Forum
Herkese merhaba,
Akım korumalı priz almak istiyorum,şu an piyasa en güvenilir marka olarak SCHNEIDER APC AKIM KORUMALI priz var.
Yalnız bu prizlerin içindeki yuvalar çapraz değil,yan yana,bu nedenle 5'li olan gurup pirizine en fazla 3 tane takabildik.
Akım korumalı priz yuvasına standart çoklayıcı priz taksak (yani 6'lı uzatma kablosu) yine akım koruma sağlarmı.
Öncelikle çok güvenmeyin derim seçtiğiniz ürünlerin içindeki devrelerin yapısını yutuptan netten felan incelemeniz iyi olur. Geçen bir konuda bende önerdim 🙂 ama zaten berbat ortamlarda yoktan iyisi diyeydi. Öncelikle bu tip prizler üzerine takılacak cihazların jüle, watt değerleri ile seçilmesi lazım. Bunu da tam rakamlar olarak seçmeyin. Örneğin modem gibi cihazlar takacaksanız beyaz eşya pek kullanmayın o prizde ki daha fazla işe yarasın. Evet kısa cevap aktif birşeyi pasif bir kabloyla uzatabilirsiniz. Kaynak fikri geçerlidir. Aynı şekilde kaynak kötüyse bu aktif aparatların da çok çare olamayacağı gibi.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
İbrahim bey bilgilendirme için teşekkürler.Beyaz eşya kullanmayacağım.Modem,yazıcı,access point,telefon şarj cihazı kullanacağım.
Marka olarak apc yada hama düşünüyorum.Belki philips de olabilir.
2-3 sene önce binada yıldırım düşmesi olmuştu.Talihsizlik akım korumalı prizi salon lambasının olduğu yere bağlamışız.
Televizyonun,uydu cihazının access pointin olduğu yerede standart on/of gurup priz bağlamışız.Sonuç malum.
Bir sürü masraf çıkmıştı.Düşen yıldırım anten kablosundan uyduya,uydudan hdmi kabloyla smart tv'nin girişlerine kadar,simsiyah kömür
olmuştu.
Merhaba öncelikle tecrübe ettiğim modellerden bahsedeyim
1-) Viko Multi-let Akım Korumalı Grup Priz
Viko ürünleri Panasonic çatısı altında yıllardır üretiliyor şok korumalı ürünü gayet başarılı çok fazla cihazda deneme şansım oldu özellikle yüke binecek cihazlarda kullanmayın derim tv,modem,pc vs uygundur. Ben sorun yaşamadım.Taş gibi prizdir.
2-) Mutlusan Ri-tech Akım Korumalı Grup Priz
Bu ürün yeni Mutlusan baya zamandır üzerinde çalıştı ve bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkarttı viko ürününden joule ve yük altında çalışma değerleri olarak daha iyi olduğu data-sheet ve açıklamalarında yazıyor ve yetkililerden bilgi almıştım. Eski firmam elektrik malzemeleri ana toptancısı olduğu için piyasaya çıkmadan elimize ulaştı ve denedim çok başarılı bir ürün ve usb şarj da düşünüp koymuşlar üzerine özellikle ofis ortamlarında 2.1A şarj ile şarj aletini boşa çıkartıp yer açtığı için daha çok beğenmiştim. Sorunsuz denedim bir problem yaşamadım.
Yalnız biraz okursanız bu tip prizlerin yıldırıma karşı garantisi yok biliyorsanız yıldırım evler için online ups'lerin, regülatörlerin dahi baş edebileceği birşey pek değil sadece sabitleri yok. Atıyorum çatıda bir antene yıldırım düştü diye de tam yük aktarımı olmuyor olsa zaten her durumda binalar cayır cayır yanardı.:) Yani prizin devresinin baş edemeyeceği yükte yanmasıyla akımın durma garantisi yok A durumda masrafı önler B durumda önlemez vs gibi. Aslen binalarda sadece yıldırım değil problem sıralamanın güç olduğu çok fazla voltaj sorunları var bunlara karşı özellikle hassas elektronik aletlerde büyük fayda getiriyor kaliteli ak prizler. Hiç yoksa elektronik ömrün uzamasına aracılık ediyor. Piyasada içine 2 tane devre eklenmiş sürüyle aldatmaya yönelik ürün var. Örneğin ne kadar kaliteli olursa olsun ben kıymetli usb eşyanın bu tip prizler üzerinde ki usb portlarından daimi beslenmesini tavsiye etmem. Sabit bir sorun olacağından değil sadece olursa üzülürsünüz açık kapılar var. Örneğin bu tip durum olmadan da biz villa tipi bir iş yerinde tarifi zor bir şey yaşadık 2 katta ki (bina 4 kat) tüm adaptörler yandı o saatte pek kimse olmadığından 1 kişinin cep teli bozuldu sadece şükür ki cihazlara birşey olmadı adaptörlerini değiştirerek kurtardık.
Bırakın bozulacak şey usb ile sonlanan adaptör olsun yani. USB portun enerji değerlerine bakabilirsiniz anlamak için.
1. yazılan ürün piyasa ürünü diyebilirim. Zaten bunların fiyatlarının APC ile felan yakın olmadığını görebilirsiniz. Bu tip ürünleri açıp uzman bir elektronikçiye sorduğunuzda neler yapabileceğini size anlatacaktır. Zaten o yüzden seçtiğiniz ürünlerle ilgili net'i bir kurcalayın demek istedim. 2.'i ise bilmiyorum. Son kullanıcı olarak sıkıntımız birileri açmadıysa ürünün içindeki devre düzeyini bilememek oluyor maalesef.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@suleymank Süleyman bey,bilgilendirme için teşekkürler.Bugün vatanda akım korumalı prizlere bakarken bir ç ok marka vardı.
Belki vikoda vardı dikkat etmedim.Cihazları araştıracağım.
@ibrahimyildiz İbrahim bey bilgilendirme için teşekkürler,çok yüksek voltajlarda bu tip cihazların işe yaramayacağını biliyoruz ama yinede kullanıyoruz.
Özellikle çatıdan gelen dijital anten kablosunu nasıl koruruz,onun için bulunan bir çare cihaz varmı bilmiyorum.
Varsa hemen alıp kullanacağım.
Birde powerline adaptörle birlikte akım korumalı priz kullandım,normal prizle çalışan powerline,akım korumalı prizde çalışmadı.
Mutlaka bir sebebi vardı ama çözümleyemedim.
Konunun network ile ilgisi nedir?
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Bilgim nispetince bilgi açısından yazayım. Biliyorsunuz mantıken anten hattının güçlü bir regulasyon devresine girip aktarımı yapılması lazım bu da evlere pek uygun değil zaten öncül önlem gereklilikleri de başka. Doğru önlem paratoner mantığının oluşturulmasıdır.
https://www.yilkomer.com/uydu-hatlari-yildirimdan-korunma/
Bu tip coax adapter'lar var anca bunlarda yeterli değil ve daha doğru şekilde bunların doğru toprak hattına aktarımı gerekli.
Asıl gereklilik ise çatılardaki anten gibi metal, alıcı yapıların doğru şekilde bina dışından toprağa topraklanmasıdır. Malum kanun enerji en kısa yolu seçer. Sadece merkezi sistemlerde değil bağımsız çanaklarda da sadece antenden değil yıldırım yüküne göre enerji hattından da komşuların dahi duvar içi tüm kablolamasının yanma ihtimali var. Özellikle civarına göre yüksek binalarda...
Bizim binalarımızdaki sorun nedir? müteahitlerin bırakın çatı birimlerini bina içi pano için dahi toprak hattı ayarlamaması doğal olarak dairelere de çekmiyorlar. Toprak hattı olmayan binalarda da kusura bakılmasın böyle uyduruk yan çözümlerle tedbir almaya çalışıyoruz.:) Toprak hattı da bir kere çekilip unutulan birşey değil yıllık kontrollerinin kimyasal yenilenmelerinin yapılması lazım yoksa kuru kablodan ibaret olur sadece yıldırım gibi yüksek akıma koruyabilir ancak düşük akım için çözüm olmaz hatta voltaj aktaracağından problem üretir. Bunu iş yerlerimizde yaptırıyoruz malum. Switch'lerimizi, kabinlerimizi dahi topraklıyoruz biliyorsunuz... Antenli çatı birimlerinde problem de sadece yıldırım değildir pek ölçenimiz olmaz ama özellikle yağmurlu havalarda düşen olmasa da static yükler oluşur bunlarda aktarılır. Ve bir asıl konu daha bunların dış mekana daha fazla maruz box birimlerinin şasileri özellikle topraklanması lazım bunu da uyducular vs yapmıyor. Hatta bazen radyolinkçiler bile yapmıyor baştan savıyor.:) Niye önemli? cihaz doğal olarak şebeke alır. Toza, sıvıya maruz kalır, akım şasiye geçer, şasi topraklanmaz, anten kablosundan kendisine yol bulur. Ben öyle problemlerde çok gördüm hatta bazen uydu kablosu niye hafiften titreştiriyor ki dersiniz kontrol kalemini bile yakıyor genelde de anca avometre ile görebiliyoruz. Bir receiver'a bu şekilde geçen akım aynı priz üstündeki diğer cihazlara da geçer. Çünkü evin içinde toprak hattı yok bunu tolere etmesi için. Priz ve elektronik cihazların kablolarında ki toprak uçlarında gezinip duruyor.
Beyaz eşyaların üzerinde ki regüle devreler çevrimlerin büyüklüğü nedeniyle güçlüdür yani işte anca yıldırımda felan yanarlar. Ancak modem, router, pc powersupply'ları (laptoplar da ki durum farklı) vs zayıf akımla da çalıştıklarından güçlü tolerasyona sahip değiller. O yüzden açık sorun görmesek bile bize bunlar 5 yıl gidecek bir power'ın 2 yılda bozulması maliyeti olarak geri dönüyor. Akım korumalı priz toprak hattı eksikliğini gidermez. Sadece şebekeye karşı bizi korur çünkü o da bizde dengesiz.
İşte diğer sorunun cevabı da bazen buralarda saklı. Yani akım korumalı prizler yıldırımlar için değil temelde.
Evet prizin üzerindeki devrenin kalitesine bağlı olarak böyle bir ihtimal var. Powerline malum enerji hattından sinyal gücü, belirli frekans aralığı ile çalışıyor bu çeşitli sebeplerle frekans kararlı aktarılamıyor bu da çalışmamaya yada powerline'ların fazla ısınmasına sebep olabiliyor.
Evler için en ulaşılabilir asıl çözümü söyliyim mi 🙂 1-2 kva online ups kullanmak, bütün değerli elektronik eşyanın bunun arkasında toplanması ve bunun şasisininde varsa binanın arka cephesinden vs katın dış mekandan topraklanması. Ama işte maliyet.:) Yıldırım da düşse anten tedbirlerini alınca yanan sadece bu cihaz olur 5-10 cihaza göre. Bunun kartı yanar bazende patlayan sigortasıyla atlatılmış olur. Yalnız bunların da kapasitör, akü ömürleri var 5 yıl vs değişimi gerekli. Mesela anten yukarıda verdiğim aparatla ups üzerine içeride topraklanabilir. Ha uzmanlar o iş yetmez diyebilir. 🙂
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@ibrahimyildiz İbrahim bey bilgilendirme için teşekkürler.Şimdi nette baktım ve resimdeki cihazdan gördüm.
Çatıya düşün yıldırımın yüksek voltajına dayanabilirmi bilmiyorum.
Tunçmatik Akım Korumalı Prizi 2'li 576 Joules
Konuyu Donanım Genel bölümüne taşıdım, lütfen bundan sonra soru sorarken bölümlere dikkat edelim.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
Anlaşılmamış yıldırımı çıkarın kafanızdan 🙂 O tip birşey bir daha yaşamak istemiyorsanız çatıya toprak hattı çektireceksiniz.
Bu tip üzerinde coax aktarımı olan prizler aklıma gelmişti ama epeydir görmedim eskiden eu'da yaygın olduğu için bize de geliyordu. Bunu receiver öncesinde kullanabilirsiniz kaçak akımlar için görece fayda getirir değerleri düşük üzerine çok fazla cihaz bağlanmamalı. Eskiler bilir annelerimizin eskiden basit bir tedbiri vardı gece yatmadan prizlerden bütün elektronikleri çekerlerdi hah işte o yıldırıma kesin garanti. 🙂
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************
@ibrahimyildiz Evet binada toprak hattı yok.Bu yapılmalı.Kendimizce önlemimizi alıyoruz tabi.
Tv dahili uydu alıcısı var ama kullanmıyorum,şimşek gök gürültüsü olduğu zamanlar,fişleri çekiyoruz.
Anten kablosunu çıkartıyoruz yada tv'ye giden hdmi kablosunu çıkartıyoruz.
Akım korumalı prizler ile ilgili size kısaca bilgi veriyim. Akım korumalı diye satılan prizler aslında yüksek voltaj koruma prizleridir. Yüksek voltaj gelirse priz kendini korumaya alacaktır. Bazı kaliteli markalarda elektrik dalgalanması ve yıldırım koruması da mevcuttur. Piyasadaki bir çok akım korumalı prizlerin içinde 5 kuruşluk varistör var. Schneider apc akım korumalı prizlerin içinde yüksek voltaj koruması, yıldırım ve elektrik dalgalanmalarına karşı koruma mevcuttur.
Akım korumalı prizlerin hiçbiri akıma karşı korumaz. Prizler zaten 16A uygun üretilmiş ve tesisatlar ona göre çekilir. Elektrik kurumundan düşük voltaj, nötr kopuğu gibi bir arıza olursa direk cihazlarınız arızaya geçer ve kimi zaman bozulur.. Ev tesisatlarında prizlere 16A sigorta, lambalara 10A sigorta takılır. Fazla akım olursa zaten ev sigortası atar.. Akım korumalı prize gerek kalmıyor bu sayede..
Siz tavsiyem dairenizdeki sigortanızın kaliteli olmasına ve yanına kaçak akım rölesi taktırmanızdır. Dairenize birde toprak hattı yoksa çektirin. Tesisatınız eski tesisat ise kesinlikle kaçak akım rölesi taktırmayınız ve önce tesisatınızı yeniletiniz. Eskimiş elektrik tesisatı da risk taşır.
Bu Bilgiyi sizleri aydınlatmak için söylüyorum.