Forum
Selam;
HDD' i formatlamanın limiti var mı acaba? Örneğin 50 seferden sonra HDD de sorun yaşanır mı? Sık sık format atmak lisanslı işletim sisteminde ne gibi sıkıntılar yaratır?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba
sık sık format atmak HDD de bad sector oluşturur, 50 yüksek bir rakamdır her formattan sonra hard disk zedelenir, ağır çalışır, ses çıkarır vs sonradan elinizde kalır.
Merhabalar
Ben bir ek yapmak isterim Buğra Hocam'ın açılımı biraz göz korkutucu gelebilir
1)H.D.D üzerinde yapılan çalışma biçimleme mantığıyla yapılmaktadır .Ve defalarca sistem kurulur v.s 7200 rpm devir hızıyla dönen bir disk var ortada bir de ona sormak lazım haliniz vaktiniz yerinde mi hiç mi başınız ağırmıyor mu diye;)
Bir a4 kağıt düşünün durmadan üzerini kara kalemle karalayıp siliyorsunuz 50 defa bu işlemi yaptıktan sonra ne olur hali ...aşınma meydana gelir dimi bunu siz görebilirsiniz .Ama 50 defa biçimlendirme yaptığınız diskten ilerde sesler gelince sakın tereddüt etmeyin :)Çünkü artık zamanım geldi demektedir.
2)Lisans Aktivasyonun'da sorun yaşadır çünkü aktivasyon için Microsoft a talep'te bulunmanız gerekiyor bu süreçte arıza kaydında belirttiniz esaslar göz önünde tutularak lisans aktivasyonunuz sağlanmaktadır .Bunun için Formatı çok zor da olmadığınız süreçte işleme sokmanızı tavsiye etmiyoruz.
Umarım Açıklama yeterlidir ...
İyi Günler Dilerim
Formatta bir tek sayı bilirim o da LLF'ı en fazla 2 kere yapmamız gerektiğidir.Zaten bir tanesini Üretici firma tarafından yapılıyor...:)
Yıllardır format attığım diskler var herhangi bir sıkıntı yaşamadım doğrusu.
Ben Format a format Demem format LOW LEVEL olmayınca 🙂
Formatta bir tek sayı bilirim o da LLF'ı en fazla 2 kere yapmamız gerektiğidir.Zaten bir tanesini Üretici firma tarafından yapılıyor...:)
Cevap yazarak bu konuda aydınlanmama yardımcı olan herkeze çok teşekkür ederim.
P.S. : Cumhur Bey ben gayet ciddi bir soru sormuştum.
Merhabalar,
Low Level format düşük seviye formattır ve bios tan atılır, daha doğrusu eskiden sadece bios tan atılabiliyordu ama günümüzde bu iş içinde 3.party programlar var. Normal koşullar altında windows altından diske atılan format sonrası data recovery yazılımları ile formatlanan diskteki bilgiler geri getirilebilir ama low level format atılmış ise bu neredeyse imkansızdır.
Benimde bir diskim var 8.4 GB lık, abartısız olarak 1000 civarı format yemiştir (sene 98 den bu yana) ve halen çalışır durumdadır.
Merhaba ;
Arkadaşlarımızın konuyla ılgılı gayet acıklayıcı bilgiler verdiğini gördukten sonra nacizhane bir latife yapma isteği belirdi sadece .(Low level format ın bendekı yeri çok ayrıdır da )
Niyetim kesinlikle sorunuzu küçümsemek, saygısızlık etmek vb degildi Eylül Bey .
Teşekkürler.
SA
Sanırım yeni anakartlarda low level format yok.Low level format yapabilen 3.party program varmıdır tavsiye edebileceğiniz.
Amacım silinen bilgilerin geri getirilmesi önlemek
yeni bi diz üstü bilgisayara bi kaç farklı bi konuyu test etmek için 6 kez belirli aralaıklara bir hafta içerisinde format attım formatı windows kurulum üzerinden diskleri silerek ve q olarak attım kurdum disk WD 80 GB 7200 olamsı lazım
en son hali daha önce hiç olmamasına rağmen.diskten ince ince cizirtiler gelemeye başladı bunu en son formattan sonra yaptıgını farkettim 🙂
bu uygulamayla somut olarak bi zarar söz konusu diyebilrmiyiz.
Merhaba,
3.party http://download.chip.eu/tr/HDD-Low-Level-Format-Tool-2.36.1181_879892.html
Manyetik kafa nedeniyle ses her zaman duyulabilir, format ile diskin zarar gördüğüne bugüne kadar şahit olmadım.
Laptop lar çalışır durumda iken ani hareketlerle doğrusal olmayan şekilde taşınırsa disk zarar görebilir.