Forum
ICDL ve ECDL, toplumun her kesiminde geçerli olan minimum bilişim bilgisini ölçen bilişim ehliyetleridir. ECDL Avrupa Birliği içerisinde kullanılan, ICDL de Dünyanın geri kalan kısmında kullanılan sertifikanın ismidir. Her iki lisans da tüm dünyada geçerlidir ve aynı içeriği kullanırlar.Türkiye Cumhuriyeti’nin de taraf olduğu, e-Avrupa ve e-Avrupa+ Eylem Planlarında “temel BT değerlendirme kriteri ve Avrupa Diploması yaratılması” talebi üzerine Avrupa Komisyonu’na ECDL’i tavsiye kararı yayınlamıştır.
ECDL, e-Avrupa ve e-Avrupa+ Eylem Planlarında önerilen bilgisayar okuryazarlığı diploması olarak, tüm dünyada aynı prosedür ve yöntemleri uygulayarak mesleki ve kişisel kariyer sürecinde bireylerin kuramsal ve pratik bilgi teknolojileri becerileri konusundaki yeterliliğini belgeler. ECDL Sertifikası dünyada 131 ülkede, birçok okul, üniversite, kamu kuruluşu ve özel şirkette Temel Bilgisayar Yetkinlik Standardı olarak kabul edilmektedir.
ECDL programı 7 modülden oluşmaktadır:
Bilişim Teknolojileri Temel Kavramları
Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi
Kelime İşlem Uygulamaları
Hesap Tablosu Uygulamaları
Veritabanı ve Dosyalama Sistemleri
Sunu Programları
Bilgi İletişim Hizmetleri
Türkiye Bilişim Derneği, üyesi olduğu CEPIS’in alt kuruluşu ECDL Vakfı organizasyonunun lisansı ile Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan insanların aynı standartlarda bilgisayar okuryazarlığı bilgileriyle ortak bir belgeye sahip olmalarını hedefleyen ECDL sertifikasyonu sınavını gerçekleştirme hakkını almıştır. Türkiye’de 2002 yılından itibaren aktif çalışmalarını sürdürmektedir. Şu anda içersinde 4 Üniversitenin de dahil olduğu 34 Yetkili Test Merkezinde, Türkiye Bilişim Derneği gözetiminde sınavları gerçekleşmektedir.
Yeni ekonomik ve toplumsal düzende tüm süreçlerin elektronik ortama taşınıyor olması, istihdam edilebilirliği artıran yetkinliklerin arasına operasyonel becerilerin ötesinde, üretim becerilerini de getirmektedir. “Yeni teknolojilerin zaman ve mekan kavramlarını değiştirmesi dolayısıyla örgütlerde standartlaşmadan uzaklaşmaya başlanmıştır. Sanal şirket, network organizasyon, teleçalışma, evde çalışma gibi yeni iş ve işyerleri yaygınlık kazanmaya başlamıştır. İş, yerkürenin her yerinde her zaman yapılabilir hale gelmiştir” (Bozkurt, 2003). Bu yeni yapılanma biçimlerinde bilgisayar ve İnternet teknolojilerinin sağladığı pazarlama ve ticaret olanaklarından yararlanabilmek için gereken bilgi ve becerilerin sertifika programları ve özel kurslar yoluyla verilmesi önem kazanmaktadır.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilgiye ulaşmayı kolaylaştırması, küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük şirketler karşısında önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu şirketlerin bilgi paylaşımı ve işbirliği olanaklarını artırmak, üretim ve pazarlama süreçlerini geliştirmek için bilişim teknolojilerinden azami ölçüde yararlanmalarını sağlayacak becerilerin kazandırılması gerekmektedir.
Alıntı :TÜRKİYE 2. BİLİŞİM ŞURASI EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU Sorumlu STK: Türkiye Zeka Vakfı STK Adına Yönetici: Prof. M. Yaşar Özden
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************