Forum
Merahaba arkadaşlar yeni yapılanan okulumuz için sistem önerilerinizi bekliyorum. Amaç bu gün şartlar altında ileri teknolojileri ve ilerideki yapılanmayı da düşünerek verimli bir sistem kurabilmek. Bütçe imkanımız yeterli. Yeter ki düzgün, kaliteli ve ileri ki jenarayonlara adapte edilebilcek cihazlar olsun. Şimdi gerekli olan cihazlar şunlar, bu cihazlardan hangi marka ve modelleri seçmeliyiz. ,?
1- Yapı olarak 50 adet desktop pc ve 30 adet wirless dan bağlanacak öğretmen laptopları için "desktop ve laptop cihaz önerileriniz"
(hp, dell, toshiba, hangi marka ve modelleri önerirsiniz, servis ağı yaygın.)
2- 4 adet switch ve bu switch ler de kendi aralarında fiber bağlanıp sistem odasında sonlanacak " hangi marka ve model seçmeliyiz.
(cisco, hp, tp link vs.)
3- lokal lan ve wan için bir utm cihazı ( sonicwall, zywall, junipper, drytek vb.)
4- güçlü bir internet için wirles, fiber, yada hiper net bağlantılarını barındıran modem router hangi marka ve model seçilmeli (draytek, cisco vb.)
5- güçlü bir server için hangisi seçilmeli hp, dell, ibm
6 - okulda kablosuz net için hangi ap ler seçilmeli kesintisiz wirless bağlantıları için
7- storage için hangi tür nas, yada storage cihazları seçilmeli
arkadaşlar önerilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler
Merhaba,
1- Türkiye üzerinde alım sonrası müşteri telefon ve yerinde destek bakımından HP her zaman ilk tercihimdir. Bütçeniz var ise laptoplar için probook desktoplar için slim kasa tasarımlarını veya all in one bütünleşik modelleri seçebilirsiniz.
2-Fiyat,performans kalite açısından Cisco ve yine HP procurve tercih edilebilir. 4 switch olacağı için tepede back bone gibi çalışabilecek Hp2910 kenar switch olarak ise Hp2510 modelini seçebilirsiniz.
3-Fortigate destek açısından en çok bilinen ve tercih edilen ürünlerden bir tanesi 100d modelini seçebilir loglama için 100c modelini seçebilirsiniz.
4-Üstte alacağınız fortigate üzerinde hepsini sonlandırabilirsiniz.
5-Burada senaryo önemli ona göre model çıkar ortaya ama HP kesinlikle öneririm.
6-Draytek Vigor Ap800 önerebilirim.
7-Burada yine senaryo önemli storage üzerinde sanallaştırma v.s. olacak ise Hp tercih edilebilir. Dosya v.s. tutmak için ise Synology nas olabilir.
Burada bütçe çok önemli bir firma ile görüşüp bütçeniz çerçevesinde hareket etme ve model belirleme aşamasında ortak noktaları bulmalısınız. Sponsorlardan Piramit, Arge gibi firmalar ile görüşebilirsiniz.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
1.Servis ve kalite için dell
2.Juniper ex2200 veya Cisco
3.Firewall Cyberom
4.yukarıdaki swichler DHCP Özelliği Mevcut ve gayet iyi biz ex4500 kullanıyoruz
5.IBM 3650 M4
6.juniper wlc serisi
7.QNAP
Kolay gelsin
1. Lenovo yada yerli üreticilerden monster leptop
2. SMC Switch, MAC/IP/Services Based, 802.1Q ve private vlan yapılarının
beraber kullanılabilmesi her portun FULL Giabit olması çoklu yönetici
ve menü bazlı filtrelendirme desteği DHCp Snooping, MAC ve IP
dynamic/statik filter desteği loop detection LACP ve Port Trunk
yapılandırmasının kolay ve beraber kullanılıyor olması
3. DrayTek 3200, Multi WAn olması, Application Filter / URL Filter / SSL VPn / SSL Aplicaton gibi özellikleri ücretsiz desteği sağlam 5651 loglaması ücretsiz, WCF ve HTTPS süzme yerel DNS ile hızlı loopback birden fazla load baance yapısı ve policy based routing sistemi vb..
4. Kullanacağınız DSl yapısına göre DrayTek 3200 önünde çalışacak DrayTek 2710e ( ADSL ), DrayTek 2750 ( VDSL ), DrayTek 3100 ( G.HDSL )
5. DrayTek AP800, internal 8021x desteği, private ve 8021q vlan desteği, bant genişliği yönetimi, kullnıcı limiti ve aktif 45 kullanıcıya kadar hizmet ( max 65 kullanıcı ), Mimo ve 450 Mbit full n desteği
6. Synology 3412XS ve SSD ve Sata disklerle oluşturulmuş NAS yapısı Synology için ve Sunucu için 2*10 Gigabit bağlantı üzerinden ISCSI yerel kullanıcılar için dört gigabit ethernet üzerinden lacp ile 4 Gigabit yerel bağlantı. Piyasadaki en iyi ve ücretsiz mail sunucu desteği, 34 adet diske kadar genişletilebilir yapısı SSD cache teknolojisi.
Yukarıda saydığım cihazlar saydıım sebeplerden dolayı 🙂