Forum
Merhabalar,
Sunucu ve network altyapınızda kullandığınız aygıtlarını ne kadar sürede bir yeniliyorsunuz ya da yenilemeniz için göz önünde bulundurduğunuz kriterler nelerdir?
Örneğin;
- End Of Life ve End Of Support süreleri
- Teknolojilerinin eski olması
- Garanti yenilemelerinin maliyeti
- vs.
Sizin kriterleriniz nedir? bilgi verebilir misiniz?
Çalışıyorsa dokunma!nın dışında iş görüyorsa dokunma! denebilir. 🙂
Yazdığınız 3 madde de ana kriterleri belirliyor diyebiliriz. Failover ve yedeklilikte kurumsal politikamızı belirleyen durumlar.
Birçok ürün grubunda fiziksel ömürler end of support sürecini aşabiliyor. Bu durumda service/part stok durumu önemi gibi ürünün günün teknolojik yeterliliği dışında garanti/servis yenileme maliyeti karşımıza çıkıyor. Bu bazen parkuru yenilemekten daha maliyetli olabildiğinden end of life süreci sonunda dahi yeni alım yoluna gidilebiliyor.
Kurumsal ürün grouplarının içeriklerine bağlı olmak üzere fiziksel ömürleri üretim/test safhasından dolayı oldukça yüksek olabiliyorken ürün yaşam/teknoloji/servis ömürleri günümüzde oldukça düşük. Bu biraz otomobillerdeki 14 yıl pas'a dayanıklı koruma yöntemleri geliştirdik ama ürün yaşam ömürleri 4-5 yıla düştü... (warranty/parts) gibi.
Bir de artık kurumsal da güvenlik belirleyici hale geldi. Örneğin bir işlemci ailesini içeren ürün grubunu devreden çıkartmanız gerekebilir.
Diğeri kurumsal büyüklükler ve hizmet yapılandırması. Orta ve küçük ölçekte mesela yedek ürün tutarak yada riskler alıp End of.. süreçleri bireysel uzatılabiliyorken. Büyük kurumlarda geçiş ve kesinti büyük sorun olduğundan End of... ulaşmadan satın alma, projelendirme daha hassas çalışıyor. Bizim ki gibi maddi olanakların daha da kısıtlandığı ülkelerde pek genel geçer olmayabilir ama gelişmiş ülkelerde bir müsriflik olduğu da vaki hani. 🙂
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Merhaba
Her şirketin iş ihtiyacını belirlemesi gerekli. Örneğin bir şirket hala office 2010 kullanıyor ise ona uygun bir laptop yeterli olacaktır. Office 2010 ile Exchange 2010 güzel çalışır bu durumda Exchange de bu şekilde devam edebilir.
Özetle kullandığınız yazılımlar aslında donanım ihtiyaçlarınızı tetikliyor.
Tabi kurum sınıfına göre bunlardan çok bağımsız bir durum var o da güvenlik.
Yani genelde Türkiye de böyle firma az ama örnek Exchange 2010 kullanmıyor çünkü eski bir ürün olduğu için güvenlik zafiyeti olabilir diye exchange 2016 veya 2019 kullanıyor, durum böyle olunca güncel office kullanıyor. Alt yapısındaki sistemleri güvenlik açıklarına göre taratıyor ve olası açık için yeni veya güncel ürün alıyor.
Özetle her şirketin iş ihtiyacı bir birinden farklı olduğu için cevaplarda aslında sizde veya size hizmet verecek danışmanda olacaktır.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
🙂 Güzel soru burada Türk mantığı standart yoktur. Zaten bu kur varken kimse ideal süre uygulamaz çok üst düzey bütçesi iyi kurumlar hariç. Dolar 6 TL olduğuna göre en iyi mantık En İdeal Sistem Çalışan Sistem mantığı 🙂 5-7 yıl iyidir sunucu tarafında. Network hızı iyi ise GBit olarak bence uzun süre dokunmamakta yarar var 🙂
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Benim de şahsi fikrim teknolojik ihtiyaçları karşıladığı (yazılımsal ve fonksiyonel olarak) sürece ekipmanı değiştirmeme taraftarıyım. Tabi tek bir ekipmana bel bağlayıp ortada kalmamak adına @ibrahimyildiz hocam'ın da dediği gibi failover yedeklilik önemli.
Gördüğüm kadarıyla üstadlarım ile aramda fikir ayrılıkları yokmuş 🙂 Tekrar teşekkürler.