarda her şey öğretilmiyor. Teorik bilgi, temeldir. Çabalamalı ve olayları yorumlamalısınız. Pratikte siz kendinizi yetiştireceksiniz. Tam karşılamasa bile şöyle bir benzetme yapalım: Araba kullanmayı çok iyi biliyorsunuz ama ehliyetiniz yok. O zaman ehliyet alın.. Ehliyetiniz var ama araba kullanmayı pek bilmiyorsunuz. O zaman çok pratik yapın.. İş hayatınızda göreceksiniz ki bazı öğrendiğiniz şeyler, size sertifikadan daha değerli gelecektir.

MCSE'ler genel olarak, sistem planlaması, ağ yönetimi, destek ve benzeri pozisyonlarda görev alıyorlar. Ve sistem yöneticisi olmak, sadece server kurmak değildir elbette. O işin en kolay yönüdür. Asıl olan, çalıştığınız firmadaki tüm sistemlerin, ortaya çıkan ihtiyaçlara göre şekillendirilmesi, projeler üretilmesi, sistemin daha verimli hale getirilmesi, çıkan sorunlara çabuk çözümler üretilmesidir. Ve bunlarla ilgili olarak sürekli araştırma yapılmasıdır.

Araştırma yapmak deyince aklıma geldi. Karşınıza çıkan bir sorunda hemen kurs hocanızı veya daha tecrübeli birini mi arayacaksınız? Hayır. O sorunla karşılaşan sadece siz değilsiniz. Sorunun göstergelerini takip edin. Ve çözümünü Internet'ten bulun. Bu aşama çok önemli: Hangi anahtar kelimeleri, ne şekilde kullanarak arama yapacağınızı öğrenirseniz, çok hızlı bir şekilde çözüme ulaşırsınız.

                 

Eğitimle sertifika aynı şey midir? Bir MCSE eğitim kursuna katıldığımızda kursun sonunda MCSE sertifikası mı verilecek?

Hayır aynı şey değil tabi ki. Eğitimi alıp almamak size kalmıştır. Eğitim alsanız bile sertifika için belli sayıda zorunlu ve seçmeli sınavlara girmeniz ve başarılı olmanız gerekiyor. Bu konuda MCSE eğitimi veren firmalara danışın, detaylı bilgi vereceklerdir.

                 

IT sektöründe başarılı olmanın ilk şartları nelerdir?

Bilgisayar sektörünü gerçekten çok seviyor olmalısınız. İnsan sevdiği bir alanda genellikle başarılı olur. Sadece para kazanmak ve iş bulmak için bu alana girmeyin. Gelip geçici bir iştah olmamalı; sebat etmeli, sosyal ilişkilerinizi iyi tutmalısınız. Alt basamaklardan yola çıkmalı ve yükselmeyi hedeflemelisiniz.

Hiç bitmeyen bir bilgi akışının, sürekli bir eğitimin içine dalacaksınız. "Bu kadarı bana yeter" dediğiniz anda işiniz biter. "Ben bilirim" demekten çok "öğrenmek istiyorum" demeniz gerekir. Çok meraklı, sürekli denemeler yapan, bilgi avcısı bir kişiliğiniz olmalı…

Proje bazlı çalışmaya gayret edin. İnsan belli bir ihtiyaca ve bir hedefe yönelik çalışırken ve sorunları çözmeye çabalarken daha çok şey öğrenir.

Unutmayın: Bir insanın, bir işi yapmak için yeterince sebebi varsa zaten onu en iyi şekilde yapacaktır.

                 

IT sektöründe, belli alanlarda uzmanlaşmak gerekir mi?

Her sektörde olduğu gibi, IT sektörü de artık uzmanlaşmaya gidiyor ve branşlara ayrılıyor. Ve böyle olmak zorunda. Aynen doktorluğun bir sürü alt bölüme ayrıldığı gibi... Türkiye'deki, "Bana öyle bilgi işlemci lazım ki hem web tasarımcısı, hem programcı olsun. Hem database, hem de Networks bilgisi olsun" şeklinde verilen ilanlar sizi yanıltmasın. İleride Avrupa ve Amerika tarzı bir standartlaşmaya gidilecek elbette.

Bana kalırsa kendinize belirli bir yön seçin. Bildiğiniz konuyu "iyi bilin". Çeşitli konularda bilgi sahibi olabilirsiniz ama hepsini birden "iyi bileyim" derseniz, işiniz zor olur. Sadece birbirine yakın konularda şansınız olur.

Genelde hatalı bir düşünce tarzı var; "Bugünlerde network konularını çalışıyorum ama yakında ASP öğrenmeye başlayacağım. Ondan sonra da Oracle öğrenmek istiyorum. Vaktim olursa Visual Basic de öğreneceğim" gibi düşünceler çok yanlış bence... Bir insan 10 tane farklı alanda uzman olamaz.

Uzmanlaşmaya örnek vermek gerekirse, birbirine yakın alanlar olan Sistem ve Networks konuları bile kendi aralarında ayrıldı ve ayrıca bir de alt dallara ayrılmakta...

Sertifika seçimlerinde de bu ayrımlara dikkat edin. Programcılıkla ilgileniyorsanız, networke yönelik sertifikalara itibar etmeyin. Başlangıçta hedefinizi iyi seçin. Yıllarınız geri dönmez!

                 

IT sektöründe tecrübenin önemi nedir?
Elbette çok önemi var.. Ancak burada şunu vurgulamak istiyorum. Bazıları tecrübe deyince çok uzun süredir IT sektöründe bulunmayı anlıyor. Halbuki IT sektörü çok hızla gelişen ve çok eski bilgilerin işe yaramadığı bir sektördür. Önemli olan seçtiğiniz alanda bilgi ve deneyim sahibi olmaktır.

Buradan tekrar sertifikasyon-tecrübe ikilisine girmek istiyorum. Bazı arkadaşlar, sertifika alarak sistem ve Networks konusunda yükselmek isteyenlere şöyle diyor: "Mutfakta çalışmamış, soğan patates doğramamış birisi, aşçıbaşı kursuna gidip aşçıbaşı olamaz". Ancak ben bu benzetmeye tam olarak katılmıyorum. Çünkü bir insanın server'lar üzerinde uzmanlaşması için -örneğin- yıllarca bir teknik serviste çalışmış olması gerekmiyor. Kendini web server'lara adayan birisi pekala donanımın çok inceliklerini bilmeden de uzmanlaşabilir. (Tabi ki, hiç bilmese de olur demiyorum!)

                 

Üniversitede IT dallarında kariyer mi yapayım yoksa özel sektörde mi çalışayım?

Üniversitelerin gerçek hayattan kopuk olmalarına yol açan şey, genellikle teoride kalmaları, serbest piyasa hayatının hızına ve değişimine ayak uyduramamalarıdır.

Eğer master veya daha ilerisinde kariyer yapacağınız üniversite, gerçekten pratik hayata dönük gelişimler içeriyorsa ve siz de etrafınızdaki kişileri zorlarcasına onlardan bilgi toplayan meraklı bir kişiyseniz üniversitede kalın. Yoksa hemen oradan uzaklaşın.

Eğer öğrenciyseniz, üniversitede okurken bir yandan bir şirkette çalışabilmek için gayret edin. Staj yapın.. Uygulamadan ve iş hayatından kopmayın. Üniversite okurken de şunu kendinize sorun: Bu öğrendiklerimin hangilerini hedeflediğim yönde ve iş hayatında kullanabileceğim?

                 

Sertifikalar sonucu genelde belli firmaların ürünlerinde uzmanlaşıyoruz. Acaba bu yeterli mi? Yoksa başka firmaların ürünleri üzerinde de uzmanlaşmalı mıyım?

Türkiye'deki iş ilanlarında herkes, sizden çok daha fazlasını istiyor. Piyasanın ihtiyaçları, sadece bazı büyük firmaların ürünlerini kullanabilen elemanlardan çok daha ötesini gerektiriyor. Ancak yine de her firmanın her ürününü öğrenmeye neredeyse ömrünüz yetmez. Ve kafa sağlığınız için iyi değildir.

Önceki sorularda da dediğimiz gibi birbirine çok yakın dallarda başarılı olabilirsiniz. Zaten bir işin temel mantığını öğrendiyseniz ona yakın bir alanı da kolayca kavrarsınız. Örneğin mail server'lar konusunda birkaç firmanın ürünleri üzerinde uzmanlaşabilirsiniz.

Sertifikalar sonucu, sadece sertifikası alınan ürünün tavsiye edildiği ve onun satışı için uğraşıldığı söyleniyor. Bundan daha doğal ne olabilir ki? Kişi neyi iyi biliyorsa onu tavsiye edecektir. Bu işten elbette sertifikayı veren firma da kazançlı çıkacaktır.

                 

IT sektöründe verimli çalışmak nasıl olur?


Bilgisayarın başına oturduğunuz zaman verimli olmaya çalışıyor musunuz? En önemli işlerinizi ve görevlerinizi zamanında bitiriyor musunuz? Öncelikler belirliyor musunuz? Yoksa Internet, mail, ICQ, biraz da eğlence derken, bilgisayar başında geçen zamanlar, çok verimsiz bir hale mi dönüşüyor? Yarım saatte yapmanız ve çalışmanız gereken bir iş veya bir konu 3-4 saate mi çıkıyor? Uyku düzeniniz de iyice bozuldu mu? Cevaplarını siz verin.


Kaynak: Anonim, Alıntıdır.

 
Gönderildi : 24/03/2009 18:03

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Teşekkürler.


Elinize sağlık.

 
Gönderildi : 24/03/2009 18:58

(@onurserhatuygur)
Gönderiler: 129
Estimable Member
 

Lütfen alıntı yaptıgınız yerin kaynağınıda verirseniz seviniriz.

 
Gönderildi : 24/03/2009 23:51

(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Alıntı yaptıgım bıyer yok arkadasım external dıskımde ogrencılıkten kalma bı word dokumanı.

 Altında ımza yok.

 
Gönderildi : 25/03/2009 00:10

(@cozumpark)
Gönderiler: 16307
Illustrious Member Yönetici
 

paylaşım için teşekkürler...

 
Gönderildi : 25/03/2009 00:28

(@onurserhatuygur)
Gönderiler: 129
Estimable Member
 


Alıntı yaptıgım bıyer yok arkadasım external dıskımde ogrencılıkten kalma bı word dokumanı.


 Altında ımza yok.



 


Arkadaşım kaynagı mevcut 


 


Buyur 


Link Silindi


Bir ekleme yaparken kendim yazdım gibi bir uygulama olması intihal den başka bir şey değildir.Bu konu açıyorsan bunun kaynagını belirtmek zorundasın


 


Lütfen verilen emeklere saygı gösterelim bunları yazanlara en azından bu saygıyı göstermek bizim görevimizdir.

 
Gönderildi : 25/03/2009 00:39

(@mesutsariyar)
Gönderiler: 2515
Co-Founder
 

Onur Bey verdiğiniz linktede yazının aynısı mevcut olmakla beraber Yazar Kimliği tanımsızdır. Dolayısıyla link vermenin kaynak gösterimi açısından bir anlam taşımadığını bildirmek isteriz.


Teşekkürler.


Düzenleme: Kaynak: Anonim, Alıntıdır ibaresi eklenmiştir.

 
Gönderildi : 25/03/2009 01:02

Paylaş: