Forum
herkese merhaba sevgili arkadaşlarım;
bendeki mevcut problem biraz değişik en kısa şekilde izah etmeye çalışıp yardımınızı rica edeceğim.
BİLGİSAYAR FORMATLANMIYOR
harici disk bios tarafından görülüyor fakat boot etmekte problem çıkıyor. 8 kez denemenin sonunda format kısmına geldiğimde bilgisayarınız formatlanamıyor hatasını aldım.
denenmiş çözüm yolları
1-başka usb bellek ile denendi.
2- 3 farklı boot proğramı ile denendi.
3- diğer diskler çıkartılarak denendi.
4- başka bilgisayara takılarak disk formatlandı ve başarıyla çalışıyor. Ancak aynı usb bellek ve aynı iso dosyası ile formatlanmak istenen makine formatlanamadı.
İŞLER ENTERESANLAŞIYOR
başka bilgisayar üzerinden formatlanan disk boot edilmiyor, ya sürekli bir şekilde bios için f2 ye basın uyarısı geliyor yada signal yok yazıyor yahut siyah ekranda öylece bekliyor.
bilgisayarın üzerinde hali hazırda mevcut olan işletim sistemi açıldığında içerisinde windows 10 yüklü olan disk , disk olarak görüntüleniyor aynı zamanda disk bios dan da görüntüleniyor ve içerisinde windows yüklü olduğu bios da yazıyor.
denenmiş çözüm yolları
1- diğer diskler çıkartıldı
2-bios ayarları yapıldı
3-bios ayarları fabrika sürümüne döndürüldü.
4- sata kabloları değiştirildi.
ancak hiçbir şekilde bilgisayar windows 10 yüklü diski boot etmiyor. (şuan üzerinde windows 8.1 mevcut ve çalışıyor)
mevcut sistem
asus crossair hero VI
amd ryzen 7
16 gb ddr4 3000 mhz ram 2x8
yardımınızı rica eder, saygılarımı sunarım.
Merhaba aynı sorun samsung un bir notebook unda başıma geldi işletim sistemi 8.1 den windows 10 a upgrate yaptım sonra müşteriye verdim. Hatta 8.1 den windows 10 a upgrate yaptıkdan sonra windows 10 u kendi içinden sıfırlama yaparsanız işletim sistemi açmıyor. Yani 8.1 den windows 10 a upgrate yapıp bırakın. Disk mekanik disk ise ve ssd ye çevirmek istiyorsanız mekanik disk i ssd ye clon yapmanızı tavsiye ederim sorun büyük ihtimal bios dan kaynaklı ve güncel bios yoktu. Başka bir tecrübemde ise Toshibanın bir notebook u vindows vista dan windows 7 ye yükseltmek istediğimizde açılışta mavi ekran veriyordu sanki nec tokin kondansatör arızası gibi baya uğraşmıştım enson bios u söküp pc den bulabildiğim enson versiyonu kurunca düzelmişti. tabi tecrübe oluncada vista yüklü toshiba notebook gelince bios larını yazdıkdan sonra windows 7 yüklüyordum. Şuanda bile yeni notebok larda windows 10 H2 yüklemez isek yüklediğimiz iso eski ise ekran kartı sürücülerini görmüyor mx330 ekran kartı sürücüsü.
Bu konu hw ile ilgili değil uefi bios tarafta secure boot ve os integration ile alakalı. OEM part tarafta sabit standartlar olmadığı için yardımcı olamam ben fikri vereyim kalanını siz araştırıp uğraşın. Başka os içeren bir birimle boot edebilmeniz için secure opt.ları kapatmanız gerekli, csl yada legacy mod'lar olarak yazar genelde bios'larda. Ancak dahili diske ahci erişimi değişir bu durumda. Başka türlü tam secure aktifken OS upgrade edemez, başka os'la boot edemezsiniz bunlar bios ve donanıma göre değişen senaryolar. Maksat tam anlaşılmıyor konu OS'u değiştirmek ise OS'u içeren secure altında ki key'leri dahi silmeniz lazım ki başka bir sürüm kurabilesiniz. Bu işlemin ise bios da ilgili alanın backup'ı alınamıyorsa (çoğu hw de yok) geri dönüşü yoktur cihazla gelen OS produkey'le key yedeği almazsanız lisans dışı kalır.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Merhaba;
iso dosyasını gpt olarak değil de mbr olarak yazmayı denermisiniz.