Forum

Profosyonel Photosh...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Profosyonel Photoshopcu icin guclu bir pc lazim

25 Yazılar
10 Üyeler
0 Reactions
1,650 Görüntüleme
(@AbdullahSaglam)
Gönderiler: 19
Eminent Member
 

Daha önce 2 küsür sene grafiker olarak çalıştığım için sizin ihtiyaçlarınızı anlıyorum. Sorunuzu, grafikerlik yaptığım zamanlardaki donanım ve yazılım yönünden çektiğim sıkıntılar, karşılaştığım sorunlar vasıtasıyla edindiğim tecrübeler ve IT sektöründeki birikimim ışığında yanıtlamaya çalışacağım.

 Evvela bir grafiker için en önemli olan şey dosyaların (tasarımların) olabildiğince hızlı açılması ve bu dosyaların üzerinde çalışırken ve kaydederken minimum bekleme süresinin sağlanmasıdır. İkinci olarak; bir grafiker mesleği gereği renklerle çok fazla haşır neşir olur, zira renk, bir grafiker için hayati derecede öneme sahiptir. Eğer bir tasarımın ekranda görülen ve basılan rengi arasında hissedilir derecede (-ki, birçok titiz müşteri bu renk farkının kabul edilebilir seviyelerde olmasını bile kabul etmemektedir 🙂 ) fark varsa, bu, (işlerin iptali sonucunda) firmanın üzerine binen büyük mali yüklerin yanında müşteri memnuniyetini ve firmanın kurumsallığını da olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu sorunların gerçekleşmemesi için şu yollar izlenmelidir;

Donanım olarak yapılacak temel tercihlere değinmeye çalışacağım, lütfen eksiklerimi tamamlayınız;

1- Depolama: Özellikle performans odaklı PC toplanırken yapılan en yaygın yanlışlardan birtanesi de depolama seçimidir. Bir performans muhtacı olarak grafikerin bu anlamda HDD (Hard Disk Drive) yerine kesinlikle SSD (Solid State Drive) tercih etmesi gerekir. Zira SSD, HDD gibi fiziksel işlemler yapmadığından I/O (Giriş/Çıkış) işlemleri (kaydetme, okuma vs..) çok daha hızlı, yine fiziksel bir işlem olmadığından erişim süreleri çok çok kısadır (SSD = 0.1ms, HDD = 5ms+ ).Bunun faydasını da Photoshop, Corel, İllustrator vs. gibi bilimum grafik programlarda dosyayı açarken, tasarım yaparken ve kaydederken hissedilir derecede görürsünüz.

2- RAM: RAM, bir grafiker için hayati parçalardan biridir. Zira RAM, hard diskten gelen verilerden ne kadar fazlasını depolarsa, işlemci de o kadar fazla bilgiyi hızlıca işleme şansı bulur (RAM, bilgileri HDD ve SSD' den çok daha hızlı bir şekilde işlemciye iletir). Bu bilgiler ışığında Ram tercih ederken özellikle yüksek kapasiteli olmasına ve düşük gecikme zamanları sunmasına dikkat edilmelidir. Zira İşlemci, bilgileri RAM'den ne kadar kısa zamanda alırsa, işlemler o kadar hızlı gerçekleşir. RAM'lerin Triple Channel (3'lü takım, tabiiki Core i7 işlemciyle beraber) olması da hızı artıracaktır.

 3- GPU (Ekran Kartı): Ekran kartı seçerken, GPU mimarisinin hangi amaç için tasarlandığını bilmek gerekir. Çünkü piyasadaki birçok ekran kartı oyun amaçlı tasarlanmaktadır. Bu kartlar temelde ATi Radeon Nvidia Geforce'dur.Profesyoneller tasarımcılar (3D, Grafik, Animasyon, Video-Ses editleme) için tasarlanmış kartlar ise temelde Ati Fire-GL ve Nvidia Quadro'dur. Bu kartların fiyatları ihtiyaca göre 150$ - 5000$ arasında değişmektedir. Bu kartlar oyun odaklı kartlara nazaran daha iyi renk kalitesi, daha yumuşak fırça geçişleri ve çok daha az çizgi kırıklıkları sunmaktadır. Bir grafiker, seçimini bu kartların giriş seviyesinden yaparsa memnun kalacaktır.

4- Monitör; Eğer LCD düşünüyorsanız, profesyoneller için özel tasarlanan ve renk açısından gayet tatmin edici olan IPS panel monitörleri tercih etmelisiniz. EIZO, Apple, Lacie bu markalardan birkaçıdır. Lakin CRT (yani tüplü) düşünüyorsanız, piyasadaki ortalama CRT ekranlar temel olarak işinizi görebilir. Fakat onların da özel olarak renk için üretilenleri vardır; Lacie Electron, Sony Trinitron gibi...

Evet..vereceğim bilgiler bu kadar. Lütfen yanlışım/atladığım biryer varsa beni uyarın.

Bir sonraki mesajımda size bir sistem tavsiyesi yapacağım.

 
Gönderildi : 04/12/2010 23:42

(@AbdullahSaglam)
Gönderiler: 19
Eminent Member
 

Anakart: GIGABYTE GA-X58A-UD3R USB3 SATA3  239$ + KDV

İşlemci: INTEL CORE i7-930 2.8GHz  289$ + KDV

Ram: CORSAIR Dominator 6GB (3X2GB) DDR3 1600MHz CL7 Triple Kit  220$ + KDV

Ekran Kartı: PNY Quadro FX 380 512MB DDR3 128 Bit 149$ +KDV

Depolama:  OCZ Vertex 2 60GB SATA-II  SSD 285 MB/sn okuma - 275 MB/sn yazma ve 50.000 IOPS (bir saniyede yapılan giriş çıkış işlemi)   209$ + KDV

Kasa: Lian Li Lancool Advance Mid Tower PC-K60W CECC (güzel bir malzeme kalitesi ve hava sirkülasyonu var)  119$ + KDV

Güç Kaynağı:  SEASONIC M12II 620W Moduler Kablo 80+ Bronze 109$ + KDV

Böyle bir sistemi 1300-1400$ civarında alabilirsiniz.

Bu konfigürasyonun bir benzerini, daha düşük hızda bir SSD kullanarak bir müşterime kurmuştum. Yaklaşık 1.5  sene oldu ve performanstan gayet memnun. Bunu belirmek isterim. Eğer sağlıklı düşünüp bütçenizi biraz daha artırırsanız sizi performans olarak gerçekten tatmin edecek ve sizi çok uzun süre idare edebilecek (minimum 5 yıl) ve  bir sisteme sahip olabilirsiniz. Pc'niz sizin can damarınız olduğu için masraftan kaçınmamanızı tavsiye ederim. Birçok kişi birkaç yüz tl'den kaçınıp daha ucuz donanımlara yöneliyor ama performans olarak yolda kaldıkları zaman buna pişman oluyorlar. Sizin bu insanlar gibi düşünmemenizi isterim.

- Eğer arşiv için bir HDD'niz yok ise şu diski önerebilirim: WD Caviar Black 1 TB 7200 RPM 64 MB Ön Bellek SATA III 90$ + KDV 

- Eğer 12 Gb ram isterseniz şu ram'i tavsiye ederim: TEAM Xtreem LV 12GB (3x4GB) DDR3 1600Mhz CL7 Triple Kit  359$ + KDV

- Eğer ekran kartına 50 dolar daha veririm derseniz bi üst modeli tavsiye ederim: PNY Quadro FX 580 512MB DDR3 128 Bit 199$ +KDV

-20-30$ arasında bir DVD-Writer alabilirsiniz.

-30-40$ daha verip 3.06 hızında çalışan Core i7 950 işlemci alabilirsiniz. Lakin ben pek gerek görmüyorum. Core i7 930 işlemciyi biraz overclock ettiğinizde o hızlara hatta daha fazlasına ulaşırsınız.

-Ayrıca size tavsiye ettiğim SSD, 4xHDD Raid disklerden daha fazla performans verecek, daha ucuz olacak, daha az güç harcayacak ve hiç ses çıkarmayacaktır. Sacede arşiv için 90$'a HDD almanız yeterlidir.

 
Gönderildi : 05/12/2010 00:35

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

İkinci olarak; bir grafiker mesleği gereği renklerle çok fazla haşır neşir olur, zira renk, bir grafiker için hayati derecede öneme sahiptir. Eğer bir tasarımın ekranda görülen ve basılan rengi arasında hissedilir derecede (-ki, birçok titiz müşteri bu renk farkının kabul edilebilir seviyelerde olmasını bile kabul etmemektedir 🙂 ) fark varsa, bu, (işlerin iptali sonucunda) firmanın üzerine binen büyük mali yüklerin yanında müşteri memnuniyetini ve firmanın kurumsallığını da olumsuz yönde etkileyecektir.

öncelikle bu tür renk problemlerinde ekranda görülenden çok aldığınız baskı cihazının yetenekleri daha etkindir. 

siz 300$ lık bir yazıcı ile 2000 lık yazıcının aynı renkleri vermesini beklemeyin.

renk profillerini kullanmak bu konudaki sorunları engelleyebilir.

Ayrıca renk sorunları matbaadan da kaynaklanabilir.

Bir defasında kartvizim için tasarımda sarı bulunmamasına rağmen. baskıdan gelen kartta koyu mavirenk Turkuaza kadar götürülmüştü.

kaldıki bu izafi bir şey sizin gözünüzün renk seçimi ile bir başkasnın ki aynı mı ? bulnduğunuz ortam, göz problemleri, gözlük, ışık vs.vs.

bunun için prova baskılarda müşteri bilgilendirilmelidir.

 

 
Gönderildi : 10/12/2010 13:18

(@AbdullahSaglam)
Gönderiler: 19
Eminent Member
 

Evet çok haklısınız. Bu tür durumlarda renk profillerini kullanmak en doğru çözüm. Özellikle bir grafik ofisinde mutlaka Pantone kataloğu olması gerekir. Bunun yanında çalışılan baskı merkezinin de Pantone kataloğu üzerinden baskı yapması gerekir. Genelde dijital baskı merkezlerinde renk problemleri çok sık olmasa da (yine de tam güvenilmemelidir), matbaalara nazaran daha azdır. Çünkü matbaalar renk karışımlarını kendileri manuel olarak yaptıkları için renklerde sapma riski daha fazladır.

Dediğiniz gibi prova baskılarla bu tür sorunların önüne geçilebilir. Lakin tasarım aşamasında kullanılan donanımın, renk profillerini gerçeğe yakın göstermesi de tasarımcının yanılma oranını düşürür. Bunun için iyi bir monitör, güncel renk kataloğu, renk kalibrasyon cihazı ve profesyonel bir ekran kartı gereklidir. Eğer çalıştığınız baskı merkeziyle de  etkileşimli olarak çalışırsanız, ekranda gördüğünüz renkleri %90 - %95 arasında tutturabilirsiniz. Tabiiki %100 tutturma şansınız da var lakin bu neredeyse imkansızdır. Seçtiğiniz kağıdın gramajından, boyayı emme oranından tutun da basılan ortamın sıcaklığı, boya kalitesi, baskı ustası vs vs... gibi onlarca faktörün hatasız bir şekilde işletilmesi sonucunda istenilen rengi yakalamak belki mümkün olabilir. Yani donanımdan çıkan gerçeğe yakın bir renk ve baskı aşamasının da iyi kontrolü sonucunda, %100 olmasa da, ona yakın tatmin edici bir sonuç alınabilir.

 
Gönderildi : 10/12/2010 19:06

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

halen ekran kartının bu işlerde etkinliğinin %1'in  altında olduğunu düşünüyorum. (renk ayarlarıyla oynanmamış)

Monitörde max  %2 olabilir (renk ayarlarıyla oynanmamış)

 
Gönderildi : 11/12/2010 21:06

(@AbdullahSaglam)
Gönderiler: 19
Eminent Member
 

Monitördeki farktan kastınız LCD'ler içinse %100 yanılıyorsunuz, bu konuda bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Eğer CRT'den bahsediyorsanız bu fark normal bir monitör ve grafik için tasarlanmış olan arasında minimum %10 olur sanırım.

 
Gönderildi : 12/12/2010 01:01

Sayfa 2 / 2
Paylaş: